ΑΡΘΡΑ

Ακούοντας Τσίπρα στην ΥΕΝΕΔ

Φίλος που ξέρω ότι δεν θα ήθελε να αναφέρω το όνομά του επειδή απεχθάνεται την αυτοπροβολή, μου διηγήθηκε αρκετά χρόνια μετά την πτώση της χούντας το παρακάτω περιστατικό:

Κρατούμενος, τότε, της χούντας, είχε πεταχτεί σαν άδειο σακί στο κελί του μόλις μετά τις «περιποιήσεις» των βασανιστών του.

Και κάτω από αυτές τις συνθήκες-ίσως και λόγω ακριβώς αυτών των απάνθρωπων συνθηκών- έχοντας άφθονο χρόνο σκέφτηκε όσα βίωνε ο ίδιος και όσα συνέβαιναν στη χώρα μας και πολύ αργότερα μου έκανε την τιμή να μοιραστεί μαζί μου τις σκέψεις εκείνες μέσα στο κελί του.

Θα επιχειρήσω να θυμηθώ τη διήγησή του μένοντας πιστός στο νόημα όσων μου διηγήθηκε μιας και αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την ακριβή διατύπωση των συλλογισμών του.

-Θόδωρε-μου είχε πει-χρωστάω στη χούντα την εκπαίδευσή μου στο να ξεχωρίζω ένα απολυταρχικό από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς!

-Στην δικτατορία 67-74 ζήσαμε μέσα σε ένα Απολυταρχικό καθεστώς χωρίς Ανθρώπινα και Ατομικά δικαιώματα, χωρίς Δημοκρατία και Αντιπροσώπευση.

Στο καθεστώς έφτανε η σιωπή μας, η μη ανάμειξή μας, η ουδετερότητά μας, η παθητική, ή έστω στωϊκή αποδοχή της πραγματικότητας που επέβαλλε με τη βία και τον φόβο.

-Η πραγματικότητα που τους αρκούσε ήταν να τους αφήναμε ήσυχους να φτιάχνουν νόμους, ανενόχλητους να τους εφαρμόζουν κυβερνώντας και μόνους τους να τιμωρούν όσους κατά τη γνώμη τους τους παρέβαιναν.

-Δεν ζητούσαν ούτε τη συναίνεσή μας, ούτε την ενεργητική συμμετοχή μας, ούτε πολύ περισσότερο την ψυχική μας υποταγή στο καθεστώς τους και αυτό ήταν η διαφορά τους από ένα Ολοκληρωτικό καθεστώς.

Το απολυταρχικό καθεστώς αν δεν το πειράξεις δεν σε πειράζει!

-Το καθεστώς εκείνο και τους εκφραστές του είναι λάθος να ταυτίζουμε με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που γνωρίσαμε το 1917 και το 1933.

Γιατί αυτά που μας ζήτησαν ο Λένιν και ο Χίτλερ δεν συγκρίνονται με όσα μας ζητήσανε οι δικτατορίες εδώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

-Γιατί ο Ολοκληρωτισμός σε αντίθεση με την Απολυταρχία δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με τη σιωπή μας, τα θέλει όλα! Θέλει τις κραυγές επιδοκιμασίας μας, θέλει όχλο να ζητά τη σταύρωση των «εχθρών του», θέλει να φοβόμαστε ότι θα μας καταγγείλουν τα παιδιά μας, θέλει να αισθανόμαστε ένοχοι για τα όνειρά μας, θέλει την άνευ όρων παράδοση της ψυχής μας και επειδή δεν μπορεί να το πετύχει με τον καθένα μας ξεχωριστά, θέλει να νοιώθουμε ότι η ύπαρξή μας είναι δυνατή μόνο ως γρανάζια της Ιστορίας ενός τάχα μου νέου κόσμου που τη γράφει ή η εργατική τάξη ή η άρια φυλή.

-Οι γελοίες, χουντικές φιέστες της «πολεμικής αρετής των Ελλήνων» στο Καλλιμάρμαρο ήταν εκδηλώσεις ναρκισσισμού εκείνων που μέθυσαν εύκολα από τα προνόμια της απολυταρχικής τους εξουσίας, μαθημένοι στην γκρίζα υποταγή της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Καραγκιοζλίκια ήταν, όπως και τα καρναβαλικά άρματα που τις συμπλήρωναν.

-Αντίθετα, τα φαραωνικά αρχιτεκτονήματα του κομμουνιστικού και του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, τα κελιά και οι ομαδικοί τάφοι του Αρχιπέλαγους Γκουλάγκ(1) και η στάχτη από τις καμινάδες του Άουσβιτς ήταν ο ζόφος και το έρεβος που έχουν ανάγκη τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ώστε βαθιά μέσα μέσα στις ψυχές των ανθρώπων να φωλιάσει η απόρριψη της ατομικότητας, να πάψει οριστικά να είναι «Το Εγώ κάτοχος δικαιωμάτων και φορέας αξιών» (2)

Θυμήθηκα πάλι τη διήγηση του φίλου μου καθώς χθες βράδυ η ΕΡΤ κατάργησε το δελτίο ειδήσεων και ως σύγχρονη ΥΕΝΕΔ αποφάσισε να μας μεταδώσει το προεκλογικό όργιο τζάμπα παροχών του Τσίπρα.

Την θυμήθηκα επειδή ενώ η καθεστωτική αυτή τηλεοπτική παρέμβαση είχε μέσα της κάτι από τον Απολυταρχισμό του χουντικού καθεστώτος, το καθεστώς που εκφράζει τον Τσίπρα είναι το Ολοκληρωτικό καθεστώς με τις διαφορές που τόσο ζωντανά και γλαφυρά μου είχε περιγράψει ο φίλος μου.

Και… ναι δεν μπορεί  κανένας Τσίπρας και κανένας ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τόσο εύκολα το κοινωνικό μας οικοδόμημα.

Κανένας Τσίπρας και κανένας ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να επιβάλλει τον Ολοκληρωτισμό στον οποίο πιστεύει.

Γιατί απλούστατα η διήγηση του φίλου μου έχει πια βαθιές ρίζες στη συνείδησή μας.

Γιατί τα τέσσερα χρόνια που περάσαμε μας βοηθήσανε, όπως η διήγησή του, να ξεχωρίζουμε την Απολυταρχία των χουντικών στρατόκαυλων από τον σκοτεινό Ολοκληρωτισμό των κατακαθιών του νεοσταλινισμού.

Να έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι όλο αυτό το παραλήρημα περί των Πολλών ενάντια στους Λίγους, περί του Λαού ενάντια στις Ελίτ είναι η μέθοδος του Ολοκληρωτισμού να εμπλέξει όσο μπορεί μεγαλύτερα τμήματα του λαού σε συνενοχή.

Και δυστυχώς για όλους μας, έχουν καταφέρει να εμπλέξουν έναν σημαντικό αριθμό πολιτών που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το «ή εμείς ή αυτοί» και το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» είναι εκφράσεις του ολοκληρωτικού καθεστώτος όπου πιστεύουν, ανεξάρτητα αν μπορούν και να το επιβάλλουν.

Ο εξευγενισμένος διχασμός που χτες το βράδυ από την ΥΕΝΕΔ εξέπεμψε αμετανόητος ο Τσίπρας είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος αξιολόγησης του προγράμματός του.

Το πρόβλημα που έχουν πια ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να μας πείσουν ότι έχουν καλό πρόγραμμα.

Είναι ότι έχουν καταλάβει ότι όσα προγράμματα και να μας κατεβάσουν θα μένει στην επιφάνεια το αποκρουστικό ολοκληρωτικό τους πρόσωπο και στον πάτο οι χειροπιαστές  καταστροφές της τετραετίας τους.

Γι αυτό αμήχανοι και πανικόβλητοι υποσχέθηκαν χτες βράδυ 500.000(!) νέες θέσεις εργασίας πράγμα που για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε την βαθιά τους περιφρόνηση στην ίδια τη νοημοσύνη μας.

Και ήδη ακούνε τον κουρνιαχτό της αγανάκτησης και των Πολλών και των Λίγων να τους φωνάζουν:

Τι είναι ρε απατεώνες οι θέσεις εργασίας;

Χάντρες στα άνεργα παιδιά σαν τα τρακοσάρια που πετάξατε στις ευρωεκλογές στους συνταξιούχους;

Που τα πήραν αλλά σας μαύρισαν!

Το ίδιο που θα κάνουν και τα παιδιά στις 7 Ιουλίου!

 

Άκου 500.000 θέσεις εργασίας!

Τέτοιο θράσος!

Τέτοια προσβολή της νοημοσύνης μας!

(1)Τίτλος μυθιστορήματος του Σολζενίτσιν που έκανε παγκόσμια γνωστή τη φρικιαστική πραγματικότητα αλλά και την τρομακτική έκταση των στρατοπέδων της Γκουλάγκ στην Σοβιετική Ένωση, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Xartis_Zaretos

(2)Τίτλος βιβλίου του Μάρκου Δραγούμη από τις εκδόσεις Φιλελεύθερος Τύπος, Μάιος 2019.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top