ΑΡΘΡΑ

«Ιστορίες του χωριού»… δέκα χρόνια μετά

Το χρονογράφημα αυτό δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο» στις 3.3.1993. Νομίζω ότι παραμένει επίκαιρο. Σας το προτείνω.

.

Το χωριό ήταν ανάστατο. Ο Παπάς του Αγίου Παντελεήμονα είχε χτυπήσει μεσοβδόμαδα τις καμπάνες, μαζεύτηκε ο κόσμος στον καφενέ του μπάρμπα-Στάθη, ο πρόεδρος, ο γραμματέας και τα μέλη της Κοινότητας ήταν εκεί, λέγανε ότι να, όπου να ’ναι θα έφτανε και ο βουλευτής. Έπρεπε να δούνε τι θα πράξουν, πώς θα αντιδράσουν. Το δίκιο τους ήταν τεράστιο, τους έπνιγε.

.

Και βεβαίως είχαν δίκιο. Όλα τα χωριά της περιοχής είχαν κι από ένα κομμάτι ανώτερης ή ανώτατης σχολής, αυτοί τίποτε. Ο Άγιος Σώστης φιλοξενούσε το πρώτο τμήμα του πρώτου έτους της Ιατρικής. Το Άνω Μπάνικο, το αρχαίο Θέα, είχε εξασφαλίσει σχεδιαστήριο. Ο  Πετροβολώνας, το εργαστήριο δομικών υλικών. Άλλοι, άλλα. Ο Άγιος Παντελεήμονας, τίποτε. Μήτε καν ένα μικρό κομμάτι Θεολογίας.
Με το που έφτασε ο βουλευτής, άναψε η συζήτηση. Τόσα δωμάτια που έμεναν ξενοίκιαστα το χειμώνα, τι θα τα έκαναν χωρίς Σχολή; Τόσα κέντρα, πώς θα τα έβγαζαν πέρα χωρίς τουρίστες; Και τα φλιπεράκια που είχαν αγοράσει με το που τους υποσχέθηκαν πανεπιστήμια, ποιος θα τα γέμιζε κέρματα;

.

Το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε ήταν πλήρες : επιτροπή θα πήγαινε στην Αθήνα. Μια άλλη θα έσπευδε στη Νομαρχία. Την εθνική οδό που περνούσε δίπλα από το χωριό, ας την ξέχναγαν οι νταλικέρηδες: πιο εύκολο θα ήταν γι’ αυτούς ένα αγώι για το Σεράγεβο μέσω Σκοπίων…
Αιφνιδίως όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα. Η παγχωριανή ομοψυχία κινδύνευσε. Διότι ορισμένοι ετεροδημότες συντοπίτες, που είχαν προστρέξει στο χωριό για τη Συνέλευση, άρχισαν τα δικά τους. Οι μεν προσπαθούσαν να κινητοποιήσουν τον κόσμο για την άγια υπόθεση της
αποχής των δικηγόρων. Οι άλλοι για την επίσης άγια υπόθεση του μητροπολίτη της Περιφέρειας. Και είχαν επιχειρήματα.

.

Πράγματι ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν «δικηγορομάνα». Πολλά από τα ξενιτεμένα τέκνα του χωριού διέπρεπαν ως δικηγόροι. Παλαιότερα, τα άκουγαν οι δικοί τους, καμάρωναν· όμως όλο και κάπου τους έμενε μια αμφιβολία. Μα καλά, έλεγαν μεταξύ τους, τη νύχτα, όταν δεν άκουγαν οι ξένοι, πού βρέθηκε δικηγόρος ο Χαράλαμπος που όσο ήταν στο χωριό μόνο κοτέτσια ρήμαζε και κάπου-κάπου κανένα κορίτσι όταν το ξεμονάχιαζε; Κατάλαβαν όμως τώρα με την τηλεόραση: είδαν τα δικά τους παιδιά να σαλτάρουν στις γενικές συνελεύσεις, σε «Σπόρτιγκ» και «Ντίσκο» και μπήκαν στο νόημα. Τώρα όμως, οι δικοί τους προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι, καλά, να την κλείσουν τη δημοσιά, και τι μας ενδιαφέρει, στάχτη να γίνει· αλλά να προβάλουν και την ενεργό συμπαράστασή τους προς τους υπηρέτες της Θέμιδος. Οι οποίοι, τι θέλουν; Ό,τι όλοι μας: Έναν ΟΓΑ και γι’ αυτούς. Χωρίς ΦΠΑ, χωρίς ΦΑΠ, αλλά με όσα ΜΟΠ και ΣΠΑ γίνεται.

.

Και να ’σου εκείνη τη στιγμή κάτι άλλοι συντοπίτες, που θυμήθηκαν τον «Άγιο» (δικό τους κι αυτόν) της Ενδόξου Μητροπόλεως, που είχε μετατραπεί σε τέως και που πολύ θα ήθελε να είναι νυν (και αεί, και αεί…). Όχι, καμιά σχέση με Λονδίνα και Βριλήσσια, δεν κερδίσατε, δεν
βγάλατε Μισοθεατή μήτε Μπίνγκο. Απλώς η σχέση υπάρχει με την καθημερινή μας πραγματικότητα.

.

Με τούτα και με κείνα, η γενική συνέλευση του χωριού κατέληξε σε μπάχαλο. 

ΥΓ 2013: Τη σχολή την κέρδισαν, κέρδισε και ο Μητροπολίτης, οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή, οι δημοσιές κλείνουν πάντα κάθε τόσο και για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός και η Ευρώπη!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top