ΑΡΘΡΑ

Καθαρά χαρτιά

Ως δούρειοι ίπποι χρησιμοποιήθηκαν οι πολιτικοί,

.

και μάλιστα πολύ πριν την έναρξη της πολιορκίας.

.

Στ. Πολύζος, Αγκαλιά τα μεσάνυχτα

.

 

.

Ποτέ στη ζωή μου δεν υιοθέτησα την τακτική του πολέμου προ-θέσεων, εν είδει ανιχνευτή ψεύδους. Ποτέ δεν χαρακτήρισα και δεν αξιολόγησα ανθρώπους, εν είδει «υπέρτατου κριτή». Ποτέ δεν πίστεψα ότι εγώ έχω πάντοτε δίκιο και οι άλλοι άδικο, εν είδει παντογνώστη.

.

Διατηρώ όμως το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια και ελεύθερα τη γνώμη μου για τα συμβαίνοντα γύρω μου.

.

Ένα κείμενο διακηρυκτικό ακαδημαϊκού χαρακτήρα για τις πολιτικές διεργασίες είναι πάντοτε θετικό ακόμα κι όταν έχει σωτηρολογικό χαρακτήρα. Όταν όμως επιχειρεί να διεμβολίσει ή να αλλοιώσει τον πολιτικό σχεδιασμό της ΔΗΜΑΡ αλλάζουν οι συμβολισμοί και το κείμενο αποκτά κρυφο-κομματικό στόχο που θέλει να μας πάει αλλού και με άλλους.

.

Σε κάθε περίπτωση το να μηρυκάζουμε παλιές συνταγές όταν έχουμε χάσει το momentum της ιστορίας δεν προσδίδει τίποτα στο διάλογο με/σε μια κοινωνία που δεν θέλει να κοιτάζει πίσω (και ιδίως να γυρίσει πίσω).

.

Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι αν οι 58 είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, αν έχουν προσφέρει ή αν μπορούν να προσφέρουν στη χώρα, αν ο πολιτικός τους λόγος ήταν και είναι συνεπής. Το κρίσιμο είναι ότι θυμίζουν τα παλιά, ξαναζωντανεύουν τους παλιούς, ανακυκλώνουν το πολιτικό σύστημα της κρίσης.

.

Ίσως θα ήταν περισσότερο πολιτικά ελκυστικό αν οι εν λόγω δήλωναν ότι δεν θα ηγηθούν οι ίδιοι του νέου σχήματος αλλά αποτελούν μία γέφυρα προς το καινούργιο και ταυτόχρονα απέκλειαν την εμπλοκή στο εγχείρημα με οποιαδήποτε ιδιότητα front men των γνωστών ονομάτων (πρώην… και νυν αρχηγών και αρχηγίσκων).

.

Μόνον έτσι θα κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και των μετα-πολιτευόμενων και θ’ ανοίξει ο νέος κύκλος της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top