ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Και γεωπολιτική κρίση;

Η Κύπρος είναι (ήταν;) ένας «χρηματοοικονομικός κόμβος» στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στον οποίο είχε συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της. Αυτό κυρίως έπληξε η απόφαση του Eurogroup. Δεν είναι τόσο το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων, όσο η «ισοπέδωση» της τραπεζικής πίστης ενός προνομιούχου για καταθέσεις τραπεζικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και της ανασφάλειας για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου που πλήττονται από την κρίση. Οι Γερμανοί οδηγούν με απρονοησία τα πράγματα σε πλήρες ευρωπαϊκό αδιέξοδο. Εκαναν «ιστορικό λάθος» κι αν επιδείξουν άγονη επιμονή, οι αρνητικές συνέπειες θα φανούν στο εγγύς μέλλον με πολλαπλασιαστικό τρόπο. Ο στόχος της δραστικής μείωσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018, που προαναγγέλλουν ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, είναι στάση προκλητική και οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτη.

Δεν πρέπει πάντως κανείς να παραβλέψει το ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι με βάση τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου, όπου στο βάθος είναι μια εμφανής αναμέτρηση Γερμανίας και Ρωσίας, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά… Δεν ξέρω πόσο εφικτή είναι μια αναθεώρηση ουσίας των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά είναι αναγκαία.

Και όσο δύσκολο κι αν είναι, η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει την παραμονή της στο ευρώ, και την ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωζώνης αξιοποιώντας ταυτοχρόνως με ευελιξία και διορατικότητα τις προνομιακές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία σε ένα αποδεκτό πλαίσιο ισορροπιών. Τα πράγματα πάντως, ας μην υπάρχουν περί αυτού αυταπάτες, είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Σαφή και αποδεκτά εναλλακτικά σενάρια δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί. Μια κακή εξέλιξη θα επηρεάσει σημαντικά και την Ελλάδα, παρά τη «σχετική θωράκιση»…

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμα σαφή θέση. Ούτε η Γερμανία έχει προσδιορίσει τα «όρια αποδοχής της». Το κρίσιμο ζητούμενο είναι για το καλό όλων να βρεθεί ένας «συντεταγμένος δρόμος» μέσω μιας νέας διαπραγμάτευσης…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top