ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Και προβληματικοί και «παλιόπαιδα»

Η πορεία της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ ήταν πάντα μια περιπέτεια. Οι ανεπαρκείς δομές, ο αναχρονισμός νόμων και θεσμών, η γραφειοκρατία όσο και η ανεπάρκεια της πολιτικής διαχείρισης αναδείκνυαν την Ελλάδα σε προβληματική ευρωπαϊκή οντότητα. Οι χρόνοι απορρόφησης των χρηματοδοτικών πακέτων επεκτείνονταν λόγω διοικητικής αδράνειας. Η συμμόρφωση σε κανονιστικές ρυθμίσεις έπαιρνε πάντα αναβολή. Οι παρατυπίες των χρηματοδοτούμενων έργων σε σχέση με τις προβλέψεις των προκηρύξεων ήταν μόνιμες. Ακόμα και η παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων αποδείχθηκε προβληματική. Πόσω μάλλον η εφαρμογή των «μνημονιακών» μεταρρυθμίσεων που όλο εφαρμόζονταν και όλο παρέμεναν, και παραμένουν, ως εκκρεμότητες.

Υπό τα ευρωπαϊκά κριτήρια χρηστής διαχείρισης, πέρα από τις «δυσκολίες προσαρμογής» είναι παροιμιώδης ο «παραλογισμός» της ελληνικής περίπτωσης. Σε τι να αποδοθεί η αδιαφορία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής; Τι δικαιολογεί τις καθυστερήσεις στην πληροφορική σύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου, στην εφαρμογή των συστημάτων εισροών-εκροών στο πετρέλαιο, ή στη διασύνδεση των ταμειολογιστικών μηχανών.

Σε όλα αυτά η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να προσθέσει την αμετροέπεια. Η «δημιουργική ασάφεια» αμφισβητεί την ίδια την εννοιολογική σημασία των λέξεων που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία, για να φτάσει τελικά να ορίζεται ως διαφωνία με τα συμφωνηθέντα. Οι κυβερνώντες «διαφημίζουν» τη χώρα ως χρεοκοπημένη ενώ ουδέποτε χρεοκόπησε. Ο αρμόδιος υπουργός διατυμπανίζει στις διεθνείς αγορές την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην οικονομία… Αρνείται όρους χρηματοδότησης μέσω μιας συμφωνίας που έχει υπογράψει, με τη δικαιολογία ότι η υπογραφή δεν υπονοεί συμφωνία για τους όρους… Δεσμεύεται για μη μονομερείς ενέργειες την ώρα που ενεργοποιούνται δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Και όλα αυτά με δεδομένο το δασκαλίστικο ύφος που καλεί τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλάβουν επιτέλους τα συμφέροντα των λαών τους, που η ελληνική κυβέρνηση ξέρει και εκπροσωπεί… αρνούμενη να πληρώσει αυτά που τους χρωστάει… Η θρασεία διαχειριστική ερμηνεία της λογικής ως πολιτική (και δη οικονομική), και μάλιστα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφεύγει του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Είναι σαφές. Η Ελλάδα ήταν πάντα το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Ας μεριμνήσουν οι κυβερνώντες να μην αναδειχθεί και σε «παλιόπαιδο».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top