ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

… Και στη μέση το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κρύψει ότι άλλαξε όχθη, περνώντας από τη δημοσιογραφία στην πολιτική, για να κάνει κάτι μεγάλο και σημαντικό, όχι για μικροπράγματα. Οταν λέει ότι με 3% και 5% πας σπίτι σου εννοεί ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συνεχίσει ως πολιτικός αρχηγός αν το Ποτάμι δεν καταγράψει μια επίδοση στις ευρωεκλογές που να του προσφέρει ρόλο ρυθμιστικής πολιτικής δύναμης. Ο στόχος δεν δηλώνεται ρητά αλλά επιδιώκεται η τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό που θεωρείται εφικτό εφόσον δεν είναι συντριπτική η αποχή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κρύψει ότι άλλαξε όχθη, περνώντας από τη δημοσιογραφία στην πολιτική, για να κάνει κάτι μεγάλο και σημαντικό, όχι για μικροπράγματα. Οταν λέει ότι με 3% και 5% πας σπίτι σου εννοεί ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συνεχίσει ως πολιτικός αρχηγός αν το Ποτάμι δεν καταγράψει μια επίδοση στις ευρωεκλογές που να του προσφέρει ρόλο ρυθμιστικής πολιτικής δύναμης. Ο στόχος δεν δηλώνεται ρητά αλλά επιδιώκεται η τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό που θεωρείται εφικτό εφόσον δεν είναι συντριπτική η αποχή.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το Ποτάμι έχει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων, γι αυτό και καταγράφεται σε ποσοστά που ξεκινούν από το 7% και φθάνουν ως το 15%, ένα φάσμα εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα των μετρήσεων. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί που βλέπουν θετικά το Ποτάμι, αλλά δεν είναι αποφασισμένοι ότι θα το ψηφίσουν ή ότι θα ψηφίσουν στις 25 Μαίου. Eπομένως, σε ό,τι αφορά το νέο κόμμα που έχει ήδη δημιουργήσει πολιτικό γεγονός με την εμφάνισή του στον πολιτικό χάρτη, πολλά θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα, αν όχι και την τελευταία μέρα. Το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή 18 Μαίου, είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τη δυναμική που θα αναπτυχθεί και αυτό αφορά όλα τα κόμματα, αλλά αγγίζει ιδιαίτερα το Ποτάμι που παραμένει σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα της εκλογικής εξίσωσης.

Ο Σταύρος και οι άλλοι

.

.

.

 

.

Η εκλογική του επίδοση θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά επίσης τα δεδομένα που αφορούν τις δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες. Εάν, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα στου Σταύρου Θεοδωράκη πάει πολύ καλύτερα από την Ελιά και από τη ΔΗΜΑΡ, πόσο μάλλον αν το ποσοστό του ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, τότε θα δημιουργηθούν πολύ ισχυρές εντυπώσεις. Θα διαμορφωθεί, δηλαδή, μια εικόνα κατά την οποία το Ποτάμι είναι ο μεγάλος παίκτης του ενδιάμεσου χώρου, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖA, και άρα γύρω από το Ποτάμι πρέπει να αναπτυχθούν οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Πολύ περισσότερο όταν θα καλλιεργείται η προσδοκία ότι το Ποτάμι, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορούσαν να σχηματίσουν ακόμη και κυβέρνηση, εφόσον τα κόμματα των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ανακάμψουν σχετικά και εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση της διακυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι αν το Ποτάμι βγει ενισχυμένο από τις ευρωκλογές, στη ΝΔ όλο και περισσότεροι θα κοιτάξουν προς τα εκεί αναζητώντας τον κατάλληλο κυβερνητικό εταίρο στη θέση του ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη μπει σε εσωκομματικές περιπέτειες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας και υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών υπό όρους και προϋποθέσεις, που δεν έχει ακόμη διευκρινίσει. Εχει όμως δεσμευτεί ότι μετά τις ευρωεκλογές θα καταθέσει προτάσεις επί των οποίων θα ζητήσει διάλογο με τα άλλα κόμματα για να καταδειχθεί στην πράξη και επί του συγκεκριμένου ποιες είναι οι δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες.

Ο πρωταγωνιστής

.

.

.

Είναι φανερό ότι τα άλλα κόμματα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν στο Ποτάμι ρυθμιστικό ρόλο, θέλουν να ελπίζουν πως θα ξεφουσκώσει και δεν θα έχει γραμμική συνέχεια, αλλά στο μεταξύ διαπιστώνουν ότι οι κατηγορίες για αντιπολιτική και απολιτική προσέγγιση, οι θεωρίες συνομωσίας για αφανείς χρηματοδότες και τα υπονοούμενα για την εφεδρεία του συστήματος όχι απλώς δεν πιάνουν αλλά γίνονται και μπούμερανγκ. Το Ποτάμι δημοσιεύει τις δαπάνες του για κάθε ταξίδι και κάθε εκδήλωση, αναρωτιέται τι κάνουν τα άλλα κόμματα μετα 7 εκ. ευρώ που τους δόθηκαν για την προεκλογική περίοδο, ενώ ο Σταύρος κυκλοφορεί με το μηχανάκι του και με ένα βανάκι εκτός Αθηνών, το οποίο ενίοτε οδηγεί και ο ίδιος βάζοντας νέους κανόνες συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα. Πηγαίνει παντού χωρίς αστυνομική συνοδεία, μπερδεύται με τον κόσμο, κάνει διάλογο χωρίς μεσολαβητές, ακόμη και όταν θυμώνει το λύνει μόνος του με τον απέναντί του, κυκλοφορεί με t-shirt και μοιράζει μόνος του κουπόνια.

Διακωμωδεί την άποψη ότι αν αποδοκιμαστεί στις κάλπες η Ελιά θα πέσει η κυβέρνηση και θα γκρεμιστεί η χώρα, έχει ήδη προγραμματίσει το ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού τον Ιούνιο στη Σαμοθράκη και διαβεβαιώνει ότι φιλοδοξία του είναι να φέρει άνεμο ανανέωσης στην πολιτική ζωή, επιβάλλοντας νέα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα και θα φέρουν νέες ιδέες, αντιλήψεις, αισθητική. Του αρκεί αυτό; Καμία περίπτωση να το απαντήσει πριν από τις ευρωεκλογές.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top