ΑΡΘΡΑ

Και στο βάθος δραχμή

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε. Ο λόγος δεν γίνεται φυσικά για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς – που ουσιαστικά δεν άρχισε ποτέ – αλλά για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης  με τους βουλευτές της που θα κληθούν σύντομα να ξαναψηφίσουν επώδυνα αντιαναπτυξιακά μέτρα. Αν κάτι ζητήθηκε από τους δανειστές είναι η ανοχή τους σε καταπραϋντικές φράσεις όπως «μηδενικό άθροισμα», «τέλος της λιτότητας» κλπ. Το γεγονός ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα θα εφαρμοστούν από τα μέσα του ’18 ενώ τα αντίμετρα θα ισχύσουν αν και όταν υπερκαλυφθεί το ανέφικτο πλεόνασμα του 3,5% , δεν φαίνεται να προβληματίζει την συγκυβέρνηση που μόνο στόχο έχει την παραμονή της στην εξουσία.

Το χειρότερο ωστόσο, δεν είναι η καθυστέρηση και ο τρόπος που κλείνει ακόμα μια αξιολόγηση. Ο μεγάλος κίνδυνος που εμφανίζεται ήδη, με εκκωφαντικό μάλιστα θόρυβο, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν την επιστροφή στο πρώην εθνικό μας νόμισμα. Περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες προτιμούν τη δραχμή.  Είναι φανερό πλέον ότι δεν πρόκειται μόνο για «ψεκασμένους» αλλά και για πολίτες που ενώ γενικά θέλουν το ευρώ, δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορεί η χώρα να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της ευρωζώνης.

Όλα αυτά δεν γίνονται βέβαια τυχαία. Κυβερνητικά στελέχη διατηρούν στο προσκήνιο το θέμα του νομίσματος έστω και με τη μορφή μιας «άστοχης συζήτησης». Την ίδια στιγμή, αυξάνονται στα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα οι εμφανίσεις όλων των πολιτικών της δραχμής που δείχνουν στους απελπισμένους πολίτες την πύλη μιας νέας παραδείσιας αυταπάτης. Είναι ολοφάνερο ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, σε πρώτη ευκαιρία, να ενεργοποιήσει το μέτωπο της δραχμής κάνοντάς την σημαία του.

Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει η παραμονή στο ευρώ υπόθεση όλων όσων συνειδητοποιούν ότι η  επιστροφή στη δραχμή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα. Ένας κίνδυνος που ξεπερνάει τις επιμέρους πολιτικές εξελίξεις, όπως αν θα καταφέρει ο Μητσοτάκης να επιβάλλει μια μεταρρυθμιστική πολιτική στα ακραία συντηρητικά τμήματα της ΝΔ ή αν θα συγκροτηθεί μια ενωμένη προοδευτική παράταξη που δεν θα είναι προσκολλημένη στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σημάνει άμεσα κόκκινος συναγερμός στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Να θωρακίσουμε πολιτικά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να μην επιτρέψουμε την αμφισβήτηση του ευρώ.

Δημοσιεύεται και στο «Έθνος»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top