ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Και τώρα αναμέτρηση με τα δύσκολα

Το Σαββατοκυριακο,8 και 9 Μαρτίου, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σύγκλιση, την ενότητα και την ανανέωση του μεταρρυθμιστικού και κεντροαριστερού χώρου.

Δεν είναι μονό το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, άνθρωποι από τους 58, τοπικές πρωτοβουλίες, ανέντακτοι πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν την ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Το Σαββατοκυριακο,8 και 9 Μαρτίου, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σύγκλιση, την ενότητα και την ανανέωση του μεταρρυθμιστικού και κεντροαριστερού χώρου.

Δεν είναι μονό το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, άνθρωποι από τους 58, τοπικές πρωτοβουλίες, ανέντακτοι πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν την ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Δεν είναι μονό ότι ο Μάρτιν Σούλτς εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επίσημα αναγόρευσε την ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ σαν το εν Ελλάδι τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογενείας των σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Δεν είναι μονό ότι η διακήρυξη του νέου συμμαχικού πολίτικου σχήματος έβαλε τις βάσεις της ριζικής ανανέωσης του πολίτικου και προγραμματικού λόγου. Είναι κυρίως η παρουσία και συμμετοχή νέων, ηλικιακά και πολιτικά, ανθρώπων. Ανθρώπων που δεν ασχολούνταν μέχρι τώρα με την πολιτική, που τους πολιτικοποίησε η κρίση και τους ενέπνευσε το ενωτικό και ανανεωτικό εγχείρημα της Ελιάς. Και που στις ομιλίες τους εξέπεμψαν ένα φρέσκο λόγο έξω από τα κλισέ του παρακμασμένου πολιτικού συστήματος.

Η ΕΛΙΑ ξεκίνησε ελπιδοφόρα. Κι όπως ήταν φυσικό έπεσαν πάνω της να την πνίξουν οι δυνάμεις του παρελθόντος. Άλλοι πάνω από την προοπτική της κεντροαριστεράς και της χώρας έβαλαν την ανάγκη τους για μικρόψυχη ρεβάνς και εκδίκηση. Η ονειρεύονται έκτος τόπου και χρόνου δυναστική παλινόρθωση.

Και μερικοί τους ακολούθου είτε από θρησκευτικού τύπου προσωπολατρία είτε γιατί έχασαν την μάσα.

Άλλοι ποντάρουν λαϊκίστικα σε ένα ξεπερασμένο πασοκικό πατριωτισμό. Ξέχασαν ότι λέξεις και σύμβολα υπάρχουν για να υπηρετούν την ουσία και όχι το αντίθετο. Και παραγνωρίζουν ότι στις σημερινές δραματικές συνθήκες πραγματικός πασοκικός πατριωτισμός είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς.

Άλλοι πιστεύουν ακόμη στην παρθενογένεση. Ισοπεδώνουν όλους τους πολιτικούς, δεν βλέπουν διακρίσεις και αποχρώσεις και θέλουν να τους αντικαταστήσουν με τηλεαστέρες.

Με την απίστευτη ιδεολογική τους σύγχυση όμως και το ασαφές απολίτικο πρόγραμμα τους όμως αποδεικνύουν ότι πολιτική χωρίς πολιτικούς οδηγεί σε πολιτικούς χωρίς πολιτική.

Η ΔΗΜΑΡ πάλι μάζεψε μερικούς απίθανους και ετερόκλητους πασόκους και υποδύεται τον τρίτο πόλο. Χωρίς να μπορεί πειστικά να εξηγήσει γιατί αυτοί οι πασόκοι έχουν λιγότερες ευθύνες από το ΠΑΣΟΚ με το οποίο αρνείται να συνεργαστεί. Τα συμφέροντα διατήρησης την μικροεξουσίας κάποιων στελεχών οδηγούν στην υπονόμευση της κεντροαριστερής προοπτικής.

Όλα αυτά όμως είναι λογική μικρομπακάληδων.Χωρίς καμία συναίσθηση των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η κρίση, όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για το μικρομάγαζο τους.

Όμως μερικοί καταλαβαίνουμε ότι χωρίς ισχυρή, ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά δεν έχει μέλλον η χώρα.

Και ότι όταν μεγάλο μέρος των αποφάσεων λαμβάνεται στην Ευρώπη έχουμε ανάγκη από πολιτικά σχήματα ενταγμένα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πολίτικες οικογένειες. Τοπικά εσωστρεφή μικρομάγαζα χωρίς ευρωπαϊκές αναφορές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Γι αυτό θα δώσουμε την μάχη.Για να αποκτήσει ένα τεκμηριωμένο, σύγχρονο, φρέσκο προγραμματικό λόγο η ΕΛΙΑ.
Για ένα ευρωψηφοδέλτιο από νέα και άφθαρτα πρόσωπα.
Για μια μεγάλη νίκη στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ο κόσμος είναι καχύποπτος.
Όλοι όσοι προαναφέραμε δημιουργούν συνθήκες υπονόμευσης.

Όμως η Ελιά είναι ανθεκτικό δένδρο.Φυτρώνει σε βραχώδη και άνυδρα τόπια.
Στις δυσκολίες αντιπαραβάλουμε την αισιοδοξία της βούλησης.
Και με αυτήν θα τα καταφέρουμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top