ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Και τώρα μεγάλη Κεντροαριστερά

Ασφαλώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αφού κατέκτησε την πρώτη θέση.

Όμως δεν κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του από τις προηγούμενες εκλογές, πήρε λιγότερες ψήφους από όσες είχε πάρει σε αυτές, στις τοπικές εκλογές δεν είχε γενικά καλά αποτελέσματα αφού δεν έχει ριζώσει στην κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική του δημοψηφίσματος, της ανατροπής και της εφόδου απέτυχαν. Μάλλον έχασε η ΝΔ παρά κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξ άλλου η τάση προς εξαφάνιση των ΑΝΕΛ τον αφήνει χωρίς συμμάχους, μειώνοντας την δυνατότητα του να συγκροτήσει συνασπισμό εξουσίας.Η κυβερνητική σταθερότητα είναι φανερό ότι δεν απειλείται.

Η ΕΛΙΑ είχε ένα καλό αποτέλεσμα. Εκεί που οι πάντες, οι δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές αναλύσεις την είχαν καταδικασμένη, πέτυχε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Στάθηκε στα πόδια της, διέψευσε τους επίδοξους νεκροθάφτες, έγινε ο κύριος και ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς. Και αυτό παρά την υπονόμευση και την μη στήριξη από σημαντικούς τομείς του ΠΑΣΟΚ. Και επίσης παρά την μη ικανοποιητική στήριξη από δυνάμεις της κεντροαριστεράς που εκφράσθηκαν από τμήμα των 58.

Η ΕΛΙΑ είναι πια μια δύναμη σταθερότητας, ένα υπαρκτό μέγεθος της πολιτικής ζωής και σε αυτή πέφτει η ευθύνη για την σύγκλιση της κεντροαριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ υπέστη συντρίβει. Η αποχώρηση της από την κυβέρνηση και άρνηση της να μετάσχει στην προσπάθεια για την σύγκλιση της κεντροαριστεράς ήταν τα βασικά αίτια γι αυτό.

Την χαριστική βολή όμως της την έδωσε το ότι δέχθηκε να γίνει το όχημα μερίδας των παπανδρεϊκών στην προσπάθεια τους να υπονομεύσουν την ΕΛΙΑ και να πλήξουν τον Βενιζέλο.

Οι ευθύνες της ηγετικής της ομάδας είναι εγκληματικές. Όμως παρά το μικρό ποσοστό της διατηρεί ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι πολύτιμο για την δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Το Ποτάμι πέτυχε ένα καλό ποσοστό. Απέτυχε όμως στις υπερφίαλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει και στους στόχους να είναι τρίτο κόμμα και να είναι πάνω από την ΕΛΙΑ. Μένει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό στίγμα του και να εγκαταλείψει τον ιδιότυπο σεχταρισμό του.

Πρέπει να συνειδητοποιήσει την διαλεκτική παλιού και νέου και την ανάγκη συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση και το Ποτάμι είναι πολύτιμο συστατικό της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Το αίτημα για το ξεπέρασμα του μικρού δικομματισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της αποτροπής της καταστροφικής πόλωσης και της διαμόρφωσης ενός ισχυρού τρίτου πόλου παραμένει επίκαιρο και μετά τις εκλογές.

Οι νίκες του Καμίνη και του Μπουτάρη και γενικότερα τα αποτελέσματα την περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, απέδειξαν ότι υπάρχει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία που αναζητεί και την πολιτική του έκφραση.

Η ΕΛΙΑ, όντας ήδη πρόπλασμα της συσπείρωσης της κεντροαριστεράς και ισχυρότερη δύναμη στο χώρο, οφείλει να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία.

Ήδη η εξαγγελία του Βαγγέλη Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς το Φθινόπωρο είναι ένα πολύ θετικό γεγονός.Οι αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι μικρόψυχες και ακατανόητες.

Όσοι νομίζουν ότι μπορεί να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ του 74 και να συγκινήσουν με αυτό τις νεότερες γενιές μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ οφείλουν να ανταποκριθούν. Ας καταλάβουν όλοι ότι οι μοναχικές πορείες έχουν ως κατάληξη το παράδειγμα προς αποφυγήν του Φώτη Κουβέλη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top