ΑΡΘΡΑ

Καλή χρονιά «Μεταρρύθμιση»

Το 1972 με οργάνωσε στην ΚΝΕ ένας δικηγόρος που ήταν ήδη μέλος του ΚΚΕ.                                                                Ήταν μια καλή χρονιά.

Το 1989 αποχώρησα με τη θέλησή μου από το ΚΚΕ, ενώ ο ιδεολογικός μου σπόνσορας σιγά-σιγά εγκατέστησε σχέσεις με καλλίπυγες Ρωσίδες συντρόφισσες, μετανάστριες που δραπέτευαν από τον καταρρέοντα παράδεισο της εργατικής της τάξης, εξασφαλίζοντάς τους βίζες και νόμιμες δουλειές στα ιδιόκτητα στριπτηζάδικά του!

Ήταν ακόμα μια καλή χρονιά!

Στη διάρκεια αυτής της δεκαεπταετούς μαρξιστικής-λενινιστικής μου επιμόρφωσης η κομμουνιστική αριστερά βελτίωσε τα πολιτικά μου κριτήρια όσο χρειαζόταν ώστε να διακόψω οριστικά τις σχέσεις μου μαζί της.

Σήμερα, από την απόσταση ασφάλειας που μου έχει χαρίσει ο χρόνος λέω με βεβαιότητα ότι ήταν ενδιαφέρουσες χρονιές.

Η δεκαετία 1980-1990, που έζησα τον Ανδρέα Παπανδρέου να χαλά τις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών πιο πολύ κι από την διχαστική ρητορία της κομμουνιστικής αριστεράς, ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δεκαετία για την αυτομόρφωσή μου.

Οι χρονιές Σημίτη ήταν επίσης ενδιαφέρουσες αφού όσα έγιναν και όσα δεν μπόρεσαν να γίνουν επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες επιλογές μου δίνοντάς μου τη δυνατότητα να δω πως το φιλελεύθερο πολιτικό μονοπάτι που διάλεξα, λίγοι το είχαν πάρει αλλά ήταν ένα καλό μονοπάτι.

Εξ ίσου ενδιαφέρουσες χρονιές οι Καραμανλικές, γιατί αν και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, μου έδειξαν ότι τα πολιτικά και τα ιδεολογικά όρια της ελληνικής δεξιάς αναπροσδιορίζονταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτά των άλλων κομμάτων, όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν τα χρόνια των μνημονίων μέχρι την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι χρονιές ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, μου ήταν οι πιο αδιάφορες. Ούτε η αντιπολίτευση ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μου πρόσθεσαν κάτι που δεν γνώριζα ήδη για την Αριστερά.

Όποιος θελήσει να ανατρέξει στα άρθρα που είχα την τιμή να φιλοξενηθούν στη «Μεταρρύθμιση» μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα.

Σήμερα, καθώς η νέα χρονιά φτάνει, αισθάνομαι ότι ενώ στέκομαι σε ένα Αρχιμήδειο πολιτικό σημείο, δε μπορώ με τη συμμετοχή μου να μοχλεύσω ή να κινήσω το παραμικρό.

Σκοτεινές φαιοκόκκινες φιγούρες γεμίζουν τον ορίζοντα της χώρας μου, κάνοντάς την πια να μοιάζει με καμπαρέ του μεσοπολέμου. Πόση ακόμη παρακμή πρέπει να ζήσουμε δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει.

Πρέπει να προσπαθήσω, μαζί με όσους πιστεύουν το ίδιο, να στεριώσω το πρώτο φιλελεύθερο κόμμα στη χώρα μου. Δεν ξέρω ακόμα πως θα λέγεται και πως ακριβώς θα προκύψει. Δεν ξέρω αν θα προλάβω να το δω στη Βουλή. Ξέρω μονάχα ότι δεν μπορώ να ελπίζω πως θα δημιουργηθεί από «της Ιστορίας τον χοντρό τον κινητή»!

Αυτόν τον έχω σιχαθεί!

Μεγάλωσα πια. Έχω εδώ και πολλά χρόνια αφήσει πίσω την εποχή που μου επιτρέπανε να μείνω ξύπνιος αργά την Πρωτοχρονιά, ενώ εδώ και μερικά χρόνια έχω περάσει στην εποχή που με αναγκάζουν να μείνω ξύπνιος ως αργά αυτή τη νύχτα.

Ελπίζω ακόμα σε μια ανατροπή ικανή να δημιουργήσει μία κάπως ενδιαφέρουσα νέα χρονιά.                              Σας χαιρετώ λοιπόν και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε όλες και όλοι καλή υγεία και λίγο περισσότερα ευρώ για το 2018, που να μην προέρχονται από «μέρισμα» αδίστακτων απατεώνων που έχουν τα δικά τους μερίσματα από επενδύσεις της Black Rock σε ξένες τράπεζες.

Ιδιαίτερα εύχομαι στο Γιάννη και στο Μιχάλη να βρουν και τη νέα χρονιά το κουράγιο να συνεχίσουν ό,τι άρχισαν με τη «Μεταρρύθμιση»: Να φωτίζουν το φιλελεύθερο μονοπάτι, να συμβάλλουν ώστε να ανοίξει σε έναν βατό δρόμο, κατάλληλο να τον βαδίσουν πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας. Είναι ένα μονοπάτι που θα τους δίνει λίγους αληθινούς φίλους και μπόλικους αριστερούς εχθρούς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top