ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Καλή επιτυχία στο «Ποτάμι»

Στις 21 του περασμένου Οκτώβρη δημοσίευσα ένα σημείωμά μου στη φιλόξενη Athens Voice με τίτλο «Γιατί υπέγραψα την έκκληση των 58». Εκεί επαναλάμβανα μια ρήση του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη: «Η αξία της [έκκλησης] βρίσκεται στο ότι προτείνει μία σύνθεση επιλεγμένων δυνάμεων, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από προϊούσα αποσύνθεση».

Στις 21 του περασμένου Οκτώβρη δημοσίευσα ένα σημείωμά μου στη φιλόξενη Athens Voice με τίτλο «Γιατί υπέγραψα την έκκληση των 58». Εκεί επαναλάμβανα μια ρήση του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη: «Η αξία της [έκκλησης] βρίσκεται στο ότι προτείνει μία σύνθεση επιλεγμένων δυνάμεων, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από προϊούσα αποσύνθεση». Η έκκληση των 58 απευθυνόταν στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Τους καλούσε να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η έκκληση βρήκε δυσκολίες και βέβαια η ευθύνη γι αυτό δεν μπορεί να χρεωθεί (ή τουλάχιστον να χρεωθεί εξ ολοκλήρου) σε αυτούς.

Η ίδια ρήση όμως έχει αξία και στην πολιτική προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη, που την ονόμασε «ΠΟΤΑΜΙ». Βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή αποσύνθεσης και κάθε πολιτική προσπάθεια που έχει στόχο τον ορθολογισμό, την καινοτομία, την αξιοκρατία και την προσκόλληση στην Ευρώπη και τις αξίες της είναι θετική.

Αυτά αναφέρονται ρητά στην ιδρυτική διακήρυξη του «ποταμιού» και τη σοβαρότητά τους εγγυάται η συμμετοχή φίλων με τους οποίους έχω συναντηθεί παλιότερα σε πολιτικούς φορείς -όπως ο Νίκος Δήμου και η Βάσω Κιντή- καθώς και προσώπων γνωστών για τη γνώση, ποιότητα, ηπιότητα, χιούμορ, όπως οι Ανδρέας Πετρουλάκης, Τάσος Τέλογλου, Σταύρος Τσακυράκης, Λίνα Παπαδάκη και άλλοι. Είναι σίγουρο πως, όταν η εποχή της αποσύνθεσης δώσει τη θέση της στην εποχή της σύνθεσης, θα (ξανα)συναντηθούμε. Όπως και με τους πιο πολλούς από τους 58. Όπως και με άλλους πολλούς. Γιατί η ανάγκη της παραπάνω ευρείας πολιτικής παράταξης είναι αδήριτη.

Οι ευχές μου στο «Ποτάμι» για καλή επιτυχία είναι λοιπόν αυτονόητες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top