ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Καλύτερο απʼ ότι νομίζεις!

Το διαδίκτυο ήταν αποτέλεσμα κρατικής χρηματοδότησης, μπορεί η διάδωση του να έγινε ταχύτητα μέσω της αγοράς αλλά η βασική έρευνα ήταν κρατική. Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες παραδείγματα που δείχνουν πως η συσσώρευση κεφαλαίου δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της μέγιστης συμβολής στην οικονομία. Ένας εισοδηματίας συσσωρεύει πλούτο αλλά δε παράγει τίποτε! τα ʼενοίκιαʼ δε παράγουν κάτι, απλώς μεταφέρουν τον πλούτο στους έχοντες. Μπορεί η ελεύθερη οικονομία να είναι ότι καλύτερο έχει εφευρεθεί – έχει εφευρεθεί! – η αγορά δεν είναι φυσικός νόμος! δεν είναι μήλο που όσες φορές και αν το αφήσεις θα πέσει χάμω! Ωστόσο κεφάλαιο από κεφάλαιο έχει διαφορά στη χρήση και στη προέλευση. Μην ακούς τους νεο-φιλελεύθερους που λεν ότι η εργασία πάντα αμοίβεται σύμφωνα με τη συμβολή μας στην οικονομία. Η αμοιβή του ʼεφευρέτηʼ του διαδικτύου θα ήταν και είναι σίγουρα πολύ καλή, δεν ανήκει όμως στο ένα τοις εκατό! Τι λες και εσύ; Δε το άξιζε;! Η Microsoft, όμως, ανήκει και ανήκει εξαιτίας του διαδικτύου. Κοιτά τώρα, τυχαίνει και ο Μπιλ Γκέιτς να έχει μυαλό και όχι μόνο για κώδικες υπολογιστών. Αντί να αερολογεί περί δημιουργίας θέσεων εργασίας και χαμηλής φορολογίας, παίρνει τα λεφτά του και χτίζει εκεί που η αγορά δε θα εχτιζε ποτέ χωρίς εξωτερική παρέμβαση που να την κατευθύνει.

Ο ψηφιακός κόσμος έχει κάνει κυριολεκτικά θαύματα, με επιρροές σε όλα τα επίπεδα, από την εκπαίδευση και τη δημοκρατία μέχρι την αγορά και την επικοινωνία. Αλλάζει οτιδήποτε μπορεί να ψηφιοποιηθεί και η ενσωμάτωση του διαδικτύου στην καθημερινότητα έγινε σε λιγότερο από είκοσι έτη. Καμία άλλη τεχνολογική επανάσταση δε συνέβει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αυτό δείχνει τη δυναμική του μέσου. Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι το παρόν και το μέλλον περνά από το διαδίκτυο, τον καταλύτη της παγκοσμιοποίησης. Οι εχθροί του παγκόσμιου χωριού έλεγαν ότι είναι “Εξίσωση προς τα κάτω” αλλά η αλήθεια είναι “Ευκαιρίες για όλους”. Ευκαίριες για μόρφωση, για επικοινωνία, για συναλλαγή και για ποιοτική δημοκρατία.

Το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από ότι νομίζεις! Και δεν είναι ζήτημα αισιοδοξίας αλλά ιστορικών δεδομένων. Η εκπαίδευση είναι το κύτταρο της κοινωνικής εξέλιξης και η μορφή της, με την έννοια του θεσμού, είναι σχετικά πρόσφατη. Μια ματιά μονάχα στις δομές του εικοστού αιώνα αρκεί για να σε πείσει για τη κοσμογονία που έχει φέρει η εκπαίδευση, ως θεσμός της δημοκρατίας, σε συνδυασμό, βέβαια, με την ελεύθερη οικονομία όταν είναι πραγματικά ʼελεύθερηʼ!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top