ΑΡΘΡΑ

Καλώς την

Έχουμε λοιπόν την κ. Μέρκελ σήμερα στην Αθήνα. Μερικοί θα διαδηλώσουν εναντίον της προσθέτοντας στα δημόσια έξοδα και συνεπώς σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων τα τεράστια έξοδα για την προστασία του κέντρου της Αθήνας. Άλλοι θα αδιαφορήσουν. Ορισμένοι θα περιμένουν τις δηλώσεις και τις ερμηνείες τους για να μάθουν το τι θα γίνει με τα οικονομικά μας. Δηλαδή το τι θα γίνουν.
Έχει ασκηθεί αυστηρή κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο γιατί ως τώρα δεν είχε έρθει ως τα μέρη μας…

Έχουμε λοιπόν την κ. Μέρκελ σήμερα στην Αθήνα. Μερικοί θα διαδηλώσουν εναντίον της προσθέτοντας στα δημόσια έξοδα -και συνεπώς σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων- τα τεράστια έξοδα για την προστασία του κέντρου της Αθήνας. Άλλοι θα αδιαφορήσουν. Ορισμένοι θα περιμένουν τις δηλώσεις και τις ερμηνείες τους για να μάθουν τι θα γίνει με τα οικονομικά μας. Δηλαδή, τι θα γίνουν.

Έχει ασκηθεί αυστηρή κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο γιατί ως τώρα δεν είχε έρθει ως τα μέρη μας. Από Γερμανούς. Θα είχε ενδιαφέρον αν μας εξηγούσε η ίδια, φτάνοντας, το γιατί.

Φυσικά, πιο μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το περιεχόμενο των συνομιλιών της με τον κ. Σαμαρά. Αν το μάθουμε. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε αν θα επιζήσουμε και κυρίως, πώς θα επιζήσουμε. Σε μεγάλο βαθμό, όχι απόλυτα όμως, οι απαντήσεις εξαρτώνται από τη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική. Που ως τώρα, με τις τόσο συχνά δογματικές θέσεις της, συνέβαλε αποφασιστικά στα αδιέξοδα που ζούμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κι εμείς τεράστιες και μάλιστα διαχρονικές ευθύνες, κυρίως από το 2004 και μετά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι και κατά τα τρία τελευταία χρόνια οι κυβερνήτες μας, που κόψανε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, είχαν και το κουράγιο να 
προχωρήσουν στις δομικές εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν τη κατάσταση. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες μας αρνούνται πεισματικά κάθε αλλαγή νόμιμων και περισσότερο ακόμη παράνομων «κεκτημένων», όπως η φοροδιαφυγή.

.

Τα απανωτά «μέτρα» που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Είναι κίνητρο και όχι ανάχωμα για την απόκρυψη εισοδημάτων και τροχοπέδη για την ανάπτυξη. 
Φταίει η κ. Μέρκελ και γι αυτό; Εύκολη η απαγγελία κατηγορίας. Και σε μεγάλο βαθμό άδικη εφόσον μας αθωώνει.

Εδώ που φτάσαμε, έχοντας αποδεχτεί όλους τους εκβιασμούς της Τρόικας που μας «κρατάει» με τα τόσα δις της περίφημης μεγάλης δόσης, μάλλον θα παραμείνουμε στο ευρώ, μάλλον θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, μάλλον θα ζούμε με την ίδια παρατεταμένη αγωνία που, όλοι το 
σκεφτόμαστε, οδηγεί ίσως σε εκτροπές.

Ποιά είναι η ελπίδα; Μία, άλλη δεν βλέπω : Να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς και οικονομική πολιτική η Ευρώπη. Ως προς την Ευρώπη αυτό θα προϋπέθετε ένα τρανταχτό «μαύρο» στους χριστιανοδημοκράτες στις πολύ προσεχείς πια γερμανικές εκλογές. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν προδικάζουν κάτι τέτοιο. Είναι και αυτός ένας λόγος να πάει καλά η 
επίσκεψη της κ. Μέρκελ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top