ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ

Πολλοί θεώρησαν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά κατάργησε μέσα σε μια νύκτα τη δημόσια τηλεόραση, αποτελεί μια αυταρχική εκτροπή. Πολύ φοβάμαι πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τρεις μαύρες οθόνες που είδαν οι έλληνες πολίτες προχθές μετά τις 11 το βράδυ αποτελούν μαύρη σελίδα στην ανάπτυξη της ίδιας της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας. Πάντως πρέπει να προβληματίσει αυτούς που σχεδίασαν την κίνηση αυτή ότι μόνο η Χρυσή Αυγή βγήκε ολόθερμα να τους υποστηρίξει.

Τα σύννεφα τέτοιων πρακτικών είχαν συσσωρευτεί τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες. Προχθές με το κλείσιμο της ΕΡΤ ξέσπασε και η καταιγίδα. Μια καταιγίδα που πολλοί «πολιτικοί μετεωρολόγοι» έβλεπαν να έρχεται, αλλά λίγοι προειδοποιούσαν γι’ αυτήν. Γιατί ήταν εμφανές πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης) και της νομοθετικής (κοινοβούλιο).Το Yπουργικό Συμβούλιό δεν συνεδρίαζε και η Βουλή παρακολούθησε μέχρι σήμερα αμήχανη τις κυβερνητικές ενέργειες. Από προχθές ζούμε την κορύφωση της αντίθεσης κυβέρνησης και Βουλής.

Η μεταπολίτευση, παρά τα κουσούρια της, κατοχύρωσε, τις δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν με τη ψήφο τους για τα κρίσιμα θέματα. Πρόσθεσα τη φράση «κουσούρια» γιατί ακριβώς και τότε πολλά συμφέροντα παρενέβαιναν και μερικές φορές κατόρθωναν να αλλοιώνουν την πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Σήμερα όμως, αντί να περάσουμε στη μετά-μεταπολιτευτική φάση, η οποία θα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ως τον πιο ακριβή δημοκρατικό τρόπο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας, ζούμε τη μετάβαση σε μια εποχή μεγάλης υποτίμησης των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών.

Ακούμε βουλευτές της ΝΔ να προτείνουν ένα νέο μοντέλο μέτρησης της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό πλέον δεν είναι η λαϊκή ψήφος και η Βουλή, αλλά οι διάφορες «διαδικτυακές» μετρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζουν τη δημοκρατία και την πολιτική με τους «φίλους» τους στο facebook και τους “ακόλουθους” στο twitter . Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ ως κίνημα δημοκρατίας και μεταρρύθμισης, όταν λέμε δημοκρατία εννοούμε την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όπως αυτό καταγράφεται στις εκλογές και το κοινοβούλιο. Τα δίκτυα μεταφέρουν τον παλμό κάποιων ανθρώπων, αλλά όχι και τη βούληση του συνόλου της κοινωνίας. Ας μη τα αποπολιτικοποιούμε όλα.

Η ταύτιση του διαδικτύου με την έμμεση δημοκρατία, είναι εξίσου επικίνδυνη με την άποψη που ταυτίζει τις «λαοσυνάξεις» των δήθεν άμεσων δημοκρατών με την πραγματική γενική βούληση του λαού. Κοινή κατάληξη και των δυο αυτών απόψεων είναι η αμφισβήτηση του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος.

Βεβαίως θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζε πως τίποτα δεν θα έπρεπε να αλλάξει στη δημόσια τηλεόραση. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της λογικής των άκρων που θέλει ή να μη αλλάξει τίποτα ή ζητεί την ισοπέδωση των πάντων. Είναι σαφές ότι στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση υπήρχε κομματοκρατία, ρουσφετολογία, υπερβολικές δαπάνες ( π.χ. εξωτερικές παραγωγές ). Την ίδια στιγμή όμως εκεί υπάρχουν ικανοί και εργατικοί άνθρωποι, όχι μόνο δημοσιογράφοι, οι οποίοι παράγουν αξιοζήλευτα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Τα στελέχη αυτά της ΕΡΤ δίνουν καθημερινά τη μάχη να φτάνει στους δέκτες μας η ποιοτική δημόσια τηλεόραση που στην εποχή του άκρατου ανταγωνισμού αποτελεί ζητούμενο για τον κάθε πολίτη. Αντί λοιπόν να τους ρίχνουμε όλους στον Καιάδα, καλό είναι να προτείνουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα απαλλάσσει την ΕΡΤ από φαινόμενα του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να καταθέσει μια πρόταση βιώσιμης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια. Είναι οι σημερινοί υποστηρικτές της κατάργησης της δημόσιας τηλεόρασης, που τότε είχαν αμφισβητήσει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα οι ίδιοι (μα ακριβώς οι ίδιοι) ζητούν να συναινέσουμε όχι στην ορθολογική αναδιάρθρωση, αλλά στην κατάργηση της ΕΡΤ. Όχι δεν μπορούμε και δεν θα συναινέσουμε. Ο τόπος χρειάζεται ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο την δημοκρατία και την μεταρρυθμιστική της πνοή. Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογησμός της ΕΡΤ μπορεί να υλοποιηθεί με ζωντανό το σήμα της.

Βέβαια περίμενα ότι οι πρωταγωνιστές τις αντιμεταρρυθμιστικής κουλτούρας και του πολιτικού οπορτουνισμού που εκτροχίασαν δημοσιονομικά τη χώρα οδηγώντας τη στο Μνημόνιο θα είχαν γίνει σοφότεροι. Αυτό όμως αποδεικνύεται ευσεβής πόθος. Το ηθικό και πολιτικό δίδαγμα από τα τελευταία γεγονότα είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top