ΑΡΘΡΑ

Καταγραφή της συνέντευξης Σημίτη

. Ήταν αυστηρός τόσο με τους Κυβερνητικούς όσο και με τους δανειστές, για διαφορετικούς λόγους.
2.
Βάθρο της άποψής του ήταν η υπάρχουσα έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
3.
Με τρείς απλές κουβέντες έθεσε το πλαίσιο αντιμετώπισης εθνικών εδαφικών κρίσεων και τα όρια ισχύος ενός εκάστου των εμπλεκομένων.
4. Ως ιδιώτης – όπως αυτοχαρακτηρίστηκε – δεν θεωρεί πως η σημερινή Τουρκία, πληροί βασικούς όρους ένταξης στην ΕΕ.
5. Είπε πως η κυβέρνηση Καραμανλή, απεμπόλησε την Χάγη που ήταν το θεμέλιο του Ελσίνσκι, με αποτέλεσμα να αχρηστευθεί ένα σοβαρότατο διαπραγματευτικό χαρτί Διεθνούς Δικαίου κατά την αίτηση ένταξης της Τουρκίας.
6. Ανέλαβε – εκ νέου – την ευθύνη αποσύρσεως του σχεδίου Γιαννίτση, μιας και το πολιτικό σύστημα μαζί με τις συντεχνίες, θα έριχνε την Κυβέρνηση με σχετικά επισφαλή την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ακυρώσεως της Ολυμπιάδας με ο,τι αυτό εσήμαινε την εποχή εκείνη.
7. Τάχθηκε κατά της Οικουμενικής, θεωρώντας μόνη λύση τις εκλογές, μιας και τα μέτρα υπερβαίνουν κατά πολύ και τον καλύτερο ορίζοντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…χωρίς δραματοποίηση είπε πως διαμορφώνεται κατάσταση εκτάκτων χαρακτηριστικών.
8. Έδειξε την ενόχλησή του για τους τρόπους, που γίνεται η κουβέντα των συμμαχιών, αφού δεν αναδεικνύονται οι προγραμματικές συγκλίσεις ή αποκλίσεις.
9. Επέκρινε αυστηρά τους κυβερνώντες, διότι παρότι έχουν χάσει την στοιχειώδη εμπιστοσύνη Ελλήνων και Δυτικών, μένουν προσκολλημένοι με κάθε τρόπο στην εξουσία με απώτερο στόχο να διαβρώσουν το Θεσμικό Κράτος.
10. Με πολύ απλά περιστατικά κατέγραψε την ύπαρξη σημαντικής παλαιοκομματικής λαϊκιστικής τάσης στην ΝΔ , εξαιρώντας από αυτή τον Κυρ. Μητσοτάκη.
11. Για το Κέντρο είπε πως χρειάζεται ενότητα και πως οι όποιες εμπλοκές του εδώ απέτυχαν, οπότε δεν ανακατεύεται πλέον.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια μεστή, λιτή ανάλυση χωρίς ιαχές με βαθύ προβληματισμό για την επιβίωση της χώρας.

Υ.Γ….ο κ. Σημίτης, όπως κι άλλοι προβεβλημένοι πολίτες δεν χρειάζονται την υπέρ τους οπαδοποίηση, την ποδοσφαιροποίηση, τον λαικισμό της αγάπης….Τους αρκεί η βαθειά κριτική και θετική εκτίμηση των θέσεών τους….Τις οποίες καταθέτου , όπως έκανε ο πρώην Π/Θ , εμπεριστατωμένα και σοφά..

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top