ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κεντροαριστερά… σημασία στην λεπτομέρεια…

Τις τελευταίες εβδομάδες, με επαινετό τρόπο, σχεδόν ιεραποστολικό, αρκετοί που πήραν την πρωτοβουλία και συγκρότησαν την κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά, διατρέχουν την χώρα διαδίδοντας «τον κεντροαριστερό, καθαρό» λόγο, στην προσπάθεια της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται είναι πολυποίκιλοι, πολλές φορές αντιφατικοί, δεν είναι κακό, δημοκρατία έχουμε, η διακίνηση απόψεων και ιδεών, είναι πάντα χρήσιμη.

Η σημερινή μου τοποθέτηση, δεν επιχειρεί παρέμβαση στο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο του όποιου προβληματισμού αναπτύσσεται, επιχειρεί μια προσέγγιση σ ένα θέμα, που τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο, δεν έχω αντιληφθεί να έχει αναφερθεί και εκτιμώ, ότι η πρωτοβουλία των 58 πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Στην Ιταλία η «ελιά» ανεξάρτητα του τι τελικά απέδωσε, προέκυψε ως συμφωνία κορυφής, μεταξύ πολιτικών κομμάτων.

Στην Ελλάδα, επιζητείται η εγχώρια ελιά, δηλαδή «η κεντροαριστερά» να προκύψει ως πρωτοβουλία της κοινωνίας, χωρίς την συμμετοχή κομμάτων, πχ ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ αλλά μόνο με την στήριξή τους.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε, ότι τμήματα της ΔΗΜΑΡ επιχειρούν να κάνουν και εκείνα, την δική τους ελιά, την δική τους κεντροαριστερά, την… «ελιά Μαγνησίας Τρικάλων»…..

Ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε την αμφισημία του ΠΑΣΟΚ ή κάποιων του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται ανάμεσα στον δόλιχο δρόμο της άποψης, «το μεν πνεύμα πρόθυμο η δε σαρξ ασθενής» ή το ανάποδο; «η μεν σαρξ πρόθυμη το δε πνεύμα ασθενές».

Όμως επανέρχομαι στο θέμα, που με ώθησε να γράψω αυτό το κείμενο.

Έχουμε λοιπόν, την εκδοχή της Ελληνικής ελιάς, χωρίς συμμετοχή κομμάτων αλλά με «διαδικασίες» βάσης.

Διατυπωμένη πρόταση, είναι η συμμετοχή του σχήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές τον Μάη του 2014.

Με βάση τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται χρηματοδότηση και για αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και Ευρωεκλογές.

Για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν υπάρχει θέμα, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν, τυπικά έστω, κομματική ταμπέλα, ούτε πηγαίνουν στον Άρειο Πάγο να καταθέσουν τους σχετικούς συνδυασμούς και η χρηματοδότηση πηγαίνει στα κόμματα.

Οι Ευρωεκλογές όμως, απαιτούν πολιτικό φορέα, κομματικό φορέα, που καταθέτει τα προβλεπόμενα από τον νόμο, στον Άρειο Πάγο.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της κεντροαριστεράς της ελιάς, αναγκαστικά, οδηγεί στην κατάθεση των αναγκαίων στον Άρειο Πάγο, προκειμένου πλέον ως πολιτικό κόμμα, να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.

Αυτονόητο λοιπόν και λογικό επακόλουθο όσων «σχεδιάζονται» είναι, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν συνδυασμούς στον Άρειο Πάγο (εφόσον βέβαια στηρίξουν την Ελιά), πράγμα που σημαίνει, την ρητή επιλογή τους, της μη συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες, άρα, έστω κατ οικονομίαν, την διακοπή της λειτουργίας τους, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά βεβαίως, αποτελούν πολιτικές επιλογές, που μπορεί να γίνουν, όμως οι επιλογές αυτές, παράγουν και αλλά αποτελέσματα και συγκεκριμένα, τι γίνεται με την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές; ποιος την δικαιούται; Η «κεντροαριστερά ελιά», ή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ;

Είναι προφανές, ότι την χρηματοδότηση την δικαιούται ο συνδυασμός που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές, εν προκειμένω η «ελιά».

Και τι γίνεται στην συνέχεια;

Οι επόμενες χρηματοδοτήσεις που πηγαίνουν; Στα κόμματα που δεν κατέβηκαν στις ευρωεκλογές,(ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) και άρα δεν έχουν πρόσφατη εκλογική καταγραφή ή στην «ελιά»;

Υπάρχει λοιπόν πέραν της βεβαιότητας, ότι η χρηματοδότηση των Ευρωεκλογών θα πάει στην Ελιά, ή η σοβαρή πιθανότητα, για διακοπή της χρηματοδότησης σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, λόγω μη συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές.

Πιθανόν βέβαια, η ΔΗΜΑΡ να μην έχει πρόβλημα, όμως το ΠΑΣΟΚ έχει, διότι τα δικαιώματά του από την κρατική χρηματοδότηση, τα έχει εκχωρήσει στις τράπεζες λόγω των δανείων του.

Αυτό, πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και από την «κεντροαριστερά- ελιά», αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, διότι μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί, όπως λέγεται και στην … αγορά, ότι δηλαδή, γίνεται μεθόδευση σε βάρος των τραπεζών, από τα δικαιώματα που έχουν για τις χρηματοδοτήσεις τους.

Αυτό πιστεύω, πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά και αυτός είναι ο λόγος που έβαλα το τίτλο…. «κεντροαριστερά… σημασία στην λεπτομέρεια»!!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top