ΑΡΘΡΑ

Κρίσιμο φθινόπωρο

Η καλοκαιρινή ραστώνη βαδίζει σιγά σιγά προς το τέλος της. Άντε, καμιά εβδομάδα ακόμη. Κάναμε τα μπάνια μας, πήγαμε τις εκδρομές μας, γιορτάσαμε της Παναγίας, είδαμε την πανσέληνο σε μαγευτικούς αρχαιολογικούς χώρους. Και στον ορίζοντα πια φαίνεται ο Σεπτέμβρης, που θα κρίνει πολλά για τις ζωές μας και την πορεία της χώρας.Το πρώτο που θα κριθεί, είναι η κυβερνητική επάρκεια και σταθερότητα.Η κυβέρνηση πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, να προχωρήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις,…

Η καλοκαιρινή ραστώνη βαδίζει σιγά σιγά προς το τέλος της. Άντε, καμιά εβδομάδα ακόμη. Κάναμε τα μπάνια μας, πήγαμε τις εκδρομές μας, γιορτάσαμε της Παναγίας, είδαμε την πανσέληνο σε μαγευτικούς αρχαιολογικούς χώρους. Και στον ορίζοντα πια φαίνεται ο Σεπτέμβρης, που θα κρίνει πολλά για τις ζωές μας και την πορεία της χώρας.

Το πρώτο που θα κριθεί, είναι η κυβερνητική επάρκεια και σταθερότητα.

Η κυβέρνηση πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, να προχωρήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο Δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις, να κερδίσει τη δύσκολη μάχη των δημοσίων εσόδων και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος από την τρόικα πρέπει να αποδειχθεί επιτυχής.

Και όλα αυτά, χωρίς τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, οριζόντιων φορολογικών επιβαρύνσεων και μειώσεων μισθών και συντάξεων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, έχουν φτάσει στα όριά τους και το παραμικρό εισπρακτικό μέτρο κινδυνεύει να λειτουργήσει σαν το άχυρο στην πλάτη της καμήλας.

Ταυτόχρονα, πρέπει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την μεθοδευμένη κοινωνική αναταραχή που ετοιμάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές ανεύθυνες λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Η επιχείρηση στο Πολυτεχνείο είναι ένα ενθαρρυντικό σημείο στον αγώνα για την πάταξη της ανομίας, που για δεκαετίες ταλανίζει τη χώρα. Επιτέλους, το ανεξάρτητο κρατίδιο των μπαχαλάκιδων και πιο σοβαρών εγκληματικών στοιχείων, προσαρτήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία.

Τέλος, πρέπει με κάθε μέσο να διασφαλισθεί η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τις διαθέσεις για αντάρτικα που ακούγονται. Η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την χώρα και η επιβίωσή της πρέπει να διασφαλισθεί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο. Ειδικότερα τώρα, που από ό,τι φαίνεται αρχίζει ένα φθινόπωρο που θα είναι αποφασιστικό για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αρχίσει ένας διάλογος για το τι θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Ιδέες για νέο κούρεμα, για περαιτέρω βοήθεια, για μείωση των επιτοκίων δανεισμού, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής, πέφτουν στο τραπέζι. Και η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και σταθερή την ώρα των αποφάσεων.

Κρίσιμο θα είναι όμως αυτό το φθινόπωρο και για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι το κρίσιμο χρονικό όριο για την σύγκλιση των κεντροαριστερών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Η προοπτική μιας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και τυχοδιωκτικού ΣΥΡΙΖΑ, με πανίσχυρο ρυθμιστικό παράγοντα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, είναι εφιαλτική για τη χώρα.

.

Η δημιουργία του ενδιάμεσου πόλου είναι περισσότερο από ποτέ επείγουσα. Οι εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη με την κοινή εμφάνιση Βαγγέλη Βενιζέλου, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, είναι σημαντική συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί εκ των πραγμάτων, το ΠΑΣΟΚ είναι πια η κύρια δύναμη αυτού του χώρου και η ενότητά του απαραίτητη προϋπόθεση για την ενότητα του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου. Ενότητα, φυσικά όχι με τα λαμόγια, τους κρατιστές και κρατικοδίαιτους, τους λαϊκιστές που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Αλλά ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, που παρά τα μεγάλα λάθη τους, κράτησαν την Ελλάδα όρθια τα χρόνια της κρίσης.

.

Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων βοηθά σε μια τέτοια κατεύθυνση. Θα είναι μια αυτοκριτική ματιά της πορείας του ΠΑΣΟΚ μέσα στην μεταπολίτευση, με τη συμμετοχή αξιόλογων ανθρώπων του ευρύτερου κεντροαριστερού και μεταρρυθμιστικού χώρου. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία ενός φόρουμ, ενός χώρου διαλόγου και κοινής δράσης, όσων κεντροαριστερών, μεταρρυθμιστικών και φιλελευθέρων δυνάμεων ενδιαφέρονται για τη δημιουργία του ενδιάμεσου πόλου. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν γρήγορα.

Καλό φθινόπωρο, λοιπόν, με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στα κρίσιμα στοιχήματα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top