ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κτίζοντας την (νέα) ομάδα

katseli-2

Πολλοί από εμάς σήμερα προσδοκούν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα ενώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές ομάδες και προσπάθειες σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

Πολλοί από εμάς σήμερα προσδοκούν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα ενώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές ομάδες και προσπάθειες σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

.

Η προσπάθεια έχει τις δυσκολίες της. Η κυριώτερη είναι ο σχηματισμός ενός αρχικού πυρήνα ανθρώπων, μίας (ας επιτραπεί η λέξη) καθοδηγητικής ομάδας, που θα χτίσει μεταξύ των μελών της εμπιστοσύνη για τη μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της κίνησης. Δεν χρειάζεται να σκέπτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, ή να έχουν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα. Αλλά είναι απαραίτητο να συμμερίζονται ένα βασικό σκελετό προτεραιοτήτων που, πάνω τους θα προκύπτουν οι εκάστοτε πολιτικές παρεμβάσεις της κίνησης.

.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω σε λίγες γραμμές τι, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο και επίκαιρο να περιέχει αυτός ο βασικός κορμός κατευθύνσεων, που να συμμερίζονται όλα τα μέλη του αρχικού πυρήνα του μεταρρυθμιστικού μετώπου. Έτσι, η νέα συμμαχία:

.

–         Είναι σταθερά προσανατολισμένη στις ριζικές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη και να κάνει ό,τι απαιτείται για να μείνει στο Ευρώ (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ -ΕΥΡΩΠΗ).

.

–         Αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως δύναμη σημαντικής μείωσης του κράτους. Το μέγεθος του κράτους, καθώς και των φόρων που αυτό απαιτεί για την διατήρησή του, σήμερα σκοτώνει την Ελλάδα (ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΑΡΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ).

.

–         Είναι υπέρ της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προσαρμογής και αλλαγών αμέσως, σε ΜΙΑ μεγάλη προσπάθεια (θεραπεία-σοκ), και στέκεται κριτικά στη λογική των σταδιακών ρυθμίσεων που καταλήγει να είναι μία αναβλητική και προσχηματική τακτική των κατεστημένων (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ).

.

–         Παράγει τις κατά καιρούς θέσεις της με άξονα 1) την απελευθέρωση των δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας μας, 2) την ισονομία των πολιτών με την κατάργηση κάθε προνομίου, 3) την αλληλεγγύη με τα λιγότερο ευνοημένα τμήματα της κοινωνίας, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΝΟΜΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ).

.

–         Υπάρχει ως χώρος συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, βάζει ως στόχο τη σύνθεση απόψεων και στάσεων, με άξονα την κοινή λογική (ΣΥΝΘΕΣΗ).

.

–         Είναι κόμμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών (ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ).

.

–         Δίνει ιδιαίτερη αξία στην τεκμηρίωση και την αλήθεια των αριθμών, στη διατύπωση θέσεων στον πολιτικό διάλογο, καθώς ο ορθολογισμός καθοδηγεί τη σκέψη μας (ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ).

.

–         Είναι δύναμη αλλαγής του πολιτικού συστήματος της χώρας, του κύριου υπεύθυνου για την καταστροφή της Ελλάδας. Μας συνεγείρει το αίτημα της επανατοποθέτησής του, χωρίς όμως την πολωτική διαδικασία μιας «ανθρωποφαγίας» όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό (ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ).

.

–         Παραδέχεται ως αξιακή προτεραιότητα, τη δράση. Να τολμάμε, να συγκρουόμαστε, να εφαρμόζουμε, να κάνουμε, να είμαστε αποτελεσματικοί. Μπορεί… «εν αρχή ην ο Λόγος», αλλά η Πράξη είναι η τελική δικαίωση των πάντων (ΔΡΑΣΗ).

.

–         Αποδέχεται ως ενδεδειγμένη στρατηγική για το μέλλον της Ελλάδας την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με αιχμή τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Πρέπει να διορθώσουμε άμεσα το θεσμικό περιβάλλον, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό για επενδύσεις, για να αντιμετωπιστεί το υπ’ αριθμ. 1 πρόβλημα της Ελλάδας, εκείνο της ανεργίας (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ).

.

–         Είμαστε Πατριώτες, προσπαθώντας να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή. Δικαιώνουμε τον συλλογικό μας εαυτό, την Ελλάδα, μέσα από επιτυχίες. Επιτυχίες οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλιώς κάθε λεκτικός πατριωτισμός είναι κίβδηλος (ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ).

.

–         Περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ελαφριά απασχόληση, αλλά θέλουν να αναλωθούν για να αλλάξουν τα πράγματα (ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ).

.

Ο αρχικός πυρήνας μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ κινήσεων και προσωπικοτήτων που σήμερα φαίνονται το ίδιο διαθέσιμοι και πρόθυμοι να συμβάλλουν σε έναν κοινό στόχο, την οικοδόμηση ενός νέου κόμματος εξουσίας, ενός νέου κέντρου. Είναι όμως σημαντικό να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για το τι θέλουν να κάνουν, αλλιώς θα επαναλάβουν την αποτυχημένη συνταγή των πολυσυλλεκτικών κομμάτων, όπου ο κάθε φορέας εξουσίας – φεουδάρχης βαρόνος, έχει τη δική του, ατομική ατζέντα προτεραιοτήτων. Το θέμα της κοινής ατζέντας του αρχικού πυρήνα, είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας.

.

Το θέμα της ηγεσίας είναι μικρότερος καημός.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top