ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κυνικά παιχνίδια στην Κύπρο!

Στα έσχατα όρια της αναξιοπιστίας κατάφερε να πέσει το ΑΚΕΛ με την πρωτοφανή απόφασή του να στηρίξει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς θέλει να ξεχνάει ότι έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο νησί.

Στα έσχατα όρια της αναξιοπιστίας κατάφερε να πέσει το ΑΚΕΛ με την πρωτοφανή απόφασή του να στηρίξει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς θέλει να ξεχνάει ότι έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο νησί.

Η Κύπρος βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανεύθυνης διαχείρισης των οικονομικών της από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Ακόμα χειρότερα ο κ. Χριστόφιας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, αλλά αντίθετα καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έτσι ώστε να μην πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι και να κληροδοτήσει το πρόβλημα στον διάδοχό του.

Το ότι αυτό έβλαψε τα συμφέροντα της Κύπρου, κάνοντας βαρύτερο το πακέτο της λύσης, ήταν κάτι που δεν τον απασχόλησε. Οπως δεν απασχολεί σήμερα και το ΑΚΕΛ. Γιατί η πρόταση περί αποχώρησης από το ευρώ δεν είναι παρά ένας κυνικός πολιτικός ελιγμός προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του και ταυτόχρονα να επιχειρήσει να οικειοποιηθεί τη δικαιολογημένη οργή των Κυπρίων.

Βαριά κατηγορία; Τη διατύπωσε, με κομψό τρόπο είναι αλήθεια, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ επέλεξε αυτή τη θέση «για να αποκτήσει ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να περιμένουμε πώς θα «εξελιχθεί» η θέση του στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Σταθάκης πάντως έσωσε την τιμή της Αριστεράς.

Διότι κάποια άλλα κορυφαία στελέχη, προσκείμενα στον κ. Τσίπρα, έπαθαν αφωνία κι όταν ρωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες στην κυπριακή οικονομία. Τις γνωρίζουν για τη Βενεζουέλα του Τσάβες, για την Αργεντινή, για την Κούβα, αλλά όχι για την Κύπρο. Κι ας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πριν από λίγες ημέρες. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

Αντίθετα από το αριστερό ρεύμα του κ. Λαφαζάνη, που ουσιαστικά χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του ΑΚΕΛ. Τώρα πώς δύο τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις χωράνε κάτω από την ίδια πολιτική στέγη -τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει. Γιατί η διαφωνία τους δεν οφείλεται σε διαφορετική εκτίμηση των οικονομικών στοιχείων.

Οπως είναι πια κοινά αποδεκτό, οι οικονομολόγοι έως έναν βαθμό μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις – συνήθως μάλιστα στα σοβαρά, πέφτουν έξω. Και μπορεί, όπως μας λένε, οι κ. Λαπαβίτσας και Λαφοντέν να έκαναν «εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη» για μια συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ (με χρηματοδότηση από την Ευρώπη δηλαδή), μια τέτοια απόφαση ωστόσο είναι πρωταρχικά πολιτική.

Το πρόβλημα για την Κύπρο, όπως και για κάθε άλλη χώρα που θα αποχωρούσε, δεν είναι μόνο πόσο θα χρειαζόταν να υποτιμήσει τη λίρα και τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στα εισοδήματα, στις καταθέσεις και στον πληθωρισμό. Ο πραγματικός άγνωστος είναι τι είδους δυνάμεις θα έμπαιναν σε κίνηση και σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό όσο ενδεχομένως και διεθνώς, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις. Οποιος λίγο όμως παρακολουθεί τα πράγματα ακόμα και στην κοντινή μας γειτονιά μπορεί να καταλάβει πως μια μικρή σπίθα σε μια αποσταθεροποιημένη κοινωνία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Προσθέστε ζητήματα μειονοτήτων, νευρικούς γείτονες, ανίκανους πολιτικούς, κεφάλαια που φεύγουν, πολίτες χωρίς προοπτική και με αίσθημα αποτυχίας, καθώς και απαξιωμένους θεσμούς και έχετε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι έτσι θα προωθήσουν τις σοσιαλιστικές ή τις ναζιστικές τους ουτοπίες. Εμείς;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top