ΑΡΘΡΑ

(Κυπριακές) Ανισότητες και μεταρρυθμίσεις

Σε περιόδους όπως η σημερινή, υπάρχει η διαρκής συζήτηση για το ρόλο του κράτους, τις ευθύνες της πολιτικής και των συνδικάτων. Η κρίση απέδειξε ότι όσα δεν αντιμετωπίζεις στον κατάλληλο χρόνο, όσα αγνοείς ή αποφεύγεις, τα συναντάς μπροστά σου με τη μια ή την άλλη μορφή, συνήθως πιο δύσκολα και πιο παγιωμένα. Η κυπριακή δημόσια υπηρεσία, κτίστηκε πάνω σε παραδόσεις, αντιφάσεις και στρεβλώσεις που για δεκαετίες θεωρήθηκαν ως «κανονικές». Ουδείς έθεσε ζήτημα αλλαγής. Ήταν μια συνήθης πρακτική, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Κύριο ενδιαφέρον στην κομματική πρακτική ήταν η κατάληψη της εξουσίας, η διανομή λαφύρων στα «δικά μας παιδιά» που αδικούσαν οι κάθε φορά προηγούμενοι. Το κράτος διογκώθηκε, η δημόσια υπηρεσία απέκτησε προσωπικό μεγαλύτερο από τις πραγματικές του ανάγκες. Ταυτόχρονα, τα σχέδια υπηρεσίας απαγόρευαν τη μετακίνηση, την εναλλαξιμότητα, την αξιοποίηση προσωπικού εκεί που δημιουργούνταν νέες ανάγκες και νέες θέσεις. Οι συντεχνίες ακολουθούσαν την πρακτική «ό,τι θέλει το μέλος», ακολουθούσαν μια παγιωμένη συνήθεια να υπερασπίζονται τα «κεκτημένα» κάθε μέλους, είτε ήταν βάσιμα, είτε όχι. Αντί να πείσουν προς μια κατεύθυνση, ακολουθούσαν την πεπατημένη.

Δεκάδες στρεβλώσεις, ανισότητες και αντιφάσεις ήταν το αποτέλεσμα μιας χωρίς αρχές και στόχους πορείας. Σήμερα, η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, γιατί συσσωρεύτηκαν δεκάδες στρεβλώσεις με ισχυρούς υποστηρικτές. Η πολιτική ελίτ δεν μπόρεσε να πείσει, όταν η ίδια είναι πρωταγωνιστής στις στρεβλώσεις: Για παράδειγμα, οι Πρόεδροι, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές, λαμβάνουν συντάξεις. Όμως δεν ασκούν επάγγελμα, προσφέρουν με τη θέλησή τους στον τόπο, είχαν πριν ή θα έχουν μετά το πραγματικό τους επάγγελμα για να λαμβάνουν συντάξεις. Επίσης η αντίληψη ότι η ΑΤΑ είναι ταμπού, δείχνει τις πεποιθήσεις του αναχρονισμού: Το σημερινό σύστημα ευνοεί τα μεγαλύτερα εισοδηματικά στρώματα, διαιωνίζει και διευρύνει τις ανισότητες. Αντίθετα, η κλιμακωτή ΑΤΑ περιορίζει σταδιακά τις ανισότητες και βελτιώνει τη θέση των μη προνομιούχων. Ακόμα: το μέγεθος της Κύπρου δεν δικαιολογεί σχεδόν 30 Δήμους πλήρους απασχόλησης! Κάθε χωριό που μεγάλωνε, διεκδικούσε και λάμβανε τον τίτλο και σήμερα σχεδόν όλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης! Πολλές δημόσιες υπηρεσίες παράγουν παραπλήσια εργασία, έχουν κοινούς σκοπούς, αλλά η συνένωση ή συνεργασία απαγορεύεται γιατί τα σχέδια υπηρεσίας ανήκουν σε μια άλλη εποχή, κανένας δεν τα ακουμπά αφού κάποιος ψηφοφόρος θα διαφωνήσει. Επιπρόσθετα, το ζήτημα της μείωσης των ανισοτήτων ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ορισμένο βήμα για ολόκληρες δεκαετίες.

Έτσι φτάσαμε σε μια κατάσταση πραγμάτων όπου γίνονταν κατά καιρούς πολλές σωστές διαπιστώσεις, αλλά όλες έμεναν στα λόγια, γιατί οργανωμένες ομάδες πίεσης ή και συντεχνιακές ηγεσίες παρεμπόδιζαν κάθε προσπάθεια. Αυτή η πρακτική συνδεόταν με την πολιτική αντίληψη που κυριαρχούσε, ότι ένα κόμμα θα μεγάλωνε την επιρροή του από τη στιγμή που θα έδινε θετικές απαντήσεις σε κάθε αίτημα.

Δεκάδες απόπειρες αλλαγών απέτυχαν στα περασμένα χρόνια (π.χ. αλλαγή στον κατάλογο διοριστέων, δωρεάν παιδεία για τους πραγματικά μη έχοντες, συνένωση δυνάμεων στις αθλητικές υποδομές, κατάργηση φορέων που η ένταξη στην ΕΕ κατέστησε ανενεργούς), γιατί η πολιτική ελίτ εκπαιδεύτηκε στην ακινησία και εκπαίδευσε στην επιδίωξη του πρόσκαιρου οφέλους. Το ζήτημα της μείωσης των ανισοτήτων, το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, παραμένει ακέραιο. Στο βαθμό που θα εκφραστεί ως μείζον πολιτικό αίτημα, εκτιμώ ότι θα συναντήσει την επιδοκιμασία της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top