ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κυρίαρχη Αντίθεση

Σύμφωνα με την μαρξιστική ορολογία στον καπιταλισμό βασική αντίθεση είναι η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας. Το εμπεδώσαμε από τα πρώτα διαβάσματά μας. Μάθαμε μετά ότι σε διάφορους τόπους και χρόνους, πάντα με υπόβαθρο την βασική αντίθεση, υπήρχε η κυρίαρχη αντίθεση, δηλαδή το βασικό που “παιζόταν” κάθε φορά.

Σύμφωνα με την μαρξιστική ορολογία στον καπιταλισμό βασική αντίθεση είναι η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας. Το εμπεδώσαμε από τα πρώτα διαβάσματά μας. Μάθαμε μετά ότι σε διάφορους τόπους και χρόνους, πάντα με υπόβαθρο την βασική αντίθεση, υπήρχε η κυρίαρχη αντίθεση, δηλαδή το βασικό που “παιζόταν” κάθε φορά. Περάσαμε λοιπόν στο φασισμός – δημοκρατία, περάσαμε στο ιμπεριαλισμός – τρίτος κόσμος. Στο καθ’ ημάς στο δικτατορία – δημοκρατία, αριστερά-δεξιά και βέβαια διαχρονικά Ευρωπαϊκή Ελλάδα – Μεσανατολίτικη Ελλάδα. Αυτή την αντίθεση Ευρωπαϊκής – Μεσανατολίτικης Ελλάδας νομίσαμε πολλοί ότι την είχαμε λύσει, αρχικά με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως, αργότερα, στα χρόνια του “εκσυγχρονισμού”.

Με την (ανεπίσημη) χρεοκοπία της Ελλάδας η κυρίαρχη αντίθεση αναδύθηκε και πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε. Με την ευγενή χορηγία του Σύριζα πρόβαλε καμουφλαρισμένη κάτω από τον μανδύα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Μετά από έξι χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής -και ναι, αλήθεια, όχι ουδέτερης ταξικά- η αντίθεση αυτή φαίνεται να λύνεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ελλάδας. Το μνημόνιο οσονούπω εξαφανίζεται και ο Σύριζα μετά των “ψεκασμένων” τείνει να μείνει χωρίς “βαρβάρους”. Εξ ου και οι τελευταίοι σπασμοί που κάνει, εντάξει κρατώντας τη μύτη του, αλλά κλείνοντας το μάτι προς τους “αντιμνημονιακούς”, “αντισυστημικούς” μποντυμπιλντεράδες τραμπούκους.

Έτσι λοιπόν τώρα, πρώτα απ’ όλα καλούμαστε την Κυριακή 25 Μαΐου να επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Βέβαια, με τον καλλίτερο τρόπο δηλαδή ψηφίζοντας κεντροαριστερά και ακόμα καλλίτερα ΕΛΙΑ. Και φυσικά, επειδή θέλουμε ευρωπαϊκή Αθήνα, Καμίνη και ξερό ψωμί.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top