ΑΡΘΡΑ

Πως ο Μακρόν δικαίωσε Το Ποτάμι

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι Γαλλία για να εκλέξει πρωθυπουργό κάποιον σαν τον Μακρόν, που ίσως και να μη διαθέτει  ανάλογο, ωστόσο συγγένειες της πολιτικής του κινήματος του Γάλλου πρωθυπουργού με την ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν. Από πολίτες χωρίς κομματικό παρελθόν απαρτίστηκε το Εμπρός του Μακρόν και από  ανθρώπους που πρώτη φορά ασχολούνταν με τα κοινά ιδρύθηκε λίγα χρόνια πριν Το Ποτάμι. Χωρίς  κομματικές επετηρίδες  και απαλλαγμένο από ψηφοθηρικές  μεθόδους

Το Ποτάμι έφερε στην πολιτική σκηνή της χώρας έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό.  Για πρώτη φορά υποψήφιοι βουλευτές της ίδιας περιφέρειας έδιναν από κοινού τον αγώνα διάδοσης των ιδεών ενός κόμματος αντί να επιδίδονται σε σταυρομαχίες.  Μέσα από το διαδίκτυο και όχι από γραφεία τοπικών οργανώσεων, όπως αυτά των παραδοσιακών κομμάτων, συντονίστηκε ο αγώνας για ν’ αλλάξουν όσα μας καταδίκασαν σε παρακμή. Με όπλο τον αυθορμητισμό και την ανιδιοτέλειά  τους οι εθελοντές του Ποταμιού έδωσαν μέσα σε ένα χρόνο τρεις εκλογικές μάχες.  Κάπως έτσι και το κίνημα του Μακρόν με τους ακομμάτιστους νέους του σάρωσε το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας σε απανωτές εκλογές. Οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα και είχαν ανάγκη από φρέσκες ιδέες και πρόσωπα.  Άλλωστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο παραδοσιακός διαχωρισμός σε αριστερά και δεξιά φαντάζει το λιγότερο παρωχημένος.

Έτσι, το κόμμα του Μακρόν κατόρθωσε να σταθεί στο κέντρο του πολιτικού άξονα συγκεντρώνοντας ψηφοφόρους  προερχόμενους τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι περισσότεροι πολίτες παρακολουθούν με απάθεια την πολιτική ζωή της χώρας. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τους σηκώσει από τον καναπέ  για να αλλάξουν όλα όσα μας έφτασαν ως χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.  Αν και όλοι συμφωνούν ότι η διαφθορά και η έλλειψη θεσμών είναι οι γενεσιουργές αιτίες της κατάστασης που βιώνουμε, καμία πολιτική δύναμη δε φαίνεται  ισχυρή να αλλάξει αυτές τις νοοτροπίες.

Οι πολίτες που δημιούργησαν Το Ποτάμι και τώρα κοιτούν αποστασιοποιημένοι τις εξελίξεις σε αυτό γνωρίζουν πως  ο κόσμος διψάει  να ακούει ανθρώπους που δεν χρωστάνε σε κανέναν και μιλάνε για λύσεις με κοινή λογική.  Η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων) του Ποταμιού για αυτόνομη πορεία του κόμματος και συνέδριο τον Οκτώβριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κόμμα αρχών στο χώρο του Κέντρου.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς από όσους θέλουν να ζουν σε  μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά της και οι πολίτες της θα διοικούνται από θεσμούς και όχι μαφίες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top