ΑΡΘΡΑ

Άλλοι πηγαίνουν στο φεγγάρι και άλλοι τσαρούχι και ταγάρι…

Στο όχι  και πολύ μακρινό μας 2030  τοποθέτησε ο διακεκριμένος Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος  τη γέννηση των πρώτων παιδιών στη σελήνη, τα επονομαζόμενα  φεγγαρόπαιδα , Καθημερινή 12.03.2018. Εξέλιξη πέρα από κάθε φαντασία μέχρι πριν λίγα χρόνια. Στη γη τώρα, οι  σύγχρονες κοινωνίες ήδη προετοιμάζονται να υποδεχτούν τις εφευρέσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από την είσοδο των ρομπότ στην αγορά εργασίας μέχρι την εξέλιξη του ανθρώπου σε ένα νέο είδος, αυτό του μετανθρώπου, (όπου θα είναι εφικτή η εξάλειψη ασθενειών και η αντιστροφή της γήρανσης),  το μόνο σίγουρο θα είναι η αβεβαιότητα, μας επισημαίνει ο φημισμένος καθηγητής και συγγραφέας   Γιουβάλ Νώε Χαράρι.

Οι χώρες που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον ήδη προετοιμάζουν τους πολίτες τους για τις αλλαγές που θα επιφέρει στις ζωές τους η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.  Έτσι, θα είναι και οι πρώτες που θα επωφεληθούν από αυτήν.

Στη Φιλανδία ήδη το κράτος εφαρμόζει προγράμματα εξοικείωσης  των πολιτών όλων των ηλικιών με τις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Στις ΗΠΑ τα σχολεία του μέλλοντος  εστιάζουν σε μεθόδους ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας και ευρηματικότητας των παιδιών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που θα έρχονται στη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων βρίσκεται για ακόμα μια φορά η χώρα μας. Ο χώρος της παιδείας θα έπρεπε να είναι το εκκολαπτήριο μιας νέας γενιάς πολιτών του κόσμου. Ωστόσο, πως γίνεται να προοδεύσει μια χώρα όταν οι κυβερνώντες στοχοποιούν την έννοια της αριστείας; Και ποιες ελπίδες μπορεί να στηρίξει κάποιος για  μια πιο εξωστρεφή σχολική εκπαίδευση στην  αξιωματική αντιπολίτευση όταν αυτή αγωνίζεται σήμερα για τη συνέχιση της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία;

Κάπως έτσι λοιπόν θα συμβεί αυτό που μας  λέει ο Κ. Π Καβάφης  στο πάντα επίκαιρο ποίημα του Τείχη : Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top