ΑΡΘΡΑ

Όταν οι δικαστές αποστρέφονται τον νόμο… ​

Όλες τις μεγάλες ποινικές υποθέσεις της χώρας (Κοσκωτά, 17Ν, παραδικαστικού κυκλώματος και Χρυσής Αυγής), τις χειρίστηκαν εφέτες ανακριτές, τους οποίους ορίζει υποχρεωτικά η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών. Που πάει να πει πως για τον ορισμό τους δεν μεσολαβεί ούτε ο υπουργός, ούτε καν ο προϊστάμενος. Άρα δεν ελέγχονται όχι μόνον από την πολιτική εξουσία, αλλά ούτε καν από την ιεραρχία τους. Γι’ αυτό ακριβώς, όσοι επεδίωκαν την μεγαλύτερη δυνατή αμεροληψία στην εξέταση των μεγάλων υποθέσεων, ζητούσαν πάντοτε να ορίσει η Ολομέλεια των Εφετών, εφέτες ανακριτές.

Αντίθετα, όσοι ήλπιζαν σε επηρεασμό της διαδικασίας, ενοχλούντο συνήθως από την ανάθεσή της σε εφέτη – ανακριτή. Δεν είναι τυχαίος ο πόλεμος τον οποίο διεξήγαγε η Χρυσή Αυγή κατά των εφετών – ανακριτριών, που ανέλαβαν την υπόθεσή της.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτύρεται κατά της πλειοψηφίας, επειδή συμμερίστηκε τα παραπάνω αυτονόητα και για την υπόθεση NOVARTIS. Τα οποία επιβάλλουν την ανάθεσή της σε εφέτη ανακριτή, που θα εκλεγεί από την ολομέλεια των 350 εφετών. Ο οποίος, ακριβώς γι’ αυτό, δεν θα ελέγχεται από κανέναν, οπότε θα είναι ελεύθερος να τηρήσει αποκλειστικά το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Και αυτοαποκαλυπτόμενη η προσκείμενη στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών ως προς την πολιτική της στάση – δεν θα την χαρακτηρίσω για να μην εκτραπώ, διότι πώς να ονομάσεις το θεσμικό τέρας; – κατηγορεί τα μέλη της πλειοψηφίας, για το εξής ανήκουστο έγκλημα: Διότι «….υπέδειξαν στους δικαστές και Εισαγγελείς, ότι οφείλουν να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους…..». Τι θέλουν δηλαδή να τηρήσουν; Όσα επιτάσσει η ΕφτΣυν, το “documento” του Βαξεβάνη και ο Κούλογλου;

Οφείλουμε να αντισταθούμε στο θεσμικό τέρας που εκφράζει αυτή η αντίληψη. Διότι στο τέλος θα του μοιάσουμε. Και το ακόμη χειρότερο; Δεν θα το αναγνωρίζουμε, γιατί θα το συνηθίσουμε! Οπότε θα ακουστεί και το εφιαλτικό: «Δεν υπάρχει δικαστής στην Αθήνα»!

Το κείμενο αυτό είναι ανάρτηση του συγγραφέα στο facebook

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top