ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν μαθήματα πολιτικής τακτικής και στρατηγικής στο SPD από τον κ. Τσίπρα

Μάλιστα. Το ζήσαμε και αυτό. Προσκαλεσμένος στο Συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ο κος Τσίπρας, δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει μέσα από την ομιλία του, βασικές συμβουλές για το πώς η αριστερά θριαμβεύει και πετυχαίνει, εννοώντας προφανώς το ελληνικό success story της εξόδου από το μνημόνιο, όταν η Σοσιαλδημοκρατία υπαναχωρεί και αποτυγχάνει.

Ας δούμε όμως τα βασικά επιχειρήματα του κ. Τσίπρα.  Κατ’ αρχήν συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικά υποδείγματα. Προσπαθεί να τεκμηριώσει την επιτυχία των ιδεών και των πολιτικών της αριστεράς στην Ελλάδα προβάλλοντας κάποιες ”επιτυχίες” της αριστερής ελληνικής Κυβέρνησης και κυρίως την έξοδο από το μνημόνιο, αντιδιαστέλλοντας την υπαναχώρηση των σοσιαλδημοκρατών στις πρόσφατες και παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις της Γερμανίας. Αυτή η σύγκριση βέβαια δεν αντέχει, όχι μόνο γιατί συγκρίνει ανόμοια πράγματα, αλλά και γιατί δεν υπάρχει στην ουσία κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την υπεροχή της αριστερής σκέψης έναντι της σοσιαλδημοκρατίας, μιας αριστεράς που δικαιώθηκε και τελικά πέτυχε ένα success story. Και εξηγούμαστε.

Η αριστερά στην Ελλάδα σε κάθε εκδοχή της και κυρίως η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές του 2015, υποσχόμενη τον χαμένο παράδεισο πριν του 2009. Αντιμνημονιακή μέχρι το μεδούλι, δεν υιοθέτησε ποτέ και κανένα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ακόμη και το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, ποτέ δεν το θεώρησε δικό της δημιούργημα, αλλά πάντα το παρουσίαζε ως προϊόν εκβιασμού των εταίρων. Και με αυτό ως βασικό επιχείρημα επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Και σήμερα ακόμη ουσιαστικά μιλάει για έναν υποχρεωτικό συμβιβασμό. Και πάντα κάτω από την ρητορική της βρίσκονται παρά πόδα, προσωρινά παροπλισμένα τα αντιμνημονιακά της συνθήματα. Άρα δεν μπορείς να μιλάς για success story την υλοποίηση ενός προγράμματος που δεν υιοθετείς. Και κυρίως success story δεν το λες, όταν σήμερα δεν μπορείς να βγεις στις αγορές για να δανειστείς. Και όταν δεν βλέπεις στον ορίζοντα ένα σοβαρό επενδυτικό αναπτυξιακό έργο. Και ευτυχώς οι εταίροι μας, έδωσαν περίοδο χάριτος και δεν έχουμε –ακόμη- την υποχρέωση να εξοφλούμε τοκοχρεολύσια από τα  δάνεια που μας έχουν δώσει. Αν και μάλλον ίσως ήταν προτιμότερο να είχαμε μια τέτοια υποχρέωση, δηλαδή περίπου 6-8 δις. ευρώ ετησίως μόνο για τόκους. Ίσως δεν είχαμε την αναβίωση του αίσχιστου είδους λαϊκισμού εκ μέρους των Κυβερνώντων (ακολουθούμενων βεβαίως και από πλήθος αντιπολιτευόμενων), που υπόσχεται σήμερα όχι μόνο επιδόματα και παροχές, αλλά ακόμη και την επιστροφή των περικοπών των συντάξεων από το 2010 (!). Και επίσης χιλιάδες νέες προσλήψεις στο δημόσιο !

Για ποια λοιπόν επιτυχία των αριστερών ιδεών και πολιτικής είχαμε στην Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για Left and successful ? Μήπως για τον ακραιφνή αδιέξοδο αντιμνημονιακό αγώνα, που ο ίδιος ομολόγησε στην ομιλία του ; Μήπως με τον αντιευρωπαϊσμό και ευρωσκεπτικισμό που βρίσκεται στο DNA της αριστεράς και με κάθε ευκαιρία εκφράζεται ; Μήπως με το “Μέτωπο του Νότου”, που αποτελούσε τον πυρήνα της στρατηγικής της αριστεράς ; Τελευταία δεν το πολυακούμε είναι αλήθεια. Μακάρι να κατάλαβαν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πλούσιες χώρες του βορρά, αλλά η κοινή συμπόρευση, αν και με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποτέ και για τίποτα, ιδιαίτερα σήμερα που δεν έχει κανένα συλλογικό δεσμευτικό προγραμματικό συνεδριακό κείμενο, αλλά μόνο μια ομάδα γύρω από το Μαξίμου, που καθορίζει τακτικές και στρατηγικές για όλα τα θέματα. Άρα μάλλον για ολική αποτυχία των ιδεών της αριστεράς μπορούμε να μιλάμε και σύμφωνα με αυτά που είπε ο κος Τσίπρας στο Βερολίνο, αποδεικνύεται ότι ευτυχώς για την χώρα που δεν υιοθέτησε αυτές τις ιδέες της αριστεράς, που σύμφωνα με τον κο Τσίπρα θα ήταν η καταστροφή για την Ελλάδα και για τους φτωχότερους συμπολίτες μας.  Άρα μάλλον Left and failures θα έπρεπε να είχε ως τίτλο η ομιλία του κου Τσίπρα στο συνέδριο του SPD.

Και λογικά έρχεται το επόμενο ερώτημα. Εντάξει λοιπόν ας δεχθούμε ότι απέτυχαν στην ουσία οι πολιτικές της αριστεράς, σύμφωνα και με την ομολογία του κ. Τσίπρα. Τότε ο κος Τσίπρας έχει γίνει πλέον ένας σοσιαλδημοκράτης και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ; Όχι βέβαια. Κυρίως γιατί δεν κάνει το πρώτο και βασικό βήμα. Που ακούγεται τυπικό, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό.  Να παραδεχθεί ανοικτά ότι αποδείχθηκαν λάθος και αδιέξοδες οι πολιτικές της αριστεράς που αυτός εκπροσωπούσε και δικαιώθηκαν οι θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων δημοκρατικών αστικών κομμάτων που αγωνίσθηκαν να διασωθεί η χώρα. Και ειδικά η σοσιαλδημοκρατία αγωνίσθηκε με μεγάλο πολιτικό κόστος για να κρατήσει την χώρα στα πόδια της και να μην πέσει στα βράχια, χάνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της, που πίστεψε  τις αυταπάτες του κου Τσίπρα. Αυτήν την σοσιαλδημοκρατία όπως και όσους άλλους ψήφισαν τα δύο πρώτα μνημόνια, ο κος Τσίπρας τους έχει καταγγείλει σε όλες τις πτώσεις και με όλους τους χρόνους, ως “προδότες”, “γερμανοτσολιάδες” και άλλα ηχηρά κοσμητικά επίθετα, καλλιεργώντας το μίσος και τον διχασμό. Είναι πρόκληση να πηγαίνει σήμερα ο κος Τσίπρας στο Συνέδριο ενός από τα παλαιότερα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης, ενός κόμματος που συμμετείχε στην Κυβέρνηση μιας χώρας που βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα για να αποφύγει την καταστροφή, και να είναι ο ίδιος ο οποίος απευθυνόταν στην Καγκελάριο αυτής της μεγάλης χώρας, με το περίφημο, Go Home madam Merkel και να μην ζητά ταπεινά συγγνώμη.

Όμως όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη ο κος Τσίπρας, αλλά στην ομιλία του επικρίνει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, γιατί έκαναν απότομη στροφή και υπαναχώρησαν από τις αρχές και τις αξίες τους. Και μάλλον όταν μίλησε για στροφή εννοούσε την πολιτική μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών του σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου κ. Στρέντερ που στην δεκαετία του 2000 οδήγησε την Γερμανία στο δύσκολο και επώδυνο δρόμο μιας προσαρμογής, που όμως αποδείχθηκε αναγκαίος και σωτήριος για την χώρα και για τους Γερμανούς. Έτσι στην παγκόσμια κρίση του 2007-2009 η Γερμανία ήταν όχι μόνο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις, αλλά και ικανή να βοηθήσει και τρίτες χώρες, ανάμεσα σ’ αυτές και την Ελλάδα να μην πέσουν στα βράχια. Αλλά και στην συνέχεια, όταν το SPD έδινε χέρι βοηθείας στην συγκρότηση βιώσιμης Κυβέρνησης στην Γερμανία, μια κίνηση που κόστισε στο SPD, αλλά ταυτόχρονα αποδείχθηκε ιστορικά πλέον ότι ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας και κυρίως της Ευρώπης και ασφαλώς της Ελλάδας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συναινετική στάση του SPD αυτά τα τελευταία είκοσι δύσκολα χρόνια για την Ευρώπη, θα αποτιμηθεί θετικά όχι μόνο για την Γερμανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τον Δεκέμβριο του 2017 διαβάσαμε στον τύπο (και δεν διαψεύστηκε),  ότι ο ίδιος ο κος Τσίπρας έστειλε μήνυμα στον κο Σούλτς, όπου τον παρότρυνε να συνεργασθεί με την κα Μέρκελ στην συγκρότηση Κυβέρνησης συνασπισμού για το καλό της Ευρώπης! Τώρα αυτό ήταν καλό ή υποταγή στην επέλαση του νεοφιλελυθερισμού όπως αρέσκεται να λέει κάθε συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά συντηρητικά κόμματα. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ή σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία την οποία υποστηρίζω, ο κος Τσίπρας ευρισκόμενος σε στρατηγική πολιτική και ιδεολογική σύγχυση σήμερα, μπορεί να υποστηρίζει κάτι και το ακριβώς αντίθετο του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top