ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Λάθος απόφαση για την Τουρκία

Η απόφαση (ψήφισμα) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με υψηλή πλειοψηφία (370  υπέρ, 109 κατά, 143 αποχές – υπερψήφιση έκθεσης Πίρι) για την αναστολή (suspension) των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Τουρκία είναι μια λάθος απόφαση και ορθώς οι  Έλληνες ευρωβουλευτές δεν την στήριξαν. Μεγαλύτερο βεβαίως λάθος θα ήταν ο πλήρης τερματισμός των διαπραγματεύσεων όπως μεταξύ άλλων προτείνει και λέει ότι θα υλοποιήσει ο Μ. Βέμπερ ως ενδεχόμενος νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εδώ να σημειωθεί ότι ούτε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής ούτε η Επιτροπή γενικά έχουν αρμοδιότητα να τερματίσουν την ενταξιακή διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο από το Συμβούλιο της ΕΕ και μάλιστα με ομοφωνία των κρατών μελών που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει (η Ελλάδα πχ θα μπλοκάρει μια πρόταση τερματισμού της διαπραγμάτευσης).  Βεβαίως ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρμοδιότητα να αναστέλλει ή τερματίζει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το ΕΚ παρεμβαίνει στην ενταξιακή διαδικασία μόνο στο τέλος της διαπραγμάτευσης για να εγκρίνει ή απορρίψει τη σχετική Πράξη Προσχώρησης.

Η απόφαση για αναστολή είναι λάθος καθώς πρώτα απ’ όλα και κυρίως, εάν τελικώς συμβεί,  αποστερεί την Ένωση από οποιαδήποτε δυνατότητα, μοχλό  και μέσο προκειμένου να ασκήσει επιρροή και πίεση για να επανέλθει η Τουρκία σε κάποια δημοκρατική τάξη με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, βασικών ελευθεριών. Αποκόπτοντας τυπικά και θεσμικά την Τουρκία από την προοπτική ένταξης, αποκόπτεις ταυτόχρονα την Ένωση από τη διαδικασία επιρροής.  Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Τούρκοι  φιλελεύθεροι δημοκράτες είναι σταθερά εναντίον της αναστολής, πολύ περισσότερο τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι απουσιάζει οποιαδήποτε προοπτική για ένταξη της Τουρκίας στο ορατό μέλλον, τόσο γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις/ κριτήρια όσο και γιατί ομάδα κρατών μελών (πρωτίστως η Γαλλία) δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανασταλούν ή τερματισθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως είναι σημαντικό ότι το Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ προκειμένου να καλύψει πρόσθετους τομείς (γεωργία, υπηρεσίες, κ.α.) με αυτονόητες ρυθμίσεις αιρεσιμότητας. Γενικότερα όμως η Ένωση, θεσμοί και κράτη μέλη, δείχνουν να στερούνται στρατηγικής σκέψης και προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top