ΑΡΘΡΑ

Δείπνο χωρίς μυστικά

Το δείπνο ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί στις 16 Απριλίου εκ των πραγμάτων αποκτά καθοριστική σημασία για το μέλλον της Κύπρου. Η στασιμότητα των εννέα τελευταίων μηνών υπήρξη πλήρης. Και κάτι χειρότερο: η καμμία επαφή επέτρεψε στις δυνάμεις της μη λύσης να  οδηγήσουν τη δημόσια συζήτηση σε επικίνδυνες  ατραπούς. Μια περιήγηση στον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, η καθολική επίθεση κατά της ομοσπονδιακής λύσης από την πλειοψηφία των ε/κ ΜΜΕ, η ασύντακτη μάχη για την αποδόμηση της εικόνας του τ/κ ηγέτη στην ε/κ κοινωνία  και η δημιουργία μιας ψευδούς αίσθησης ότι η λύση οδηγεί στην «τουρκοποίηση» της νήσου, δείχνει πόσες δυσκολίες συναντά μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία υπό τις παρούσες συνθήκες. Η απουσία κάθε επικοινωνίας επέτρεψε σε δυνάμεις που μέχρι τώρα έκρυβαν λόγια να μιλήσουν ανοικτά υπέρ της λύσης των «δύο κρατών» και, κυρίως, να επιχειρούν να αλλάξουν τη δημόσια ατζέντα κατασκευάζοντας ψευδείς ειδήσεις που ωθούν ε/κ στην απελπισία και στην παραίτηση.

Η επανάληψη της διαπραγμάτευσης με βάση το «Πλαίσιο Γκουτέρες» και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας ισοδυναμεί με την ίδια την τοποθέτηση πάνω στο δίλημμα «επίλυση μέσα στο 2018 ή χορός με τον μαρμαρωμένο βασιλιά». Οι διεθνείς παίκτες, πρώτα ο ίδιος ο ΟΗΕ, δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν άλλο την τακτική της παραπομπής θεμάτων στο χρόνο. Όλοι γνωρίζουν πως ότι έχει απομείνει προς επίλυση δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης. Ο χρόνος είναι συμπληρωματικό στοιχείο. Η πολιτική θέληση συνιστά το κυρίαρχο στοιχείο. Αν δεν υπάρχει, ούτε ολόκληρο το 2018 μάς φτάνει.

Το ερώτημα αν το δείπνο της 16ης Απριλίου οδηγεί σε δημιουργία ενός μομέντουμ για επίλυση εξαρτάται πλήρως από τα όσα θα  προηγηθούν: η κατ’ αρχήν συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για την εκ περιτροπής προεδρία (5ετής θητεία με 2 χρόνια ε/κ πρόεδρο, 1 χρόνος τ/κ και 2 ε/κ), χρειάζεται να κλείσει θετικά και για τις δύο πλευρές. Η επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση δεν μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, ο ρεαλιστικός χάρτης που υπέβαλε ο Μ. Ακιντζί είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει σε ισχύ. Επιλυόμενα ταυτόχρονα αυτά τα δύο στοιχεία, μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα σημερινό αδιέξοδο και να δώσουν πραγματικό υλικό για την ενίσχυση της συνολικής διαπραγμάτευσης.

Τα ζητήματα της ασφάλειας παραμένουν, δικαίως, ύψιστης σημασίας για την ε/κ κοινότητα. Η ανάγνωση που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα σχετικά με το ζήτημα της αποχώρησης του κατοχικού στρατού και της σχετικής με την κατάργηση των επεμβατικών και εγγυητικών διακαιωμάτων του 1960, περιέχει ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει στην οριστικοποίηση μιας νέας συμφωνίας ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των ε/κ, καθώς και στις σημερινές ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να ανασυγκροτηθεί το «Πακέτο Γκουτέρες» ως η ικανή συνθήκη που θα παρεμποδίσει την πορεία στο άγνωστό με βάρκα τα «δύο κράτη».

Στα θέματα που περιβάλλουν τη διαπραγματευτική διδικασία σημειώνω: πρώτο, την επιδείνωση της επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, δεύτερο, τη μερική αναζωογόνηση της συνεννόησης ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία με βάση το πόρισμα της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, τρίτο, την ισχυροποίηση του πολιτικού δεσμού ανάμεσα στην  Τουρκία και τη Ρωσία, τέταρτο, τη δύσκολη συνεννόηση ΗΠΑ-Τουρκίας σε σχέση με το κουρδικό στη Συρία και, πέμπτο, τον εμφανή πλέον υποτονικό ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής απόσυρσης από την παγκόσμια σκηνή που ακολουθεί η διοίκηση Τραμπ.

Η σημερινή στασιμότητα στην Κύπρο εγκυμονεί τον πιο καθαρό κίνδυνο για δημιουργία προϋποθέσεων για μονιμοποίηση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων. Ταυτόχρονα ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές στις δύο κοινότητες που απηχούν την υιοθέτηση λύσης των «δύο κρατών» ως μιας μόνιμης διευθέτησης. Παραμένει, ωστόσο, για συζήτηση μια σχιζοφρενική διαπίστωση για μερίδα της ε/κ κοινότητας: αν οι τ/κ, εκόντες άκοντες, οδηγηθούν σε λύση των «δύο κρατών», θα διατηρήσουν όλα τα κεκτημένα που προέκυψαν από την εισβολή, ενώ οι ε/κ θα μείνουν ες αεί  τα νέα οριστικά θύματα μιας νέας, μικρασιατικού τύπου καταστροφής. Αυτή τη φορά με την ψήφο μας. Σε αυτές τις σχιζοφρενικές εξελίξεις πιέζουν, από τη μια δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που υμνούν τον Ρ. Ντενκτάς, και από την άλλη, δυνάμεις που έχουν συγκροτήσει ένα ε/κ «βαθύ κράτος», που τρέφει και τρέφεται από τη διαίρεση, αδιαφορώντας για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από αυτή την επιλογή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top