ΑΡΘΡΑ

Η Δερύνεια και τα «ζεστά σημεία»

Ένας φορέας μετά τον άλλο, πιέζουν να μην ανοίξει σημείο διέλευσης στη Δερύνεια.

Το δρόμο άνοιξε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γ. Καρούσος: «δεν μπορούμε μέσω των οδοφραγμάτων να επιδοτούμε τον τουρισμό στα κατεχόμενα» («Πολίτης» 13/3).

Στη συνέχεια ο Π. Πέτρου πρόεδρος της διοίκησης της τουριστικής, εμπορικής και βιομηχανικής κοινότητας.  της Αμμοχώστου «εξέφρασε την ανησυχία του για επισκέψεις τουριστών στο βορρά μέσω του σημείου διέλευσης στη Δερύνεια που είναι τόσο κοντά στα τουριστικά ζεστά σημεία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά…» ( Cyprus Mail 18/5)».

Ακολούθησε η επαρχιακή γραμματέας των καταστηματαρχών της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, Μαρία Μολέσκη – Χατζηχρίστου, η οποία δήλωσε «πως σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας για μια σειρά από πολλούς λόγους, αυτόματα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας της τουριστικής βιομηχανίας σε Αγία Νάπα και Πρωταρά», (ο Φιλελεύθερος, 25/6/18)

Στην κορυφή των παρεμβάσεων αυτού του είδους ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Α. Γαλανός ζήτησε «να δοθεί μια αναβολή στη διάνοιξη του οδοφράγματος». Είπε: «εάν η τουρκική πλευρά το αντιμετωπίζει ως ένα βήμα, το οποίο προχωρεί στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, σίγουρα βοηθά. Αν όμως αντιμετωπίζεται από τις τουρκικές αρχές διαφορετικά σαν ένας τρόπος να κερδίσουν τουρισμό και να προχωρήσουν σιγά σιγά να εποικίζουν περίκλειστα μέρη της Αμμοχώστου, πρόκειται για μια επέκταση της τουρκικής κατοχής. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι την ώρα που πάει να ανοίξει το οδόφραγμα ετοιμάζονται να ανοίξουν παραλία στον Άγιο Μέμνωνα. Δεν είναι κίνηση καλής θέλησης… Ο ίδιος δεν θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τί θα κάνει, ωστόσο, θέλει να του μεταφέρει τον προβληματισμό των Αμμοχωστιανών αν θα πρέπει να δοθεί μια αναβολή στη διάνοιξη του οδοφράγματος» (ΚΥΠΕ, 26/6/2018).

Στη μεγάλη εικόνα του θέματος τα πιο κάτω:

Α. Το ερώτημα τέθηκε από τις 23 Απριλίου 2003. Τα σημεία διέλευσης δίνουν μια ευκαιρία για τη διαφορετική πολιτική, αυτήν που βλέπει πέρα από το σημείο ελέγχου και τη γραμμή κατοχής, που βλέπει πέρα από «τα τουριστικά ζεστά σημεία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά». Η επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες της Κύπρου, η επικοινωνία ανάμεσα στις οργανώσεις και τα κόμματα, ο διάλογος ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ, οι δημόσιες εκδηλώσεις, συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, προσθέτουν δευτερεύουσα ύλη, «μετριάζουν» ενστάσεις και ενισχύουν επιχειρήματα για τη συνολική επίλυση.

Β.  Ο Δήμος Αμμοχώστου θα μπορούσε να ήταν ατμομηχανή στην άσκηση της διπλωματίας των μαζικών φορέων στην προσπάθεια για τη συνολική λύση και μέσα σε αυτό να αναδειχθεί η ψηφισμένη από τον ΟΗΕ ιδιαιτερότητα της πόλης. Η τωρινή θέση του Δημάρχου Α. Γαλανού «περί αναβολής» -πέντε χρόνια μετά τη σχετική ανακοίνωση από τις ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ανοίξει το οδόφραγμα στην Δερύνεια- δείχνει ότι ο Δήμος σκέφτεται πρόχειρα, στερείται μιας πυξίδας.

Γ. Η γνώση της μεγάλης εικόνας παίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Η τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μάς ενημερώνει με την εξής είδηση όπως την απέδωσε το ΚΥΠΕ στις 23 Απριλίου: «Σαράντα πέντε εκατομμύρια διελεύσεις σημειώθηκαν από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο 2018 μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Γενί Ντουζέν που θυμίζει ότι σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια άνοιξε η δίοδος στο Λήδρα Πάλας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 22.631.784 διελεύσεις από το «βορρά» στο «νότο» και 22.648.613 προς το βορρά. Συνολικά, σημειώνει η εφημερίδα, σε αυτά τα 5 χρόνια έγιναν 45 εκ. διελεύσεις από και προς τις δύο πλευρές. Τα τελευταία 5 χρόνια οι Τ/κ έχουν πραγματοποιήσει 9,6 εκ. εξόδους από το «βορρά» και πέρασαν στο «νότο», ενώ οι Ε/κ έχουν κάνει 5,6 εκ. αντίστοιχες εξόδους προς το «βορρά». Το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 6,3 εκ. τουρίστες έχουν περάσει από το «νότο» στο «βορρά», με τη Γενί Ντουζέν να επισημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνον των Ε/κ που πέρασαν στο «βορρά» (ΚΥΠΕ, 23 Απριλίου 2018).

Δ. Η διαδικασία της επίλυσης του κυπριακού είναι δύσκολη, πολύπλοκη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η επίλυση είναι υπόθεση μόνο του ΟΗΕ και των απεσταλμένων. Ωστόσο, ένα κλειδί για να αλλάξουν τα πράγματα βρίσκεται στη δική μας θέληση μας να καταστήσουμε τη διαδικασία επίλυσης υπόθεση του ενεργού πολίτη που συμμετέχει, παρεμβαίνει, διεκδικεί. Αυτή τη δυνατότητα, αν είχαμε σχέδιο, θα μπορούσαν να την μεγαλώσουν τα «σημεία διέλευσης», είτε είναι κοντά στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, είτε στα Στροβίλα, είτε στο Πέργαμο.

Ε. Η στασιμότητα στο κυπριακό παράγει οπισθοδρομικές ιδέες και παρεμβάσεις γεμάτες κυνισμό: να μείνουμε όπως είμαστε για να μην «ζημιώσουν» εκείνοι που ευνοήθηκαν  με τον πιο απίστευτο τρόπο από τα αποτελέσματα της εισβολής. Δεν τους είναι αρκετό αυτό. «Αγωνίζονται» να κλείσουμε διόδους επικοινωνίας, αδιαφορώντας για το μήνυμα κυνισμού που εκπέμπουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της ε/κ κοινότητας. Αυτή είναι η Κύπρος: οι ευνοημένοι της εισβολής απέκτησαν την υλική βάση για να παρεμποδίζουν εξελίξεις, επενδύοντας πάνω στην επιρροή που απέκτησε η τουριστική βιομηχανία. Το ερώτημα είναι πώς ένας οργανισμός όπως ο Δήμος Αμμοχώστου συμπλέει με τον αμοραλισμό που εκφράζουν τα «τουριστικά ζεστά σημεία…».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top