ΑΡΘΡΑ

Η Συρία στην κλίνη του Προκρούστη

Η Συρία είναι ξανά στην επικαιρότητα και καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί επί του εδάφους, δύσκολο να βρεθεί διέξοδος.

Πρώτο, ο μεγάλος ένοχος ακούει στο όνομα Άσσαντ. Αυταρχικός, εγωπαθής, πρακτικά χασάπης του «λαού» του. Όχι ακριβώς, έτσι. Μόνο των Αλεβιτών, οι υπόλοιποι φυλές, θρησκευτικές ή εθνικές οντότητες δεν δικαιούνται να ζητούν κάτι παραπάνω από την υποταγή στην ισχυρότερη στρατιωτικά «φυλή» του.

Η αντιπολίτευση στον Άσσαντ. Πολυδιασπασμένη, χωρίς ηγέτη, απέτυχε να δώσει μια δισαφορετική πρόταση, να πείσει ότι διαθέτει ένα πιο δημοκρατικό σχέδιο, για την Συρία της επόμενης ημέρεας. Δέσμια της ασφυξίας που της επέβαλε η Σ. Αραβία, ανίκανη να δώσει στη διεθνή κοινή γνώμη κάτι σημαντικό, επέλεξε ως μόνη λύση την στρατιωτική αναμέτρηση με τον Άσσαντ. Ίσως, αναγκαία επιλογή στην αρχή, αδιέξοδη μέσα στο χρόνο.

Ο Β. Πούτιν θεωρεί ότι έκανε την κίνηση της ζωής του με την προσάρτιση της Κριμαίας και την στρατιωτική εγκατάσταση στη Συρία-δύο βάσεις, απόλυτη και τυφλή στήριξη στον Άσσαντ, δικαιολόγηση κάθε παρανοϊκής επιλογής του.  Τυφλή κατά μιαν έννοια: στήριξη χωρίς όρους σε ένα  δολοφονικό καθεστώς γιατί μόνο έτσι έχει γεωπολιτικά κέρδη στη Μ. Ανατολή.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την επεμβατική στρατηγική άλλων εποχών όπως η παροιμιώδης, βασισμένη σε ψευδή στοιχεία επέμβαση στο Ιράκ. Ούτε τη βούληση έχουν, ούτε τα διπλωματικά μέσα για να ηγηθούν μιας άλλης επιλογής. Ο Ομπάμα δοκίμασε τις Γενεύες και δεν πέτυχε. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αλλά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου τα αξιοποιεί για να ανεβάσει τα ποσοστά αποδοχής του στην κοινή γνώμη με «χειρουργικές επεμβάσεις».

Δυστυχώς η Συρία βρίσκεται σε δρόμο της ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής. Ο Άσσαντ με τη βοήθεια της Ρωσίας και μερικώς του Ιράν κερδίζει έδαφος στο πολεμικό πεδίο βυθίζοντας τη χώρα του στο χάος. Το ερώτημα είναι αν πλέον αυτή η χώρα μπορεί να βγεί από το τέλμα τα επόμενα χρόνια. Και αν ακόμα επιβληθεί πλήρως στο πολεμικό πεδίο, θα παραμείνει στην εξουσία στηριζόμενος από τα ρωσικά πολεμικά μέσα, παίκτης της πλήρους καταστροφής της πατρίδας του, αν βεβαίως θεωρεί ότι οι πλειοψηφούντες άραβες σύριοι ανήκουν σε αυτήν.

Μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο ο δρόμος για την  αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης μοιάζει με σκέψη για αρχάριους. Σε αυτό το στάδιο η αποστολή Μιστούρα μοιάζει με απελπισία. Μπορεί να γίνει κάτι σε επόμενο στάδιο; Είναι πιθανό, ο «πάτος» να ενισχύσει τις πιθανότητες για ενεργοποίηση της  μόνης πραγματικής μάχης που αξίζει να δοθεί. Οι παίκτες μιας τέτοιας μάχης δεν έχουν πει την τελευταία λέξη:

η Σ. Αραβία ελέγχει ισχυρό τμήμα των δυνάμεων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης. Ο Πούτιν δεν θέλει σε αυτή τη χρονική περίοδο να αφήσει το μόνο εταίρο του στη Μ. Ανατολή. Το Ιράν κάνει κλεφτοπόλεμο σε όλους και πλησιάζει το Ισραήλ. Το Ισραήλ πιέζει για νέες «χειρουργικές επεμβάσεις», αν δεν τις κάνει το ίδιο. Ο Τραμπ ασχολείται με τον Κόμευ πιο πολύ από ότι με το συριακό, ενώ στη Μ. Ανατολή η διοίκηση Τραμπ έδωσε νέα εφόδια στην αδιαλλαξία Νετανιάχου. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΟΗΕ δεν θα θελήσει να ηγηθεί μιας νέας, από χέρι αποτυχημένης απόπειρας για συνομιλίες. Μόνο λύση η προετοιμασία του εδάφους για κάτι σημαντικό σε επόμενο χρονικό στάδιο και αυτό με προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Σε σχέση με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ έχει τον κρίσιμο ρόλο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Αυτός προηγείται. Τι έπεται; Η διεθνής προσπάθεια για να φύγει από την εξουσία το καθεστώς ενός κατά συρροήν δολοφόνου του λαού «του», έστω με τη μορφή μιας συμφωνημένης μεταβατικής περιόδου και στη συνέχεια εκλογές για ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας.

Σε αυτή τη διάσταση δεν χωράνε διπλές αναγνώσεις της πολεμικής περιπέτειας στη Συρία: δεν έχει καλές (ρωσικές) και κακές (βρετανικές) ένοπλες παρεμβάσεις στη συριακή σύγκρουση. Ούτε να κλείνουμε τα μάτια όταν η Μόσσχα παρέχει στήριξη σε ένα απόλυτα διεφθαρμένο καθεστώς, ούτε να σιωπούμε όταν ένας περίεργα ασταθής  πρόεδρος με παράλογες σκέψεις κάνει λόγο για «νέους, ωραίους, έξυπνους, πυραύλους».

Ο ISIS πρακτικά έχει σβήσει. Η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για τις σφαίρες επιρροής στην «επόμενη ημέρα» στη Συρία, με ή χωρίς Άσσαντ. Η Ρωσία με δύο βάσεις, οι ΗΠΑ παρεμβαίνει με ομάδες «εμπειρογνωμόνων», η Τουρκία ελέγχει το Αφρίν, η Τεχεράνη με ειδική σχέση με τη Δαμασκό, το Ριάντ με ισχυρή επιρροή στην αντι- Άσσαντ αντιπολίτευση, το Τελ Αβίβ με την τάση για κτυπήματα αποτροπής μιας περισσότερης επιρροής της Τεχεράνης στη Συρία, οι Κούρδοι της Συρίας με τη μάχη να ενώσουν δυνάμεις με το ΕΚΚ στην Τουρκία και το Β. Ιράκ.

Σε αυτό το κλίμα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σ.  ντε Μιστούρα φαίνεται να έχει δίκαιο στη διαπίστωση ότι «η αλήθεια είναι ένας ήπιος, μακροπρόθεσμος διαμελισμός της Συρίας…θα είναι καταστροφικός, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Χωρίς μια συνολική πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετέχουν εκείνοι που είναι αποκλεισμένοι, ιδιαίτερα η πλειοψηφία, οι σουνίτες, το ISIS θα επανεμφανιστεί» (28/3).

Σωστά. Αλλά ένας Μιστούρα, δεν αρκεί!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top