ΑΡΘΡΑ

Νεποτισμός και Πατριδοκαπηλεία

Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου Ν. Κληρίδη καθώς και η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη έφεραν στο φως πολλά νέα στοιχεία για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στο νησί. Συγγενικές υποθέσεις, νεποτισμός, διαπλοκή με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο που εργοδοτεί παιδιά δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας δίνει τα στοιχεία για το πώς δικαστικές υποθέσεις γύρω από την κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου, οδηγηθήκαν σε μηδενικό αποτέλεσμα -όλοι οι κατηγορούμενοι, αθώοι!

Λοιπόν, η κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανη τις συγκλονιστικές καταγγελίες. Τό σλόγκαν είναι σωστό («η γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τιμία»), αλλά ατελές, καθώς από μόνο του δεν μάς εξηγεί απολύτως τίποτε. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δώσω τη δική μου ερμηνεία στα πράγματα:

Α. Στην ε/κ κοινότητα εδώ και δεκαετίες έχει σχηματιστεί μια πολύ ισχυρή συμμαχία των δυνάμεων που εκμεταλλεύονται το υπάρχον σύστημα εξουσίας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Παράγοντες της βιομηχανικής κοινότητας (λ.χ φαρμακέμποροι). Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας (λ.χ ξενοδόχοι στην Αγία Νάπα). Παράγοντες που πλούτισαν από την υπερανάπτυξη της γης στην Λάρνακα, την Λεμεσό και την Πάφο (λ.χ. επενδύσεις, αναπτύξεις, κατασκευές). Παράγοντες που έκτισαν παιχνίδι πάνω στις τ/κ περιουσίες στις τρεις ίδιες πόλεις και επαρχίες, ( λ.χ. Μακένζι, Ακτή του Κυβερνήτη). Αυτή η συμμαχία ευνοεί μια κατάσταση πραγμάτων που παρεμποδίζει κάθε αλλαγή, επιδιώκει να διατηρήσει τα κεκτημένα της.

Β. Τα πιο πάνω στοιχεία ήταν λίγο πολύ γνωστά. Έρχεται τώρα ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας και μάς πληροφορεί ότι και στην ανώτατη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας, μια παραδικαστική διαδικασία έκτιζε αθωώσεις πελατών συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργοδοτούνταν παιδιά τους! Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ προφανώς γνώριζαν το παιχνίδι, εδώ και καιρό. Τώρα το γνωρίζει όλη η κοινωνία! Να γιατί το δικαστικό κατεστημένο ουδέποτε τόλμησε μεταρρυθμίσεις, ουδέποτε έθεσε μια διαδικασία για να βελτιωθούν παραδόσεις δεκαετιών. «Αγωνίστηκε» όμως για να μην αποκοπούν οι μισθοί των δικαστών στα χρόνια της τρόικας! «Αγωνίστηκε» όμως  για να μην περάσει καμμιά πρόβλεψη για «ξένο» δικαστή στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού!

Γ. Αυτό το οικονομικό κατεστημένο είναι μια μικρή, αριθμητικά και κοινωνικά μειοψηφία. Πώς γίνεται πλειοψηφία; Πώς είναι σε θέση να επιβάλλει την ατζέντας της; Μα, εν ονόματι της πατρίδας! Εδώ και δεκαετίες αυτή η μικρή αριθμητικά μειοψηφία έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα που θέλει την Κύπρο μικρή, αδυναμη, περικυκλωμένη από εχθρούς που θέλουν να την φάνε. Έτσι, για να επιβιώσουμε σε αυτή τη «μικρή γη», έχουμε ένα «καθήκον»: να συσπειρωθούμε γύρω από το  υπάρχον σύστημα διοίκησης για να αντέξουμε τους κραδασμούς της μοναδικότητάς μας. Αυτό ως συνεκτική ύλη δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό εφευρέθηκε η συνεκτική ύλη, άλλως η uhu της υπόθεσης: η πατριδοκαπηλεία!

Δ. Με τη συμβολή ιδιοκτητών ΜΜΕ. Με τη συμβολή της ηγετικής ομάδας της εκκλησίας. Με την επιβολή συγκεκριμένης ατζέντας στο σχολικό πρόγραμμα. Με την «καθιερωμένη» έγκριση κάθε νέου υπουργού παιδείας από την εκκλησιαστική ιεραρχία. Με την διστακτικότητα και τις φοβίες ηγετών της ε/κ κοινότητας. Η παραδοσιακή αυτή «πεντάδα», έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει επένδυση στην αμυντική τακτική! Γνωρίζει τι σημαίνει μέθοδος ελέγχου της κοινής γνώμης με επίκκληση σε «εθνικούς» κινδύνους. Μια μερίδα ε/κ έχει εγκολπωθεί αυτή τη στρεβλή θεώρηση των πραγμάτων. Πιστεύει σε ψεκασμένες θεωρίες, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα ψάρια κάνουν άνετα τη δουλειά τους και αυτή τη φορά μάς το λέει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κοινός πολίτης συχνά ακούει τα μεγάλα λόγια και μερικές φορές πείθεται από τη γενναιότητα των λέξεων, γιατί δεν προσέχει τη βαρύτητα των έργων! Όταν ένας οπαδός της μη λύσης, φωνάζει «ας μείνουμε όπως είμαστε», κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Κάποιοι χαμογελούν, «εσείς θα μείνετε όπως είσαστε- εμείς θα μεγαλώνουμε τον έλεγχο της εξουσίας στο 60% του κυπριακού κράτους, χωρίς κανένας να μπαίνει στα πόδια μας»! Κάποιοι μπορεί να λένε «συνεχίστε, και εμείς θα σας μαθαίνουμε να αγωνίζεστε για την ακινησία»!

Ε. Οι αποκαλύψεις των αδελφών Κληρίδη δίνουν μιαν πολύ καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις ενός κύκλου συμφερόντων που ταλαιπωρεί το νησί εδώ και δεκαετίες. Η επιρροή της προκύπτει από τον έλεγχο τμημάτων του συστήματος εξουσίας στο οικονομικό, μιντιακό  και δικαστικό επίπεδο. Κλειδί για την αλλαγή, είναι να αποκαλυφθεί αυτή η απίθανη «συμμαχία» η οποία «αγωνίζεται» να αφήσει την Κύπρο καθηλωμένη στο χθες, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα του νησιού. Η πλειοψηφία, ωστόσο, έχει διαφορετικές προτεραιότητες! Από τη στιγμή που αυτή η πλειοψηφία κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει, η «συμμαχία» θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top