ΑΡΘΡΑ

Οι αβεβαιότητες της Φ. Γεννηματά

Οι χειρισμοί της Φ. Γεννηματά γύρω από τη συμφωνία για το σκοπιανό έδειξαν με μεγάλη ακρίβεια την έκταση του προβλήματος στο χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Δεν ήταν κάποιο χειρισμοί που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως «καλούς» ή ως «κακούς». Για μένα η τοποθέτηση που έκανε η Φ. Γεννηματά («η συμφωνία έχει θετικά σημεία… όμως εκτός από τις αβεβαιότητες, υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης») δείχνει την αδυναμία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να εκφράσει κάτι πέρα από μια πρόχειρη, συνοικιακή σκέψη. Είπε επίσης ότι η συμφωνία «οξύνει τους εθνικισμούς και στα δυο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Προφανώς η σχεδόν 30 χρονη αδιαφορία για το Πακέτου Πινέιρο (και) από το ΠΑΣΟΚ συνιστούσε συμβολή στη «σταθερότητα» στην περιοχή, ενώ η αναγνώριση των Σκοπίων με το σκέττο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 140 κράτη «κατευνάζει» τις εθνικιστικές τάσεις.

Σε ένα τέτοιο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ακολουθεί τα βήματα που δίδαξε ο Δ. Τσοβόλας στα θέματα οικονομίας. Αν σε ένα τέτοιας στρατηγικής σημασίας ζήτημα, δηλώνεις υποταγμένος στο φόβο του πολιτικού κόστους, δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση το Κίνημα να είναι σε θέση να κατακτήσει κάτι σημαντικότερο στους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς. Αν του αρκεί να είναι «κάπως τρίτο», λίγο πιο πάνω από την ΧΑ, αυτό μπορεί να γίνει, όπως δείχνουν τα γκάλοπ. Αν όμως αναζητά κάτι παραπάνω, αυτό συνδέεται με άλλες πολιτικές και άλλα πρόσωπα, ικανά να εκφράσουν με καθαρές θέσεις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Στο παρελθόν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν με έργα πώς μια χώρα αξιοποιεί τους διεθνείς συσχετισμούς και τις ενωσιακές πολιτικές για να προωθήσει με επιτυχία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το Ελσίνκι το 1999, η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά τη Μεταπολίτευση. Είναι ο σχεδιασμός και το κύρος του Κ. Σημίτη που έφεραν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ- από το Ελσίνκι στη Στοά του Αττάλου  το 2003.

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με πολύ σημαντικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την μετέτρεψε σε προνομιακό του πεδίο. Δυστυχώς ελάχιστα στελέχη στήριξαν ή πολλαπλασίασαν το μήνυμα της άσκησης μιας επιτυχούς, ενεργητικής, εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής. Από το 2004 οι περισσότεροι σιώπησαν. Άλλωστε ήταν εκπαιδευμένοι στην άσκηση της σιωπής, αν σκεφθούμε το θέμα με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αν δεν είσαι βέβαιος για όλα όσα πιστεύεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αν δεν έχεις επεξεργαστεί μια στρατηγική, με ποια κριτήρια θα κρίνεις τη συμφωνία στις Πρέσπες; Με κριτήρια Σαμαρά,  Κουτσούμπα, ή με κριτήρια «λίγο απ’ όλα»; Η συμφωνία στις Πρέσπες με άξονες την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρείται μια επαρκής, συμβιβαστική λύση. Δίνει στην  Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το καβούκι της και να παίξει τον κύριο ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκης. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα με τη στροφή του 1996 ώστε να προωθείται η επίλυση του κυπριακού και του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, όχι στο διμερές ελληνοτουρκικό πλαίσιο, αλλά μέσα στο ευρωπαϊκό πεδίο σε συνδυασμό με τις πολιτικές της διεύρυνσης. Το σχετικό κείμενο στρατηγικής ετοίμασαν ο Χρ. Ροζάκης και ο Γ. Κρανιδιώτης. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο στις σημερινές συνθήκες, αν θέλει να ξεπεράσει τα επαρχιακής κοπής λαϊκίστικα σλόγκανς.

Ένα Κίνημα που άκουσε τον Γ. Κρανιδιώτη να λέει στην Ειδική Σύνοδο της Κ.Ε.  του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 ότι «η εσωστρέφεια, η αυτάρεσκη περιχαράκωση οδηγούν σε   απομονωτισμό. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, αντιμετώπιση των θεμάτων, πρωτοβουλίες και πρόγραμμα», δεν γίνεται να ακούει τη σημερινή πρόεδρο να λέει ότι  «κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας (με τα Σκόπια), δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

Η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παριστάνοντας την «ανυποχώρητη» απέναντι στους «ενδοτικούς» ευρωπαίους σοσιαλιστές, δεν πείθει κανέναν ότι διαθέτει πλαίσιο κίνησης στην εξωτερική πολιτική. Έδειξε ότι δεν μπορεί να πάει πέρα από το «κάπως τρίτος». Αλλά ένα Κίνημα που θέλει να αλλάξει πράγματα, οφείλει να έχει τις πολιτικές που θα του επιτρέπουν να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top