ΑΡΘΡΑ

Σκοπιανό: Η πλήρης εικόνα!

Σε κάθε σημαντικό ζήτημα κάποιοι δείχνουν την ικανότητά τους να βελτιώνουν τα πράγματα και κάποιοι άλλοι την ικανότητά τους στη τέχνη του ερασιτεχνισμού. Όλοι κρίνονται, είτε κυβερνούν, είτε όχι. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις δηλώσεις μερικών από τους πρωταγωνιστές του σκοπιανού, παλαιού και νέου, και τις σχολιάζω αμέσως μετά:

Αλέξης Τρίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας, 12/6:

«Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Σχόλιο: ο Α. Τσίπρας δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ακραίος λαϊκιστής στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα του-«να σκίσει τα μνημόνια», άσκοπο δημοψήφισμα, Βαρουφακισμοί. Σήμερα, στο σκοπιανό βλέπουμε ένα διαφορετικό Τσίπρα που συμπεριφέρεται με λογική έχοντας φέρει χειροπιαστό αποτέλεσμα.  Αξιόλογη πρόοδος, θεωρώ ότι πραγματι έφερε μια «καλή συμφωνία».

Κ. Μητσοτάκης : «η συμφωνία είναι βαθιά προβληματική, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή. Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας».

Σχόλιο: παραποιεί το κείμενο που έχει συμφωνηθεί και εκπλήττει αρνητικά με τη στάση του. Κρίμα για το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος κουβαλά μια «κληρονομιά» ρεαλισμού πάνω στο σκοπιανό. Γκρεμίζει ότι προσπάθησε να πετύχει ο πατέρας του και ότι με διπλωματική ικανότητα οικοδόμησε η αδελφή του στο Βουκουρέστι.

Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς… Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους».

Σχόλιο: Ο γνωστός Σαμαράς, αυτός που με τη στάση του ακύρωσε την πολιτική που οδηγούσε στην αποδοχή της σύνθετης λύσης «Νέα Μακεδονία» μέσα από το Πακέτο Πινέιρο το 1992. Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν ενοχλείται «η ψυχή των ελλήνων» όταν 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια σκέττα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Π. Καμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο «Μακεδονία».
Σχόλιο: η επιτομή του καιροσκοπισμού. Θεωρεί ότι ο Συριζα διαπράττει κορυφαίο λάθος αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να  παραμένει Υπουργός και να λέει το ακριβώς αντίθετο από τον Α. Τσίπρα.

Φ. Γεννηματά: πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής: «η συμφωνία έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Όμως εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης».

Σχόλιο:  Άσκηση φοβίας και αναποφασιστικότητας για ένα Κίνημα που υποσχέθηκε να έχει άλλο ρόλο τα πράγματα…

Σταύρος Θεοδωράκης, ηγέτης στο Ποτάμι: ««Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα… Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος! Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα..»

Σχόλιο: εξαιρετική επισήμανση, ατυχώς δεν εκφράζει επίσημα το Κίνημα Αλλαγής…

Γκιόργκι Ιβανόφ,  πρόεδρος της ΠΓΔΜ:

«Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας»

Σχόλιο: Οπαδός της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, ένας κήρυκας της παραπλανητικής ρητορείας με στόχο τη συσπείρωση υπέρ της τυφλής πολιτικής Γκρούεφσκι.

Ζόραν Ζάεφ: Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό».

Σχόλιο: πολύ σωστή επισήμανση. Ο ίδιος πολιτεύτηκε διαφορετικά: υποσχέθησε στις εκλογές να εργαστεί για τη λύση, τήρησε τις υποσχέσεις του, ανέλαβε το ρίσκο που του αναλογεί και σήμερα  είναι αντιμέτωπος με «τον ψευτοπατριωτισμό και τον εθνικισμό». Αξιόλογη περίπτωση πολιτικού μέσα στο κέντρο της βαλκανικής.

Συνολικό σχόλιο: καμμία συμφωνία δεν συνιστά ένα άθροισμα από θετικά και αρνητικά σημεία, χωρίς κανένα άξονα. Η συμφωνία κρίνεται στην κεντρική της δομή και, ως εκ τούτου, την  προσεγγίζω ως ένα, θετικό, ρεαλιστικό συμβιβασμό, καθώς ανοίγει δρόμους συνεργασίας πάνω σε μια νέα βάση-νέο όνομα το Βόρεια Μακεδονία, erga omnes, αναθεώρηση συντάγματος. Αυτή η συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Αξίζει να τύχει υποστήριξης. Οι δυσκολίες για να ολοκληρωθεί είναι γνωστές και στις δύο χώρες. Τίποτε το παράξενο σε αυτό. Κάθε σημαντική αλλαγή δημιουργεί εντάσεις και ανατροπές. Άλλα κόμματα θα αποκτήσουν νέους εσωτερικούς συσχετισμούς, άλλα σχήματα ίσως αναδείξουν νέες ηγεσίες, η αντιπαράθεση βοηθά την πρόοδο των κοινωνιών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top