ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Λεονταρισμοί χωρίς αντίκρισμα

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων της παραδοσιακής Αριστεράς για το ρωσικό εμπάργκο και η επιστολή Γλέζου προς τον κύριο – σύντροφο Πούτιν εδράζονται σε δύο άξονες:

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων της παραδοσιακής Αριστεράς για το ρωσικό εμπάργκο και η επιστολή Γλέζου προς τον κύριο – σύντροφο Πούτιν εδράζονται σε δύο άξονες: ο ένας ότι η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ο δεύτερος ότι η Ρωσία του Πούτιν έχει δίκιο στη διένεξη διαδοχικά με Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ. Να τα δούμε ένα προς ένα και ας δεχτούμε προς στιγμήν ως υπόθεση εργασίας ότι ο Πούτιν έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Σε αυτή την περίπτωση να υποθέσουμε ότι εάν η παραδοσιακή Αριστερά κυβερνούσε, το μεν ΚΚΕ θα έβγαζε τη χώρα από την ΕΕ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα διαχώριζε τη θέση του από τις «εντολές Ουάσιγκτον και Βρυξελλών» και όλα θα ήταν μια χαρά για τους πληττόμενους Ελληνες αγρότες.

Σε μια χώρα που ζει με τον αναπνευστήρα της ΕΕ και των δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ μας προτείνει να έρθουμε σε μετωπική σύγκρουση μαζί τους. Και αν η Ρωσία μπορούσε τουλάχιστον να μας δανείσει, θα μπορούσε κάποιος άφρων να σκεφτεί να αποτολμήσει αυτήν την «ηρωική» στάση. Αλλα ας ρωτήσουμε πρώτα τους αδελφούς Κυπρίους για το εφικτό του πράγματος. Αλλα και για τους αγρότες, τα κέρδη από την εξαίρεση από τα αντίμετρα δεν θα ήταν τίποτε μπροστά στις συνέπειες που θα υφίσταντο από την αναγκαστική σε αυτή την περίπτωση αποσύνδεση από την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) από την οποία κατά κοινή ομολογία ωφελήθηκαν τα μέγιστα. Εκτός αν νομίζει η ηγεσία της Αριστεράς ότι θα διαχωρίζουμε τη θέση μας και οι άλλοι που πλήττονται περισσότερο (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) θα μας αντιμετωπίζουν με κατανόηση.

Αλλά έχει η Ρωσία όλο το δίκιο; Θα θυμάστε ότι όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία, οι αντιδράσεις ηταν υποτυπώδεις και το τηλέφωνο μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν λειτούργησε. Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν έγινε έντονη η ρωσική παρέμβαση υπέρ των αποσχιστικών τάσεων των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία. Τότε ακόμα και όσοι είχαν επικρίνει τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία συμφώνησαν για μέτρα κατά της Ρωσίας. Γιατί αν δεν το έκαναν θα νομιμοποιούσαν προσπάθειες επαναχάραξης των συνόρων. Και ως γνωστόν Ρώσοι κατοικούν και στις Βαλτικές χώρες, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται. Αλλο όμως η προστασία τους και άλλο η αποσταθεροποίηση της χώρας. Βέβαια για την ηγεσία της εγχώριας παραδοσιακής Αριστεράς αυτά είναι ψιλά γράμματα. Οπως ενημερώνει και ο Μανώλης Γλεζος τον Πούτιν, «οι Ελληνες είμαστε κατά του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας». Της Ουκρανίας, δεν φαίνεται να μας πολυκόφτει. Εν κατακλείδι, οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών ειναι σωστοί.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top