ΑΡΘΡΑ

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη

Πριν από 38 μήνες, «έτρεχα» ως υποψήφιος με το ΠΟΤΑΜΙ στη Β’ Αθηνών. Ήταν μία αξέχαστη ωραία εμπειρία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα πως ακολουθούσα κοινή πολιτική πορεία με αξιόλογους ανθρώπους σε μία κρίσιμη για τη χώρα στιγμή. Αυτό με υποχρεώνει σήμερα να «ευχαριστώ» στον Σταύρο Θεοδωράκη, που το «ξεπλήρωσα, ψηφίζοντάς τον στην πρόσφατη Εκλογή. Ταυτόχρονα, μου δίνει το δικαίωμα να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε έκτοτε, αλλά και την ευκαιρία να απευθυνθώ στους τότε «συντρόφους» στον αγώνα μας για μία Φιλελεύθερη, κεντρώα πολιτική πρόταση.

Το ΠΟΤΑΜΙ εξέφρασε κάτι υπαρκτό στην Κοινωνία που, όμως, δεν μπόρεσε να αποκτήσει  πολιτική έκφραση ανάλογη με τη σημασία του. «Νερό κάτω από τη Γέφυρα» που θάλεγαν και οι φίλοι μας στην Αμερική, αλλά με πολύ μεγάλη σημασία τώρα. Ο «ερειπιώνας» που λέγεται Ελλάδα θα έχει, ίσως, μία μόνο, ευκαιρία να αποφύγει την καταστροφή προς την οποία πλέει το πλοίο πλεισίστιο και να ανασυνταχθεί. Λέω ίσως, επειδή δεν είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπηρη Δημοκρατία μας θα αντέξει την κακοποίηση που υφίσταται από τη σημερινή Κυβέρνηση. Και αυτή η ευκαιρία είναι η στρατηγική «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και η αλλαγή εκλογικού συστήματος πριν η Χώρα υποστεί την «ανήκεστο βλάβη» της απλής αναλογικής.

Αυτό θα απαιτήσει μία Βουλή με πλειοψηφία 200 Βουλευτών που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αυτό φαίνεται αδύνατο σήμερα, αλλά σε μία, κατά τα φαινόμενα, πεντακομματική επόμενη Βουλή, θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα. Την έκταση της νίκης της ΝΔ και το τί θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο έχει ενταχθεί και το ΠΟΤΑΜΙ. Είναι, λοιπόν, καθήκον και του Σταύρου Θεοδωράκη και των φίλων μου στο ΠΟΤΑΜΙ να κάνουν ότι μπορούν για να αποφευχθεί η τραγωδία της Απλής Αναλογικής.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν το Κίνημα Αλλαγής στρατευθεί στην συγκρότηση «μετώπου» με τη ΝΔ ως προς αυτό το σημείο. Στις Εκλογές που θα έρθουν πολύ σύντομα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να «κατέβει” με αυτήν την υπόσχεση. Αν δεν το κάνει, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρέπει να στρατευθεί εκλογικά με τη ΝΔ. Και αν δεν το κάνει ούτε αυτός, η έκκλησή μου είναι προς τους παλιούς μου συντρόφους, να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για να πετύχει την επιθυμητή για τις μεθεπόμενες εκλογές πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να αλλάξει εκλογικό σύστημα μετά την κατάρρευση των Εκλογών της Απλής Αναλογικής.

Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για τους Βουλευτές τα  στελέχη και τους οπαδούς του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να φανούν χρήσιμοι στη Δημοκρατία μας και τη Χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top