ΑΡΘΡΑ

Κούλουμα και εκλογές

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και Υπουργός Άμυνας εκλήθη από τον Πρωθυπουργό για Κούλουμα στη Σκύρο. Με το πρόσφατο πολιτικό σκηνικό να  καθορίζεται από τη σχεδόν ταυτόχρονη επίπτωση τριών μειζόνων «κρίσεων», Μακεδονικό, Τουρκικό και NOVARTIS, και οι τρείς με πρωτοβουλία ή ευθύνη της Κυβέρνησης, αυτή η …. συνάντηση δίνει «τροφή για σκέψη». Μάλιστα, είναι η πιο σαφής ένδειξη, ως τώρα, ότι ο σχεδιασμός Τσίπρα είναι για Εκλογές το 2018, με εκλογική επιβίωση Καμμένου, και μάλιστα Erga Omnes, κυριολεκτικά «για  κάθε χρήση». Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν σε αυτό, ακριβώς, το συμπέρασμα. Ας το δούμε αναλυτικά.

Πρώτον, η δημοσκοπική άνοδος και η παγίωση της αρνητικής θέσης του ΚΙΝΑΛ στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να αποβλέπει σε δεκανίκια από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεύτερον, η απόφαση Μητσοτάκη να «σπάσει καρύδια» στο κόμμα του, «δώρο Αντώναρου» «αχρήστευσε» το «υπερόπλο» Καραμανλή, με ότι καλό αυτό συνεπάγεται για την εκλογική προοπτική της ΝΔ. Τρίτον, η συγκέντρωση για το Μακεδονικό αποκλείει περαιτέρω συνύπαρξη των ΑΝΕΛ με τον Τσίπρα χωρίς την εκλογική τους εξαφάνιση, εφ’ όσον, φυσικά, ο Τσίπρας επιμείνει σε «λύση» του Μακεδονικού.

Ξεκινώντας από το τρίτο, ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει πίσω στο Μακεδονικό, γιατί θα χάσει όλα τα διεθνή του ερείσματα, όποια και αν είναι αυτά. Αντίθετα, η «λύση» του επιτρέπει να φιγουράρει ως «εθνικά υπεύθυνη κεντροαριστερά», τίτλο που κέρδισε στα μάτια των ξένων με το 4ο Μνημόνιο. Η λύση του Μακεδονικού, συνεπώς, είναι «προίκα»,  κάτι σαν δεσμευμένη κατάθεση στο διεθνές Χρηματιστήριο Πολιτικών Αξιών. Ταυτόχρονα, είναι θετική διεθνιστική πολιτική για αξιοποίηση από το «αριστερό» του ακροατήριο που τόσο υποφέρει με το 4ο Μνημόνιο. Επίσης, η συμπόρευση με Καμμένο έχει φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στα όριά του και ο απογαλακτισμός από αυτόν θα τους …απελευθερώσει.

Δεύτερον, η «απέκδυση» του Μανδύα Καραμανλή, ήταν αναγκαία καθώς είχε … παραφορεθεί, τρία ολόκληρα χρόνια. Άλλωστε, από τη στιγμή που αποφασίζεις να κρεμάσεις στα …μανταλάκια ολόκληρη την περίοδο 2004-2009 λόγω NOVARTIS, δεν μένει και πολύς Καραμανλής για ξόδεμα. Φτάνει όσο κουβαλάνε, ακόμη, ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ και ο ΠτΔ.

Τρίτον, η δημοκοπική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ απομακρύνει τις σκέψεις για μελλοντική «αξιοποίηση» σε κυβερνητικές θέσεις, μέσω ΣΥΡΙΖΑ. Πλην Ραγκούση, φυσικά, αλλά αυτό δεν έχει …σημασία. Μάλιστα, η κυβερνητική συνεργασία φαντάζει πολύ πιο πιθανή και πολιτικά … πιο ανεκτή σε συγκυβέρνηση με ΝΔ, μεσο-μακρο-πρόθεσμα, σε στυλ Γερμανίας.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει «λευκή πετσέτα». Δεν είναι ο τύπος του, και, άλλωστε, είναι μεγάλος για να ψάχνει για …δουλειά. Ο Τσίπρας είναι πολιτικός … καριέρας  και βλέπει μακριά.  Ξέρει πως το 2019 δεν τον συμφέρει να είναι στο Μαξίμου, αλλά απ’έξω ρίχνοντας πέτρες. Αν είναι στο Μαξίμου και χάσει στις Εκλογές το Φθινόπωρο του 2019, θα κάνει χρόνια να ξαναδεί έστω και ευκαιρία εξουσίας. Η «Γαλάζια παρένθεση» του αρέσει ως ιδέα ενώ η «δομική αντιπολίτευση» τον εξιτάρει. Αυτό, όμως, συνεπάγεται σχεδιασμό και, κυρίως, συνεννόηση με το σημερινό του συγκυβερνήτη.

Ο Καμμένος, από την άλλη, θα γίνει αυτό που λέμε… «όνομα και πράγμα», αν συμφωνήσει στο Μακεδονικό. Ελπίδα διατήρησης στο προσκήνιο έχει μόνο ως ακραία εθνικολαϊκιστικό κόμμα. Με τους 5-6 Υπουργούς που είχε ως τώρα και λίγη βοήθεια από το Σαββίδη και το στενό κύκλο του Μαξίμου, το 2018 θα πιάσει 3%. Αυτό είναι το μόνο ο που αυτός και ο Αλέξης χρειάζονται για μελλοντική συνεργασία, ως η πάλαι ποτέ «αντιμνημονιακή συνείδηση» που «έβγαλε τη χώρα από την Κρίση».  Συνεπώς, περιμένω πως η «Συμφωνία της Σκύρου» όπως θα λέγεται στο μέλλον από τους ιστορικούς, προβλέπει το «διαζύγιο» Καμμένου – Τσίπρα ως το Πάσχα, μαζί με τη λύση στο Σκοπιανό,

Από εκεί και πέρα, με Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, ίσως αυτοδύναμο με 2-3 έδρες, με το ελάχιστο φορολογητέο στα €5,650, τις συντάξεις πιο κάτω από σήμερα, πλειστηριασμούς σε πλήρη εξέλιξη, τη διεθνή φούσκα να ξεφουσκώνει και τα επιτόκια να ανεβαίνουν, ο δρόμος για το Ρουβίκωνα είναι ανοικτός. Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ΝΔ, χωρίς βοήθειες,  θα είναι εύκολος στόχος. Και τότε, με απλή αναλογική στον ορίζοντα, ο Τσίπρας θα μπορεί πάλι να … ονειρεύεται. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.

Αυτό σκέφτεται τώρα ο Τσίπρας στην Σκύρο. Και βάζει μπρος τη μηχανή. Λίγη λάσπη, πολλά ψέματα και τ’ αγόρι μου τον Πάνο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top