ΑΡΘΡΑ

Τα δικά τους παιδιά

Ξαφνικά φαίνεται πως περνούμε σε «άλλη φάση». Οι επιθέσεις στο Κέντρο της Αθήνας πολλαπλασιάζονται σε έκταση και σε ένταση. Το Κέντρο, πλέον, όλης της Αθήνας, και όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και η Πατησίων, μετά τα Εξάρχεια, δίνουν την εντύπωση πως αύριο επιθέσεις θα μπορούν να γίνονται οπουδήποτε. Δέκα χρόνια μετά, η εικόνα μίας φλεγόμενης Αθήνας επανακάμπτει όχι ως μακρινή απειλή, αλλά ως πραγματικότητα.

Τότε μία ζαλισμένη και ανήμπορη Κυβέρνηση έβλεπε τα κτίρια να λαμπαδιάζουν χωρίς να αντιδρά. Σήμερα η Κυβέρνηση βλέπει «επεισόδια περιορισμένης έκτασης» και τα βάζει με την … Αστυνομία. Ίσως επειδή  αυτοί που «τα σπάνε» σήμερα είναι τα «δικά μας παιδιά», που ο Πρόεδρος της Βουλής άφησε ελεύθερα, όταν επιτέθηκαν ακόμη και στη Βουλή. Τότε φάνηκε πόσο στενή είναι η σχέση του Ρουβίκωνα με την Κυβέρνηση.

Δεν πιστεύω στο τυχαίο, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ. Οι σχέση του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ με τους Ρουβίκωνες και τα κάθε λογής κινήματα και «συλλογικότητες» δεν είναι μόνο ιδεολογική, αλλά, κυρίως, οργανική και βαθιά. Η τελευταία 10ετία είναι γεμάτη αποδείξεις, όπως και η τριετής εμπειρία με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή Αριστερά στην Ελλάδα, όσο με την Άκρα (την Κινηματική, όπως τη λένε) Αριστερά που σχεδόν εξαφανίστηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όχι εδώ.

Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Ρουβίκωνα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων δεν είναι τυχαία. Θα γίνεται πιο έντονη όσο πλησιάζουμε στις Εκλογές. Το μήνυμα είναι τόσο απλό όσο είναι ωμό και ύπουλο. Απευθύνεται στο υποσυνείδητο του αστού ψηφοφόρου που, ζαλισμένος και τρομοκρατημένος από την Κρίση, φοβάται την ταραχή, την αστάθεια τον κίνδυνο απώλειας περιουσίας ακόμη και της ζωής του. Ο Έλληνας σήμερα είναι ένας τρομοκρατημένος και παραδομένος άνθρωπος. Όσοι δεν είναι φεύγουν από τη Χώρα ή σωπαίνουν πριν παραδοθούν.

Τί λέει η Κυβέρνηση σε αυτόν τον Έλληνα;; Δύο πράγματα: Το ένα απευθύνεται στον κόσμο του συνειδητού και χτίζεται με το ψέμα του «βγήκαμε από την Κρίση». Όλη η Κυβέρνηση εργάζεται μανιωδώς να κατασκευάσει μία εικονική πραγματικότητα, όπου αριθμοί ευημερούν καθώς οι άνθρωποι συνθλίβονται. Το άλλο μήνυμα είναι υποδόριο και απευθύνεται στο υποσυνείδητο. Είναι ο φόβος και η απειλή της αναταραχής, το «θα καεί η Αθήνα αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Πόσοι δεν το ακούμε αυτό, σχεδόν καθημερινά; Και για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, υπάρχει και ο Κουφοντίνας που βγαίνει από Φυλακή για να τους το θυμίζει. Ναι, είναι τα δικά τους παιδιά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top