ΑΡΘΡΑ

Λυπάμαι τον Σαμαρά

Τι συμβαίνει και πέφτουν συστηματικά έξω; Το ερώτημα αφορά τα ελλείμματα σε σχέση με τις «επιστημονικές» (υποθέτω) προβλέψεις των υπευθύνων. Κάθε φορά, από την πρώτη ημέρα των «μέτρων», τα ίδια:απαιτούνται, μας λένε, τόσα δις με περικοπές δαπανών του Δημοσίου για να τα βγάλουμε πέρα και να μη σταματήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της προβλεπόμενης δανειακής βοήθειας των εταίρων μας.Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, αλλά καμιά από αυτές δεν καλύπτει πλήρως το θέμα.

Τι συμβαίνει και πέφτουν συστηματικά έξω; Το ερώτημα αφορά τα ελλείμματα σε σχέση με τις «επιστημονικές» (υποθέτω) προβλέψεις των υπευθύνων. Κάθε φορά, από την πρώτη ημέρα των «μέτρων», τα ίδια: απαιτούνται, μας λένε, τόσα δις με περικοπές δαπανών του Δημοσίου για 
να τα βγάλουμε πέρα και να μη σταματήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της προβλεπόμενης δανειακής βοήθειας των εταίρων μας.

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, αλλά καμιά από αυτές δεν καλύπτει πλήρως το θέμα. Η όλο και πιο έντονη ύφεση, μας λένε, μαζί με την όλο και μεγαλύτερη ανεργία, μειώνει τα προβλεπόμενα έσοδα και συνεπώς η μαύρη τρύπα βαθαίνει. Αρκεί αυτό; Όχι, ασφαλώς. Γιατί κυκλοφορούν πολλά για τα παράθυρα που επιτρέπουν νέους διορισμούς, για πεταμένα ευρώ σε σπατάλες, για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Για τη φοροδιαφυγή και με συλλογικές εξεγέρσεις όπως στην Ύδρα. Για όλα αυτά, δεν φταίει η κρίση που μας μισεί, αλλά το κακό το ριζικό μας.

Πότε επιτέλους θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα κοινοτικά κεφάλαια για να αρχίσει κάποια ανάπτυξη; Από την πρώτη ημέρα, για «λύση ανάπτυξης» μιλούσε ο Σαμαράς. Πρωθυπουργός είναι, πού είναι τα αναπτυξιακά του σχέδια;

Δεν υπάρχει όμως πράξη των τελευταίων κυβερνήσεων που να μην έχει προσυπογραφεί από την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς πέσαμε έξω, με τους μισούς νέους στην εκρηκτική ανεργία, έξω έπεσε και η τρόικα.

Που, καλά, στην αρχή, δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα και το πόσο δύσκολα μια απόφαση μετατρέπεται εδώ σε πράξη. Δεν το έμαθε πια, ώστε να συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς της και αυτήν την παράμετρο; Και δεν θα δώσει ποτέ λόγο, έστω και στα αφεντικά της;

Ο καθένας μας εύχεται να πάει καλά το (τόσο καθυστερημένο) ευρωπαϊκό ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά, αλλά η ευχή δεν είναι πάντα και ελπίδα ή πρόβλεψη. Κυρίως που, αν τον ρωτήσουν: ποιο είναι το συγκεκριμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιό σας, τι θα απαντήσει;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απίστευτη εξέγερση των Υδραίων που δεν θέλουν να κόβουν αποδείξεις και δεν θέλουν ο νόμος να ισχύει και στο (συντηρητικό) νησί τους, θέλουν δηλαδή τις όποιες παροχές, αλλά δεν θέλουν το κόστος τους, αυτό το θέλουν από τη δική μας την τσέπη, και αντιδρούν λες και το ΣΔΟΕ τους το έστειλε κάποιος σουλτάνος… αυτή η απίστευτη λοιπόν εξέγερση, δεν θα περάσει απαρατήρητη εκτός συνόρων και ιδίως στη Γερμανία. Εδραιώνοντας τα όσα υποτιμητικά κυκλοφορούν για τους «ρωμιούς». Τα ήθελε βέβαια ο Σαμαράς, αλλά τον λυπάμαι!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top