ΑΡΘΡΑ

Μία ενδιαφέρουσα άποψη περί Γαλλικής Επανάστασης

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Πολιτική Οικονομία.  H Οικονομική Θεωρία στο φως της Κριτικής.  [Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 2007]  «Και όμως, που θα ήμασταν χωρίς τα μεγάλα όνειρα: Χωρίς την προδομένη Γαλλική Επανάσταση του 1770 δεν θα είχε πλημμυρίσει την οικουμένη το ιδανικό της ελευθερίας, που η Νέα Δεξιά έχει σήμερα μετατρέψει σε παντιέρα της (από τον Nozick και τον Friedman ως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, π.χ. στις ομιλίες με τις οποίες δικαιολογεί εισβολές σε νέες χώρες), φθάνοντας μετά από λίγο στις ακτές της Αμερικής και εμπνέοντας την Αμερικανική Επανάσταση (1775-83).» [Κεφάλαιο 10, σ. 453]

Με το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο υποθέτω ότι θα μοιράζεται και σε φοιτητές, ο κ. Βαρουφάκης μας ενημερώνει για κάτι πολύ ενδιαφέρον∙ ότι μία αγνώστων λοιπόν στοιχείων «προδομένη Γαλλική Επανάσταση του 1770», ενέπνευσε  την Αμερικανική Επανάσταση του 1775.

Ποια να ήταν άραγε αυτή η προδομένη επανάσταση που εκδηλώθηκε στην Γαλλία το 1770 και την ανακάλυψε μόνον ο κ. Βαρουφάκης. Γιατί όλες, ανεξαιρέτως, οι ευρωπαϊκές και γαλλικές Ιστορίες, την αγνοούν, ασχολούμενες κυρίως με αυτό που κρίνουν ως σημαντικότερο γεγονός της γαλλικής ιστορίας το 1770: το γάμο του δεκαεξάχρονου δελφίνου Λουδοβίκου-Αύγουστου, μετέπειπα Λουδοβίκου ΙΣΤ’ με την δεκαπεντάχρονη αψβούργα πριγκίπισσα Μαρία Αντουανέττα.

Η εκδοχή του τυπογραφικού λάθους (1770 αντί 1789) δεν ευσταθεί, διότι, βεβαίως, ακόμη και ο διάσημος και γοητευτικός κ. Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να μας πείσει ότι ένα γεγονός που έλαβε χώρα το 1789 (Γαλλική Επανάσταση) επηρέασε ένα γεγονός που προηγήθηκε 14 περίπου χρόνια (1775 – Αμερικανική Επανάσταση)∙  ότι, δηλαδή, το μέλλον μπορεί να εμπνεύσει το παρελθόν?

Δεν θα ήθελα, παρά την τρελή επιθυμία μου, να προβώ σε περαιτέρω σχόλια και χαρακτηρισμούς∙ θα ήθελα μόνο να πω ότι για κάτι τέτοια κόβουμε, χωρίς ενδοιασμούς και τύψεις, πρωτοετείς φοιτητές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top