ΑΡΘΡΑ

Μαθήματα Πολιτικής Κοινωνιολογίας

Ένας φοιτητής στο τμήμα πολιτικής κοινωνιολογίας ενός Ελληνικού Πανεπιστημίου που ήταν γνωστό ότι αντί για γνώση παράγει ιδεολογία, έτυχε κάποτε να δει στο you tube μία ομιλία κάποιου φιλόσοφου σχετικά με τις έννοιες του αυτοπροσδιορισμού και του ετεροπροσδιορισμού.

Πείσθηκε αμέσως για την υπεροχή του αυτοπροσδιορισμού και αποφάσισε να αυτοπροσδιορισθεί. Ρίχτηκε λοιπόν στη διαδικασία αυτή με μεγάλη ορμή γιατί θυμόταν ότι όταν ήταν έφηβος ένας θείος του, του είχε πει «να αυτοπροσδιορίζεσαι όσο μπορείς περισσότερο όσο είσαι νέος γιατί άμα γεράσεις δεν θα μπορείς πια».

Αφού σκέφτηκε λοιπόν τις επιλογές που είχε, αυτοπροσδιορίστηκε ως Αριστεροκεντρώος της Κεντροαριστεράς και επισκέφθηκε τον κύριο «Θ» για να του ανακοινώσει την απόφασή του.

-Δηλαδή είστε πια ένας Αριστερός που θέλει να οδηγήσει την Κεντροαριστερά στην Αριστερά, τον ρώτησε ο κύριος «Θ».

-Ακριβώς κύριε «Θ»,  απάντησε ο φοιτητής, αλλά για να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας για την Αριστερά.

-Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο αγαπητέ μου, ανταπάντησε ο κύριος «Θ», αλλά επειδή πρόκειται για θεωρητικό ζήτημα που έχει πρακτική σημασία για σας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί είναι θεωρία και τί είναι πράξη για την Αριστερά.

-Και τι νομίζετε κύριε «Θ» ότι είναι η θεωρία και η πράξη για την Αριστερά, ξαναρώτησε ο φοιτητής.

-Ώ αγαπητέ μου, είπε ο κύριος «Θ», για την Αριστερά θεωρία είναι να ξέρει τα πάντα κι ας μη λειτουργεί τίποτα ενώ πράξη για την Αριστερά είναι να λειτουργούν τα πάντα αλλά να μην ξέρει γιατί.

-Και πως συνδυάζει θεωρία και πράξη η κυβέρνηση της Αριστεράς κύριε «Θ», ρώτησε και πάλι ο φοιτητής.

-Μα αγαπητέ μοι είναι απλό, τα συνδυάζει ως κανονική κυβέρνηση της Αριστεράς, ήρθε άμεσα η απάντηση του κυρίου «Θ».

-Δηλαδή; Ρώτησε με εμφανώς γνήσια απορία ο φοιτητής του τμήματος πολιτικής κοινωνιολογίας, του Ελληνικού Πανεπιστημίου που ήταν γνωστό ότι αντί για γνώση παράγει ιδεολογία.

-Έ να τίποτα δεν λειτουργεί και κανείς στην κυβέρνηση της Αριστεράς δεν ξέρει γιατί, απάντησε ο κύριος «Θ» σίγουρος ότι η συζήτηση που προηγήθηκε δεν ήταν αρκετή για να κλονίσει τον Αριστερό αυτοπροσδιορισμό του φοιτητή του τμήματος πολιτικής κοινωνιολογίας, του Ελληνικού Πανεπιστημίου που ήταν γνωστό ότι αντί για γνώση παράγει ιδεολογία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top