ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

ΜακΘρακ

Ποιος ήταν ο μοχλός ανάπτυξης των πόλεων της ελληνικής επαρχίας στην Ελλάδα που χρεοκόπησε; Δεν είναι μυστικό. Τα στρατόπεδα και τα πανεπιστήμια, χάρη στα οποία αυξάνεται η προσφορά σε γκαρσονιέρες και δυάρια (ενισχύεται δηλαδή η οικοδομή, «η ναυαρχίδα της ελληνικής ανάπτυξης»), σε σουβλατζίδικα και σε καφέ μπαρ.

Ποιος ήταν ο μοχλός ανάπτυξης των πόλεων της ελληνικής επαρχίας στην Ελλάδα που χρεοκόπησε; Δεν είναι μυστικό. Τα στρατόπεδα και τα πανεπιστήμια, χάρη στα οποία αυξάνεται η προσφορά σε γκαρσονιέρες και δυάρια (ενισχύεται δηλαδή η οικοδομή, «η ναυαρχίδα της ελληνικής ανάπτυξης»), σε σουβλατζίδικα και σε καφέ μπαρ. Μπόνους, σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, ένα υπουργείο, το οποίο οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν το χρειάζονται, διότι καλύπτει μόνο συμβολικές ανάγκες της εξουσίας: το ΜακΘρακ (Μακεδονίας – Θράκης).

Το ΜακΘρακ, όπως θυμάστε, είχε καταργηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το έκλαψαν ελάχιστοι – πρωτίστως όσοι είχαν βρεθεί στην ηγεσία του, πολιτικά μεγέθη όπως ο Γιώργος Καλαντζής, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Μαργαρίτης Τζίμας. Την επανίδρυσή του διεκδίκησε κυρίως ο Μητροπολίτης Ανθιμος που μετά την εκλογή Μπουτάρη στη δημαρχία Θεσσαλονίκης είχε χάσει την επαφή του με την πολιτική εξουσία. Ο σημερινός υπουργός Θεόδωρος Καράογλου επιχείρησε να πείσει ότι, στο εξής, το υπουργείο του είναι παραγωγικό – αφού μία από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, η εξέταση των αιτήσεων «υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Περιφερειακής Συνοχής, ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ», ανατέθηκε στο ΜακΘρακ. Αλλά, παρά την ενίσχυση της γραφειοκρατίας, στην πραγματικότητα και σήμερα το ΜακΘρακ παράγει ό,τι και στο παρελθόν: συμβολισμούς.

Στο site του ΜακΘρακ μπορεί κανείς να πληροφορηθεί την πρόσφατη δραστηριότητα του υπουργού. Στις 8/9 έκανε δήλωση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στις 9/9, αργία. Στις 10/9 συνάντησε τον Κώστα Γκιουλέκα. Στις 11/9 έκανε δήλωση για τη νέα σχολική χρονιά και για τους Ελληνες των Παραολυμπιακών. Στις 12/9 υποδέχτηκε φλόγα από ομάδα εθελοντών αιμοδοτών και μίλησε στην (εμπορική) έκθεση, στα εγκαίνια των περιπτέρων του ΚΕΔΑΚ (Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) και του Νομού Σερρών! Χαιρέτισε επίσης μια εκδήλωση για την πράσινη ανάπτυξη. Στις 13/9 εγκαινίασε μια έκθεση φωτογραφίας. Στις 14/9 συνάντησε μερικούς Εβραίους Γάλλους, τον πρεσβευτή της Βραζιλίας και τον πρόξενο των ΗΠΑ. Στις 15/9 δεν συνάντησε κανέναν. Στις 16/9, όμως, μίλησε για τη Μικρασιατική Καταστροφή… Παρά τον φόρτο, πάντως, μαθαίνουμε από ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου ότι πρόλαβε και έβαλε πληρωμένες καταχωρήσεις σε επιλεγμένα έντυπα, «για την προβολή των δράσεών του».

Τι συμβολίζουν όλα αυτά: την ετοιμοθάνατη νοοτροπία μιας Ελλάδας που, για να ζήσει, πρέπει να τη θάψει (τη νοοτροπία) το συντομότερο. Κρατισμός, τοπικά φέουδα και τοπικοί φεουδάρχες είναι υπολείμματα ενός καταδικασμένου πολιτικού φολκλορισμού. Το ΜακΘρακ δεν εκφράζει τη δημιουργικότητα ούτε της Μακεδονίας ούτε της Θράκης ούτε της Ελλάδας ολόκληρης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top