ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μεγάλες ιδέες και μικρά έργα

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι με μια νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι υπομονετικοί όσοι περιμένουν κάτι καλό απ’ αυτή. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που τα περισσότερα στελέχη της δεν έχουν πείρα και δεν ξέρουν τα κατατόπια και τις πονηριές των μανδαρίνων του κρατικού μηχανισμού. Ενώ βρίσκονται κάτω από μια τεράστια πίεση. Από τη μία να ανταποκριθούν σε εσωτερικές προσδοκίες και από την άλλη να αντισταθούν σε εξωτερικές απειλές και εκβιασμούς.

Εντούτοις και παρ’ όλα αυτά. Το μπουσούλισμα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Θα πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Και γρήγορα. Διότι οι μικρές απογοητεύσεις οδηγούν στη μεγάλη φθορά. Οι καθυστερήσεις, οι ασυνεννοησίες, η ελαφρότητα των δηλώσεων, η πολυγλωσσία και η κακοφωνία των απόψεων, η αίσθηση ότι δεν συντονίζονται επαρκώς και αποτελεσματικά δεν συγκροτούν και την καλύτερη εικόνα. Και η εμπιστοσύνη με την οποία η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών περιβάλλει την κυβέρνηση δεν είναι ανεξάντλητη.

Το κρίσιμο θέμα, εδώ και τώρα, δεν είναι τα μεγάλα και δύσκολα. Αν θέλετε, δεν είναι καν η απόφαση του Eurogroup, που τόση συζήτηση έχει προκαλέσει. Είναι τα μικρά και από πρώτη ματιά εύκολα. Η περιφρονημένη για πολλούς λόγους και για πολλά χρόνια διαχείριση της καθημερινότητας. Η ταυτότητα των ανθρώπων που επιλέγονται να στελεχώσουν μηχανισμούς και οργανισμούς. Η επαφή των υπουργών με τους πολίτες. Τα πρακτικά μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Και δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει.

Τι γίνεται με το θέμα της ΔΕΗ; Τι σηματοδοτεί η τελευταία συλλογική σύμβαση εκεί; Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία; Με τις τράπεζες και κυρίως με την Εθνική, που παραμένει όμηρος του παλιού και διαβλητού; Με τη σαπίλα και τη σαβούρα, που δεν κόβει μόνο τον δρόμο προς την αλλαγή, αλλά και την ανάσα μας; Θα αρχίσει να αλλάζει κάτι στα κρίσιμα μέτωπα ταλαιπωρίας του πολίτη; Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με καθημερινό αγώνα, μόχθο, ενδιαφέρον;

Εντάξει, δεν είναι και τίποτε σοφίες όλα αυτά. Αλλά χόρτασε ο κόσμος από σοφίες. Αποτελέσματα, έστω μικρά. Αυτά θα κρίνουν τα πάντα σ’ αυτή τη φάση. Διαχείριση έντιμη και αποτελεσματική. Για να μη μείνουμε με τις μεγάλες ιδέες στο χέρι επειδή υποτιμήσαμε τα μικρά έργα…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top