ΑΡΘΡΑ

Μέρκελ και… Κλίντον

Τον Νοέμβριο του 1999 ο Μπιλ Κλίντον ήρθε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θυμούνται από την επίσκεψη ότι κάηκε η Αθήνα, την έξοχη ομιλία Στεφανόπουλου και την «συγνώμη» του Κλίντον για την στήριξη των ΗΠΑ στην χούντα. Εγώ έχω και ένα επί πλέον προσωπικό λόγο να την θυμάμαι. Επήλθε η ρήξη μου με την ηγεσία του ΣΥΝ που με ανεύθυνο τρόπο, εκεί που ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στο δείπνο υποδοχής του Αμερικάνου Προέδρου, τελευταία στιγμή κάλεσε σε διαδήλωση με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα. Όχι, δεν έκαψαν την Αθήνα οι του ΣΥΝ, οι αντιεξουσιαστές και οι κουκουλοφόροι …

Τον Νοέμβριο του 1999 ο Μπιλ Κλίντον ήρθε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θυμούνται από την επίσκεψη ότι κάηκε η Αθήνα, την έξοχη ομιλία Στεφανόπουλου και την «συγνώμη» του Κλίντον για την στήριξη των ΗΠΑ στην χούντα. Εγώ έχω και ένα επί πλέον προσωπικό λόγο να την θυμάμαι. Επήλθε η ρήξη μου με την ηγεσία του ΣΥΝ που με ανεύθυνο τρόπο, εκεί που ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στο δείπνο υποδοχής του Αμερικάνου Προέδρου, τελευταία στιγμή κάλεσε σε διαδήλωση με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα. Όχι, δεν έκαψαν την Αθήνα οι του ΣΥΝ, οι αντιεξουσιαστές και οι κουκουλοφόροι της εποχής την έκαψαν. Αλλά για να το κάνουν αυτό έπρεπε να τους ανοίξουν δρόμο οι «χρήσιμοι ηλίθιοι».

Αύριο έρχεται η Μέρκελ στην Αθήνα και κάποιοι ονειρεύονται επανάληψη της ίδιας κατάστασης. Και τώρα το μείγμα της αντίδρασης είναι πιο εκρηκτικό γιατί εκτός από το ακροαριστερό και αντιεξουσιαστικό άκρο έχει προστεθεί το νεοναζιστικό (εκτός αν συγκρατηθούν στην σκέψη ότι και ο Αδόλφος Γερμανός ήταν). Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» πάντως θα είναι εκεί χαρά γιομάτοι. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να είναι θετικά. Και μόνο το γεγονός της παρουσίας της καγκελαρίου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες αποτελεί ένα θετικό γεγονός και σε κάθε περίπτωση ένα σήμα προς την επιφυλακτική απέναντι στην χώρα μας γερμανική κοινή γνώμη. Και μόνο για αυτό πρέπει να την υποδεχτούμε όπως αρμόζει σε ηγέτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με το γνωστό μάλιστα ειδικό βάρος. Θα διαφωνήσουμε σε πολλά μαζί της, μια διαπραγμάτευση συνεχίζεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και η παρουσία της εδώ έχει ένα έντονο συμβολισμό. Διάφοροι πολιτικά ανόητοι και ιδιοτελείς για χρόνια επιδίδονται σε ένα αφορολόγητο αντιγερμανισμό, μιλάνε για τέταρτο Ράιχ, καλλιεργούν στερεότυπα για τους Γερμανούς αντίστοιχα αυτών που καλλιεργούν για τους Έλληνες οι Γερμανοί αντιδραστικοί. Συγκεντρώνουν έτσι μπαρούτι και περιμένουν ένα σπίρτο να βάλει φωτιά την Τρίτη. Και το λόμπι της δραχμής θα τρίβει τα χέρια του με εικόνες που θα εκθέτουν την χώρα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι λίγες όπως έγινε στην τελευταία διαδήλωση για τα μέτρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top