ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μετά την πρωτοβάθμια η επείγουσα

Εχει ειπωθεί, σωστά, ότι στην Ελλάδα το κράτος δεν λειτουργεί για να ικανοποιήσει υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών αλλά για το συμφέρον του πολιτικού συστήματος και των «συνιστωσών του», δηλαδή των πολιτικών, της γραφειοκρατίας και των προμηθευτών του

Εχει ειπωθεί, σωστά, ότι στην Ελλάδα το κράτος δεν λειτουργεί για να ικανοποιήσει υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών αλλά για το συμφέρον του πολιτικού συστήματος και των «συνιστωσών του», δηλαδή των πολιτικών, της γραφειοκρατίας και των προμηθευτών του. Καθώς δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς αυτορύθμισης, αναπτύσσεται αενάως, απομυζώντας τις ζωτικές ουσίες της κοινωνίας, ακόμη και σε ευαίσθητους χώρους όπως η υγεία. Εχετε ποτέ βρεθεί, εσείς ή δικός σας, με σοβαρό και αιφνίδιο πρόβλημα υγείας ή ατύχημα; Αν βγάλετε «άκρη» με το «πρόγραμμα εφημεριών» στην εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, ή με το 166, το πιθανότερο είναι να βρεθείτε μετά από πολλή ώρα σε κάποιο «εφημερεύον» νοσοκομείο στα «επείγοντα». Σε όσους έχει συμβεί αυτό, είναι τυχεροί αν διαβάζουν αυτό. Οι άλλοι ίσως δεν πρόλαβαν.

Στην Ελλάδα οι έννοιες της Επείγουσας Φροντίδας και της Εφημερίας νοσοκομείων και γιατρών έχουν εκφυλισθεί σε δύο άσχετες και δαπανηρές πρακτικές, όπου η δαπάνη είναι σε χρήμα και σε ποιότητα φροντίδας. Επείγουσα φροντίδα όπως ισχύει στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν υπάρχει, ενώ η εφημερία είναι εν πολλοίς επιδοματική πολιτική. Τα «λεγόμενα» Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ δεν στελεχώνονται με προσωπικό εξειδικευμένο στο τραύμα και στην επείγουσα ιατρική αλλά από ανεκπαίδευτους ειδικευόμενους των κλινικών. Οι «εφημερίες» κυρίως χρησιμεύουν για την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο, έπειτα από «διαπραγμάτευση» ή και με πολιτική μεσολάβηση. Χρησιμεύουν, επίσης, και για την επιδότηση θέσεων εργασίας που δεν χρειάζονται, κλασική πρακτική του ελληνικού πολιτικού συστήματος ώς τώρα.

Η προσπάθεια επί Αλ. Παπαδόπουλου για την ανάπτυξη αυτόνομων ΤΕΠ μόνο σε κάποια νοσοκομεία συνάντησε την αντίδραση όσων είχαν συμφέρον να διαιωνισθεί το σύστημα. Ετσι, ένα επείγον περιστατικό καρδιολογικό, παθολογικό, τραύμα, ατύχημα κ.λπ. πρέπει να «ψάξει» πού «εφημερεύει» η καρδιολογική, η χειρουργική, η γαστρεντερολογική κ.λπ. Οταν καταλήξει στα «επείγοντα» θα δει κάποιους να περιμένουν, με το… βαλιτσάκι τους, για «εισαγωγή» στην κλινική που εφημερεύει ο γιατρός της… επιλογής τους. Το σύστημα των εφημεριών, όπως έχει, είναι ντροπή για το σύστημα υγείας και την ιατρική επιστήμη. Η Επείγουσα Ιατρική, ανύπαρκτη ακόμη στην Ελλάδα, αποτελεί ειδικότητα αιχμής πολύτιμη σε κάθε κοινωνία και ένα από τα στηρίγματα του συστήματος υγείας. Η Επείγουσα Φροντίδα, ως ξεχωριστό υποσύστημα συμπληρώνει ένα αξιοπρεπές σύστημα Υγείας. Τόσο ξεχωριστό και πολύτιμο, μάλιστα, που ακόμη και τηλεοπτικές σειρές το έχουν κάνει θέμα τους. Το ίδιο και στην Ελλάδα, μόνο που κανείς πολιτικός δεν θέλει να βλέπει το θέαμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top