ΑΡΘΡΑ

Μετά την Τρόικα

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάνει πολύ θόρυβο για να διατρανώσει το αίτημά του να σταματήσουν οι έλεγχοι από τους εκπροσώπους των δανειστών με τη μορφή που τους ξέρουμε. Αλλά τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ εξετάζουν ήδη νέους τρόπους εποπτείας, αναγνωρίζοντας ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει.

Πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων και τις κομματικές σκοπιμότητες, υπάρχει ένα ζήτημα πολύ ουσιαστικό που έχει να κάνει με την ανάληψη ευθύνης. Μέχρι τώρα όλα τα δεινά χρεώνονταν στην Τρόικα και, όταν αυτό δεν θα είναι πια εφικτό, θα πρέπει το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων να είναι και να αντιμετωπίζεται ως ελληνική υπόθεση. Καθόλου εύκολο. Γιατί η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση δεν είναι εφικτή, παρά τα θρυλούμενα, και η κοινή γνώμη έχει εκπαιδευτεί να περιμένει παροχές και καλά νέα αποδίδοντας το οικονομικό πρόβλημα βασικά στη «συνταγή».

Με αυτή την έννοια, η Τρόικα ήταν μια κάποια λύση. Αν έρθει τον Σεπτέμβριο και δεν ξαναέρθει, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μια αίσθηση απελευθέρωσης, αλλά σύντομα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες που δεν θα μπορεί πια να μεταθέσει.

Και τότε θα είναι η ώρα της σκληρής αλήθειας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top