ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μην κάνετε το ίδιο λάθος κ. Μέρκελ

Αγαπητή κ. Μέρκελ, Η επίσκεψή σας αύριο στην Αθήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική. Είναι η πρώτη φορά, βλέπετε, που για το τι συμβαίνει στη χώρα μας έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Βερολίνο. Εως τώρα και για πολλές πολλές δεκαετίες, σχεδόν από την Επανάσταση του 1821 και μετά, ήταν το Λονδίνο και στη συνέχεια η Ουάσιγκτον.

Αγαπητή κ. Μέρκελ, Η επίσκεψή σας αύριο στην Αθήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική. Είναι η πρώτη φορά, βλέπετε, που για το τι συμβαίνει στη χώρα μας έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Βερολίνο. Εως τώρα και για πολλές πολλές δεκαετίες, σχεδόν από την Επανάσταση του 1821 και μετά, ήταν το Λονδίνο και στη συνέχεια η Ουάσιγκτον.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη θα έλεγαν ορισμένοι, αν δεν ήταν το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι, στο οποίο εγώ προσωπικά εξακολουθώ να θέλω να πιστεύω ότι όλοι συμμετέχουμε ισότιμα.

Οπως γνωρίζετε, οι Ελληνες είναι γερμανόφιλοι. Μη σας παρασύρουν τα δημοσιεύματα για το τέταρτο Ράιχ και οι γελοιογραφίες που σας εμφανίζουν με στολή των Ες Ες. Αλλωστε εσείς ξεκινήσατε πρώτοι – θυμάστε το άγαλμα της Αφροδίτης με την άσεμνη χειρονομία, που πολύ μας θύμωσε.

Κι ακόμα και σοβαροί Γερμανοί πολιτικοί μπήκαν στον πειρασμό να υιοθετήσουν τα στερεότυπα για τους «τεμπέληδες Ελληνες». Τώρα ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, παρά τα υπαρκτά προβλήματα που έχουμε, δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Τελευταία δείχνετε να έχετε καταλάβει τι κακό έκαναν όλα αυτά και οι δηλώσεις σας είναι μια καλή βάση προσέγγισης.

Aλλωστε, όπως σας είπα, είμαστε από τους πιο γερμανόφιλους λαούς. Λατρεύουμε κάθε τι γερμανικό, από τα αυτοκίνητα και τα ψυγεία έως τα ηλεκτρονικά και τις υποδομές. Με τη Siemens λίγο τα χαλάσαμε, αλλά έφταιγαν και κάτι ανεκδιήγητοι δικοί μας, οπότε ας πούμε ότι είμαστε πάτσι.

Κι είσαστε, βέβαια, και οι καλύτεροι πελάτες μας και για τις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό – φέτος λίγο φοβήθηκαν οι συμπατριώτες σας, άδικα όμως.

Αυτά όλα θα αποτελούσαν τη βάση για μια στέρεη φιλία, αν δεν είχαμε ακόμα μερικές σοβαρές διαφορές. Καταλαβαίνω το σχέδιό σας να κάνετε την ευρωπαϊκή οικονομία κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση της δικής σας. Κι έχετε και σοβαρά επιχειρήματα: πήρατε μέτρα εγκαίρως και εμφανίζετε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταλάβετε -οι Αμερικανοί πριν από εσάς νομίζω ότι στο τέλος το κατάλαβαν καλύτερα- ότι ο ηγετικός ρόλος που διεκδικείτε δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ισχύ, έστω και την οικονομική. Θα πρέπει να μπορείτε και να πείθετε. Και η δογματική λιτότητα, που με δική σας κυρίως επιμονή έχει επιβληθεί στη χώρα μας, είναι ό,τι χειρότερο.

Αύριο πολλοί Eλληνες θα σας υποδεχθούν με διαδηλώσεις. Μη δώσετε σημασία σ’ αυτούς που θα επιχειρήσουν να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά. Ακούστε, όμως, τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους -πόσο καλύτερα θα ήταν αν μπορούσατε να συναντήσετε και κάποιους από αυτούς- που αισθάνονται ότι δεν έχουν μπροστά τους καμία προοπτική.

Αυτός ξέρετε είναι ο κύριος λόγος που έχουν καταφέρει διάφοροι πολιτικάντηδες και μαζί τους και κάτι απίστευτα φασιστοειδή να αποκτήσουν εθνικό ακροατήριο. Ο κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα και για την κοινωνική συνοχή είναι δυστυχώς πολύ υπαρκτός.

Αλλά σε ποιον τα λέω; Εχετε υποφέρει από τον ναζισμό και γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς τι θα πει ένας λαός ταπεινωμένος και σε απόγνωση. Και ξέρετε τι λένε για όσους δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους: είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν, έστω και εις βάρος άλλων!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top