ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μια άνιση εκλογική αναμέτρηση

Από τη δεκαετία του ʼ60 που απέκτησα εκλογικό βιβλιάριο υπήρξαν κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις που για διαφορετικούς λόγους τις θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικές.

Από τη δεκαετία του ʼ60 που απέκτησα εκλογικό βιβλιάριο υπήρξαν κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις που για διαφορετικούς λόγους τις θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικές. Αλλοτε λόγω της κρισιμότητας της ψήφου κι άλλοτε λόγω προσωπικών μου αδιεξόδων. Αυτή τη φορά τόσο οι αυτοδιοικητικές όσο και οι ευρωβουλευτικές έχουν μια πρωτόγνωρη ιδιαιτερότητα, που πιστεύω ότι κανένας υπεύθυνος πολίτης δεν θα πρέπει νʼ αγνοήσει.

Για τις αυτοδιοικητικές το πρόβλημα είναι, λίγο ή πολύ, γνωστό. Αν πραγματικά έχουμε κουραστεί να ψηφίζουμε με βάση τις κομματικές υποδείξεις, δεν έχουμε παρά να αγνοήσουμε τα κόμματα και τις υποδείξεις τους και να επιλέξουμε από την προσωπική γνώση και γνώμη που έχουμε για τους υποψηφίους.

Αλλά για την περίπτωση των ευρωβουλευτών, το πράγμα αλλάζει. Εδώ έχουμε υποψήφιους και υποψήφιες που απευθύνονται σε εκατομμύρια ψηφοφόρους, στους οποίους είναι τελείως άγνωστοι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και κάποιους που είναι από γνωστοί μέχρι διάσημοι (άσχετα αν αυτό είναι καλό ή κακό γιʼ αυτούς). Πιστεύω ότι ποτέ άλλοτε δεν πρέπει να υπήρξε πιο άνιση εκλογική αναμέτρηση.

Η λύση απέναντι στο πρόβλημα μία – και μόνο εμείς, οι άνθρωποι των ΜΜΕ, μπορούμε να τη δώσουμε. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε όσο το δυνατό γνωστότερους τους παντελώς ή σχετικά άγνωστους. Σίγουρα δεν θα καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, αλλά αν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε θα έχουμε ανταποκριθεί σε μια διαδικασία που θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωσή μας.

Αλλωστε, εμείς είμαστε που κατά κόρον υποστηρίζουμε ότι ο τόπος και η πολιτική χρειάζονται νέα πρόσωπα. Αρα θα είναι καλό και για τη δική μας αξιοπιστία να αποδείξουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και στον βαθμό που μπορούμε τα εφαρμόζουμε. Και φυσικά εκείνο που εξυπακούεται είναι να μη βρεθούμε (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και εφημερίδες) στο άλλο άκρο: να προβάλουμε τους ήδη γνωστούς και να αγνοήσουμε εκείνους που οφείλουμε να καταστήσουμε γνωστούς.

Υ.Γ. Αφιερωμένο αυτό το σημείωμα σε τρεις διαδικτυακούς μου «φίλους» (τον Παναγιώτη Κωστούλα, τη Βασιλική Σουλαδάκη και τον Μάνο Επιτροπάκη – με τη σειρά που τους γνώρισα). Πολιτεύονται με την «Ελιά» και είναι νέοι στην πολιτική. Ζητώ συγνώμη αν υπάρχουν κι άλλοι «άγνωστοι» ανάμεσα στους «φίλους» μου που μου έχουν διαφύγει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top