ΑΡΘΡΑ

Μία διαπίστωση και τρία υστερόγραφα δημόσιου χαρακτήρα

Ποτέ δεν πίστευα ότι οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι διαφέρουν από τους έλληνες ιδιωτικούς υπαλλήλους σε ήθος, νομιμότητα, αξιοσύνη. Η διαφορά απόδοσης οφείλεται στο οργανωτικό μέρος, ίσως και στον μεγαλύτερο ιεραρχικό έλεγχο.

.

Η αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται,

.

ούτε δανείζεται, ούτε πουλιέται.

.

Αξίζει να ζεις και να πεθαίνεις μαζί της.

.

Νίκος Παυλίδης, Αξιοπρέπεια

.

 

.

Ποτέ δεν πίστευα ότι οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι διαφέρουν από τους έλληνες ιδιωτικούς υπαλλήλους σε ήθος, νομιμότητα, αξιοσύνη. Η διαφορά απόδοσης οφείλεται στο οργανωτικό μέρος, ίσως και στον μεγαλύτερο ιεραρχικό έλεγχο.

.

Το γεγονός ότι η διαφθορά στο δημόσιο προβάλλεται περισσότερο, εξηγείται από το ότι συνδέεται με την (αν)αξιοπιστία του Κράτους. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρυφή διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, ή ότι οι ιδιώτες δεν εμπλέκονται στη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, ή ότι εκλείπουν τα «εγκλήματα λευκού κολλάρου».

.

Από τη διαπίστωση αυτή, μέχρι την «επιορκοποίηση» συλλήβδην των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τη γενικευμένη αντίληψη ότι και όσοι δεν διώκονται «κάτι έχουν κάνει» που απλώς δεν έγινε γνωστό, υπάρχει θεσμική και ηθική απόσταση.

.

Στο θεσμικό πεδίο θεωρώ αναγκαία την επανεξέταση όλου του πειθαρχικού πλέγματος (από τον Ν. 4093/12 που θέτει σε αργία με απλή πειθαρχική δίωξη, μέχρι το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο που στερεί από τον απολυθέντα το δικαίωμα υποβολής ένστασης ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου).

.

Η ευνομούμενη Πολιτεία, ούτε τρομάζει, ούτε ταπεινώνει. Κινείται μέσα στα πλαίσια του Κράτους Δικαίου και του νομικού (και όχι μόνο) πολιτισμού.

.

 

.

Υ.Γ.1: Με τη λογική του 4-2-1 της συγκυβέρνησης, αποκλείονται από τις καίριες θέσεις (π. χ. Προέδρων Οργανισμών κ.λπ.) όσοι δεν ανήκουν σε τρίχρωμο σύστημα; Αυτό λέγεται αξιοκρατία;

.

Υ.Γ.2: Τί πάει να πει καλύπτω πολιτικά αυτούς που πρότεινα στο κυβερνητικό ή κρατικό σχήμα: οι ανόητοι, οι άνομοι, τα λαμόγια πρέπει να παραμείνουν μέχρι ανασχηματισμού, για να μην προκαλέσουν πολιτικό κόστος; Αυτό είναι το νέο ήθος;

.

Υ.Γ.3: Μήπως ήρθε η ώρα να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας η ηθική δωροδοκία και επιρροή, ώστε αυτοί που διορίζονται με «μέσον» να πάψουν να νομίζουν ότι είναι αθώοι; Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση του Κράτους;

.

.

*Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top