ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μια θαυματουργή μυστική φόρμουλα!

Η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία. Στη Σουηδία τα κόμματα, για να μην καταστραφεί το κομματικό σύστημα, αποφάσισαν να συνασπιστούν, ώστε το ακροδεξιό ανάλογο του ΛΣ-ΧΑ να μην καταφέρει να «δηλητηριάσει» τη σουηδική κοινωνία.

Συμφώνησαν να μην καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό -όποιος και αν είναι κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα, ο ΛΣ-ΧΑ «αντιμνημονιακός» εταίρος, πώς το είπαν: θα σχηματίσουν κυβέρνηση της Αριστεράς σε Βουλή «αντιμνημονιακής πλειοψηφίας», αναγορεύεται σε ρυθμιστή του κομματικού συστήματος. Με τις δικές του ψήφους θα συγκεντρωθούν, αν συγκεντρωθούν, 121 εναντίον της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας. Τι και αν το γεγονός θα χρησιμοποιηθεί από το ΛΣ-ΧΑ; Μπρος στην πιθανότητα «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης δεν έχει καμιά σημασία. Αρκεί η μειοψηφία της Βουλής -και των δημοσκοπήσεων- να καταφέρει να προκαλέσει εκλογές.
Μετά οι εραστές της αναλογικής θα χρησιμοποιήσουν το ενδεχόμενο μπόνους για να εμποδίσουν κάθε άλλον να κάνει κυβέρνηση. Με 30% θα πάρουν 125 έδρες, θα έχει μερικές το ΚΚΕ, μερικές ο ΛΣ-ΧΑ, μερικές ο Καμένος (ίσως) νάτη η «αντιμνημονιακή» πλειοψηφία. Τι θα γίνει; Θα δούμε. Άλλωστε, το πρώτο βήμα είναι να εμποδίσουν την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Μετά, κατά τα γνωστά, θα υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Όλοι να ευτυχήσουν, να πλουτίσουν, να είναι υγιείς και μορφωμένοι. Υποθέτω, ότι όποιον και να ρωτήσεις θα συμφωνήσει. Αν όμως, τον ρωτήσεις τι είναι διατεθειμένος να προσφέρει θα σου πει με αφοπλιστική απλότητα: τίποτα! Να τα προσφέρουν οι άλλοι. Οι πλούσιοι.
Άλλωστε, έτσι δεν πρέπει να γίνει; Οι «άλλοι» να φροντίζουν για μας. Αν στο περιβάλλον σας κάποιος σας χρωστούσε λεφτά και δεν μπορούσε να σας τα δώσει, πιθανόν να του κάνατε ευκολίες (διαπραγμάτευση). Αν σας ζητούσε και άλλα για να καταφέρει να σας δώσει αυτά που χρωστάει (ρήτρα ανάπτυξης) ίσως να του δίνατε. Αν όμως, τον βλέπατε να αγοράζει και να καταναλώνει, μάλλον θα απαιτούσατε να ελέγχετε τα έξοδά του ή να πληρώνετε τα χρέη του εσείς (επιτήρηση). Όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες με τον Αλεξανδράκη φοιτητή…. Αν δεν το ήθελε, γιατί είναι υπερήφανος, μάλλον δεν θα του ξαναδίνατε τίποτα. Θα τον αφήνατε στην τύχη του να ψάχνει να βρει να πληρώσει τα χρέη του (πιστωτικό γεγονός). Αλλά η πραγματική ζωή είναι άλλο, και το παραμύθιασμα για εξωγήινους, λεφτόδεντρα, πετρέλαια κτλ, άλλο.
Και έτσι, αυτός που θα λειτουργούσε ορθολογικά στην καθημερινότητά του, θα λειτουργήσει μη ορθολογικά. Είπαμε: η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία. Θα επιλέξει να δοκιμάσει κάτι που κανείς δεν του λέει τι είναι. Μια θαυματουργή μυστική φόρμουλα που βγάζει μαλλιά, λιώνει το λίπος, ανορθώνει το στήθος. Αρκεί να τον εμπιστευτείς. Ούτε πώς θα γίνει, ούτε τι πρέπει να κάνεις. Σαν τις θαυματουργές διαφημίσεις. Μόνο που η ζωή μας δεν είναι γεμάτη θαύματα. Ούτε -δυστυχώς- η κοινωνία μας. Άντε, και καλή μας χρονιά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top