ΑΡΘΡΑ

Μια ιδέα ενότητας του προοδευτικού χώρου

Δεν μας διαφεύγει ότι η ένωση των δυνάμεων της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς, είναι αίτημα ενός μέρους και όχι του συνόλου των πολιτικών που καθοδηγούν το συγκεκριμένο χώρο.

Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι τα εμπόδια, για όσους διαφωνούν ή συμφωνούν με μισή καρδιά στην ένωση, είναι δευτερευόντως πολιτικά και πρωτίστως προσωπικά έως και ψυχολογικά.

Πεποίθησή μας είναι τα εξής:

1. Η ενότητα, η ανανέωση και η έγκαιρη ανασυγκρότηση που θα αποκαταστήσει τις παθογένειες και τις αδιέξοδες αγκυλώσεις του παρελθόντος, είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας.

2. Οι συσχετισμοί στη βάση, είναι συντριπτικά υπέρ και βρίσκονται σε αντίθεση με τις αντιρρήσεις των ηγεσιών.

3. Επί του παρόντος η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφικό ρεύμα αλλά μπορεί να ανασυντάξει τις υγιείς δυνάμεις της, να στηρίξει την εθνική αποκατάσταση που είναι επί του παρόντος διαταξική και να προετοιμαστεί για την μελλοντική ανάληψη της εξουσίας με ταξικό προσανατολισμό και περιεχόμενο.

4. Θεωρούμε δύσκολη την συνολική συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής και εύθραυστη την όποια συνεννόηση στους ήδη πρόθυμους να την επιτύχουν. Οι αιτίες, θα το επαναλάβουμε, δεν αφορούν την ουσία και τις λαϊκές προσδοκίες αλλά προσωπικούς δισταγμούς έως και υστεροβουλίες.

Το συμπέρασμα είναι – κατά την κρίση μας – ότι η ευόδωση μιας τέτοιας απόπειρας για την ενότητα, δεν πρόκειται να καρποφορήσει χωρίς τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Α. Το πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς να είναι σαφές και ακόμη σαφέστερες και δεσμευτικές οι πολιτικές προτάσεις που θα υπηρετήσουν το στρατηγικό σχεδιασμό.

Β. Το πλαίσιο ανάδειξης της ενεργής λαϊκής βάσης, ως εγγυήτρια της τήρησης των πάντων, να ορίζει αναβαθμισμένες δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο δια ταύτα, η πρόταση μας είναι:

Οι πεισμένοι και ένθερμοι θιασώτες την ενότητας, είτε είναι αδέσμευτοι είτε ανήκουν σε κόμματα, μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα πρωτοβουλίας. Όχι κόμμα. ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ. Να αποφύγουν παντελώς τη ρήξη με τους φορείς προέλευσης.

Η ομάδα αυτή, να συντάξει τα δύο απαραίτητα, διακριτά και ολοκληρωμένα πλαίσια ως βάση για συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Και δεν εννοούμε ασφαλώς ένα γενικόλογο πασάλειμμα που θα διαβάζεται όπως επιθυμεί ο καθένας, για να το επιδοκιμάσει, να το αποδοκιμάσει ή να το καταστρατηγήσει σε πρώτη ευκαιρία. Εννοούμε να περιέχει όλη την τόλμη, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα, που θα αποκαταστήσει το πλέον εξ’ ορισμού ηθικό μέγεθος, που είναι η πολιτική.

Στο πρώτο δεν θα σταθούμε, για την οικονομία του άρθρου, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν είναι αυτό που θα κρίνει την αποδοχή και τη σύγκλιση. Είναι προφανώς ο λόγος ύπαρξης ενός μεγάλου φορέα και το υλικό της οικοδόμησής του.

Στο δεύτερο όμως θα σταθούμε περισσότερο, επειδή τα όριά του οφείλουν να φτάσουν έως τον νεωτερισμό.

Εγγυητής της πολιτικής πρέπει να είναι η οργανωμένη βάση και μόνο αυτή. Είναι φρονούμε επαρκής και ώριμη η εποχή να διευρύνουμε την άμεση δημοκρατία του κόμματος σε επίπεδα διασφάλισης της φερεγγυότητας και της πορείας του. Μια οργάνωση που δρα θετικά προς την κοινωνία και αποφασίζει δημοκρατικά για όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, είναι κατά τη γνώμη μας το απαραίτητο συστατικό ανασυγκρότησης του εκσυγχρονιστικού προοδευτικού χώρου. Είναι γενικότερα το κομματικό σύνταγμα που λείπει για να εξυγιάνει τα κόμματα. Και την ανατρεπτική αυτή αναβάθμιση του κομματικού θεσμού οφείλει να την επωμιστεί η σύγχρονη αριστερά. Η τεχνολογία δε της πληροφορικής μπορεί να υποστηρίξει πρακτικά την επιτυχία του.

Αυτό, συνολικά, πιστεύουμε πως πρέπει να είναι το μέγα έργο μιάς ομάδας πρωτοβουλίας.

Το έργο αυτό αφού δεν προέρχεται από δημιουργία φορέα ώστε να εκβιάζει με τετελεσμένα και αντιπαλότητα, έχει τα πιστοποιητικά να είναι μια ανοιχτή πρόταση διαβούλευσης και ανώδυνης συμμετοχής όλων.

Μπορεί και πρέπει να παρουσιαστεί ταυτόχρονα στις πολιτικές ηγεσίες και τους αδέσμευτους πολιτικούς από τη μια, και στους πολίτες από την άλλη.

Είναι η μαγιά της επόμενης μέρας και το τεστ της αλήθειας προς όλους. Σ’ αυτή τη βάση είναι υπόλογος ο καθένας, όχι προς την συντακτική – πολιτική ομάδα που θα πάρει την πρωτοβουλία, αλλά προς το περιεχόμενο τής πρότασης. Εννοείται πως το όλο εγχείρημα πρέπει να τεθεί σε δημόσια θέα και διαβούλευση. Η ανάρτησή του στο ίντερνετ έχει την δυνατότητα να μετρήσει την αποδοχή του από τους πολίτες και να προσθέσει σημαντικές παρατηρήσεις

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι μάλλον ευανάγνωστα.

Η σαφήνεια των επιδιώξεων δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων και ούτε συκοφαντιών.

Εγγυάται την εντιμότητα της πρότασης, με την παραχώρηση ουσιαστικών εξουσιών στην οργανωμένη βάση

Καθώς προτρέπει στην αποδοχή χωρίς δέσμευση, δεν αποτρέπει κομματικά στελέχη να εκφράσουν δημόσια την άποψή τους αφού δεν κινδυνεύουν να έρθουν σε ρήξη με το κόμμα τους.

Η ενδεχόμενη μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες, «συμβουλεύει» και τις ηγεσίες για τη στάση τους.

Από κάθε άποψη επισπεύδει τις εξελίξεις με μετρήσιμη και κινητήρια δύναμη την λαϊκή συγκατάθεση.

Οφείλει ωστόσο να προβλέπει συνεδριακές διαδικασίες για την τελική του διαμόρφωση και την επικύρωσή του, εάν και εφ’ όσον το ρεύμα γείρει προς την αποδοχή του. Και το ρεύμα δεν αποκλείεται να αφήσει πίσω καιροσκόπους πολιτικούς οδηγώντας μπροστά μια υγιή πολιτική.

Κανένας ασφαλώς δεν φαντάζεται απρόσκοπτες και ιδεατές πορείες. Αυτά δεν υπάρχουν ούτε στη ζωή ούτε στην πολιτική. Αξίζει όμως να το επιχειρήσουν εκείνοι που έχουν καθαρή τη θέα προς την ενότητα του προοδευτικού χώρου και την αποκατάσταση της πολιτικής στο ύψος που να υπηρετεί το λόγο ύπαρξής της. Τις λαϊκές προσδοκίες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top