ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Μια σοβαρή πρόταση ανάπτυξης

Eίναι παλιό, όμως ξαναδιαβάζοντάς το σκέφτηκα πως η κλασική ποίηση παλιώνει σαν το καλό κρασί. Ειδικά όταν οι λέξεις της στοχεύουν στη σωτηρία της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι και ο Σόλων, εκτός από νομοθέτης, υπήρξε και μεγάλος ποιητής.

Eίναι παλιό, όμως ξαναδιαβάζοντάς το σκέφτηκα πως η κλασική ποίηση παλιώνει σαν το καλό κρασί. Ειδικά όταν οι λέξεις της στοχεύουν στη σωτηρία της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι και ο Σόλων, εκτός από νομοθέτης, υπήρξε και μεγάλος ποιητής.

Στη γραμμή του Σόλωνος λοιπόν, όπως και του μακαρίτη Γεωργίου Αθανασιάδη – Νόβα (γαργάλα τα) ο βουλευτής και γιατρός κ. Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης) αξιοποίησε τη δύναμη του λυρισμού του για να προτείνει λύσεις στα αδιέξοδα:

«Ζητώ μιαν άλλη οικονομία που να υπολογίζει μαζί με τα ομόλογα τα δάκρυα, τον στεναγμό και την απόγνωση, όπου στα βιβλιάρια να προβλέπονται όχι μόνον κωδικοί αναλήψεων, αλλά και κωδικοί καταθέσεων των δειλινών, των Χριστουγέννων και των χτύπων της καρδιάς…»

Πρόκειται για ένα μικρό μόνον απόσπασμα ενός έργου που προτείνει, εκτός από την αναμόρφωση της οικονομίας και ριζικές αλλαγές στην αριθμητική: «να μπορούν να αθροίζονται τα μήλα, οι βροχές και τα χαμόγελα».

Και επειδή ο κ. Κουράκης είναι γιατρός δεν παραλείπει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του και με την ανατομία, απαιτώντας «μιαν άλλη ανατομία που να περιγράφει όχι μόνον τα χέρια, αλλά τα φτερά της ψυχής και τα μάτια του ονείρου».

Αυτά σε απάντηση όσων εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να έχει εκπονήσει πρόγραμμα και χωρίς να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις κατά τομείς.

Και για να καθησυχάσω όσους ανησυχούν ότι οι δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση κινδυνεύουν να συνθλίψουν την αβάσταχτη ελαφρότητα ενός λαού, ο οποίος δεν είναι μόνον ο ωραιότερος και ευφυέστερος λαός του κόσμου, αλλά και ο ποιητικότερος.

Προϊόντος του θέρους δε, και καλπαζούσης της πολιτικής σοβαρότητας, εν όψει του Μεγάλου Σεπτεμβρίου (ή Σεμπτέβρη κατά τη συνδικαλιστική προφορά), επειδή εκτός από την αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένοι φοβούνται ότι κινδυνεύει και η αΐδιος γραφικότητά μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον ηρωισμό όσων κρατούν τη σημαία υψωμένη στον ιστό του ευτράπελου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top